Home Anders Outdoor Verborgen klimroutes in Zuid-Afrika

Verborgen klimroutes in Zuid-Afrika

0
Verborgen klimroutes in Zuid-Afrika

James Pearson en Caroline Ciavaldini (twee atleten uit het The North Face-team) zijn teruggekeerd van een spectaculaire klimsafari in de West-Kaap. Daar ondernamen ze diverse tradroutes op onontdekte parels in de Rocklandsregio en ontdekten zo verborgen klimroutes in Zuid-Afrika.

Ze kozen daarbij niet alleen voor enkele van de lastigste klimroutes ter wereld, maar doneerden ook klimmatten en -materiaal aan de Rocklands Climbing School. 

Nieuwe klimroutes in Zuid-Afrika

Pearson en Ciavaldini beklommen in totaal tien nieuwe klimroutes in Zuid-Afrika. Daarbij onder meer de ‘First Dance’, die bijna vijfhonderd meter aan overhangend hard zandsteen omvat. Ook waren ze actief op ‘Fantafrica’, ‘The Tracks’ en – volgens Pearson de moeilijkste van allemaal – ‘Bonanno Pisano’. Veel daarvan waren voor een groot deel nooit eerder bezocht. Hun reis is vastgelegd in een adembenemende video: The Search. Hierin zie je de klimmers aan het werk tegen de spectaculaire achtergrond van de Kaap.

Bijzondere klimroutes, maar wel behoorlijk krankzinnig

“Trad klimmen is hier eigenlijk behoorlijk krankzinnig. Met een zware bepakking, slangen onderweg, lange wandelingen naar de beklimmingen en fantastische bouldermogelijkheden net naast de hoofdweg”, zegt Caroline over haar avontuur. “De routes zijn zo perfect en ze gaan maar door. Vanaf de start is er werkelijk geen rustmoment op een rand of wat dan ook te vinden. Omdat je altijd je gear bij je hebt, is het niet echt gevaarlijk. Toch kan het soms behoorlijk pittig zijn in de run-outs. In andere delen van de wereld zou deze plek druk zijn met klimmers. Maar het ligt zo afgelegen dat het lijkt alsof het lang geleden is achtergelaten door de mens.”

Boulderen met grote moves

“Waar ik van houd bij trad klimmen, is dat je in staat bent om jezelf tegen te komen in een situatie die normaal gesproken behoorlijk intimiderend en eng kan overkomen. Omdat klimmen echter zo intens is, lijkt het wel of je dat deel van je hersenen tijdelijk op non-actief kunt zetten. Als je af en toe een stap terug zou kunnen nemen om de situatie te bekijken, zou je je afvragen wat je daar in hemelsnaam aan het doen bent. Maar eenmaal tijdens het klimmen vergeet je alles om je heen. Het is enkel jij, de klim en de actie. Dat werkt zeer bevrijdend. Trad klimmen is emotioneel bovendien veel intenser dan andere klimtypes, omdat je er helemaal in opgaat. Het zijn de emotionele herinneringen die je uiteindelijk bijblijven”, voegt James toe. “Deze plek in Zuid-Afrika heeft van alle plekken die ik heb gezien de meeste potentie. Het gebied past ook zeer goed bij mijn stijl – veel bouldering met grote moves tussen horizontale breaks, en met goede bescherming. De zoektocht alleen al is een beloning op zich.”

James en Caroline zijn van plan om komend jaar terug te keren naar het gebied. Dit doen ze naast andere expedities naar onder meer de Filippijnen. Boven alles blijven ze gemotiveerd door hun behoefte nieuwe plekken te vinden en hun niet-aflatende ambitie het onontdekte te ontdekken.