Home Anders Outdoor Wildkamperen gevaarlijk? Enkele vuistregels en tips

Wildkamperen gevaarlijk? Enkele vuistregels en tips

0
Wildkamperen gevaarlijk? Enkele vuistregels en tips
Wildkamperen gevaarlijk?

In België heb je bivakzones, in Nederland kan je paalkamperen en in enkele Scandinavische en Baltische landen, IJsland en Schotland kan je praktisch gaan en staan waar je wilt. Zo heeft elk land wel zijn eigen wet- en regelgeving over waar je wel en niet gratis en voor niets je tent mag opslaan. Of wildkamperen gevaarlijk is?

Niet per se, volgens ons. Net zoals er altijd wel iemand je kamer kan binnenbreken of je spullen kan jatten uit je auto of het hotel, zal er altijd wel ergens een gek rondlopen die het op kampeerders heeft gemunt. Wat dat betreft is een reactie van wereldfietster Josie Dew (fantastisch leuke boeken trouwens) me altijd enorm bijgebleven: “De kans dat een gek me hier in het donker in het midden van nergens komt zoeken, is quasi nihil.” Al Josie’s nachtmerrie-ervaringen (20 jaar reizen) zijn op één velletje papier terug te vinden. Op een bijna-dood-ervaring in een Bulgaars appartement na, waren potloodventers de vervelendste soort. Maar uiteraard geldt: gebruik je gezond verstand.

Wildkamperen gevaarlijk? Enkele vuistregels

 • Check in elk geval wat wel en niet mag in dat land. Wegwijzer heeft voor leden een uitgebreid overzicht gemaakt van de regelgeving per land. Dus als je een specifieke bestemming voor ogen hebt, kan je in dat dossier checken wat wel en niet mag, en wat de eventuele boetes zijn.
 • Neem ook eens een kijkje op de site van Stichting Wildkamperen.
 • Bij twijfel: sla en babbeltje met de locals en vraag hen om advies. De overgrote meerderheid zal je graag verder helpen en weet je misschien wel die enige magische spot aan te wijzen, of nodigt je bij hen uit (zei er iemand versbereid eten?), een avontuur op zich.
 • Zorg ervoor dat je de weg weet! Kaart, gps… Je zal de eerste niet zijn die in onbekend terrein verloren loopt. Afhankelijk van hoe ‘wild’ je gaat, is een fluitje, noodbaken of personal locator beacon al dan niet een must.
 • Sla op tijd je kamp op, d.w.z. als het nog licht is. Of weet in elk geval waar je die nacht gaat staan. Een bivaktrip die eindigde met een tractor op onze laat op de avond gevonden ‘open plek’ (zijnde een bosweg die ’s ochtends vroeg door de boeren werd gebruikt) en een keertje wakker worden in Kroatië op een tiental meter van een huis heeft ons dat wel geleerd.
 • Laat niets achter. Neem je vuilnis mee, begraaf je gedane behoeftes en zorg dat de plek er weer net zo uitziet als je hem hebt aangetroffen.

Wat met planten en dieren?

 • Hou rekening met het leefgebied van wilde dieren. Op wolven, lynxen, beren, alligators en krokodillen ben ik persoonlijk niet zo gek. Maar dan nog kan je door de juiste plek te kiezen (niet op zichtbare looproutes van dieren, weg van het water, etc.) en door andere veiligheidsmaatregelen te nemen (geen eten in de tent) redelijk veilig kamperen.
 • Niet alleen dieren, maar ook planten kunnen venijnig zijn. Voorbereiding is hier het toverwoord. Bij de plaatselijke toerismediensten vind je meestal folders over plaatselijke flora en fauna. Niet alleen voor botanisten en vogelaars interessant.
 • Neem altijd een degelijke EHBO-set mee en weet wat je moet doen bij bv. – afhankelijk van het land of gebied gebied waar je kampeert – slangenbeten of beten van spinnen en stekende insecten.

Ander materiaal voor wildkamperen?

 • Behalve je gebruikelijke materiaal heb je natuurlijk een aantal extra zaken nodig: kookgerei, voldoende (drinkbaar) water, een schepje, afvalzakjes, EHBO…
 • Kies als het kan voor biologisch afbreekbare afwasmiddelen, wasgel en tandpasta. Beter voor mens en milieu.
 • Zo’n hippe tent met fotoprint en felle kleurtjes is leuk en zal je ongetwijfeld makkelijk terugvinden… en weten anderen ook makkelijk te vinden. Camouflagegroen is misschien saai, maar volgens ons voor wildkamperen toch de ideale tentkleur.

Enjoy! En als je een lange tocht maakt, aarzel niet een verslagje te sturen naar Far Out. Steek er ook een leuke foto bij en we publiceren het mogelijk graag.