Suppen in Vlaanderen
Suppen in Vlaanderen

Een watersport die je snel onder de knie hebt en die geschikt is voor jong en oud? Probeer eens te suppen in Vlaanderen! Deze leuke sport kan je op steeds meer plaatsen doen, zowel avontuurlijk in de golven op zee als tijdens een rustige sightseeing trip op binnenwaters. Een supboard, een grote peddel en outdoorkleding of desnoods een wetsuit, meer heb je niet nodig.

Ik denk niet dat we nog hoeven uit te leggen wat suppen precies is, maar voor wie nog niet op de hoogte is: SUP is de afkorting van Stand Up Paddle, oftewel staand op een surfboard peddelen. Hiervoor gebruik je niet je armen (dat zou nogal lastig zijn uiteraard), maar wel een lange peddel. Suppen in Vlaanderen kan zowel op zee als op rivieren, meren en ander binnenwater.

Zeer toegankelijke watersport

De basistechniek van het suppen heeft vrijwel iedereen snel beet. Heb je nog nooit op een board gestaan, dan start je best op rustig water. Een rivier of binnenmeer is ideaal.

  • Kies een wat dikker en breder board voor extra stabiliteit (boards die je huurt of waar je les op krijgt voldoen hier meestal aan).
  • Ben je niet zeker van je balans of staan er toch wat golfjes, kruip dan gerust op handen en knieën op je board en oefen ook het peddelen eerst op je knieën.
  • Eens je doorhebt hoe je je evenwicht moet bewaren en corrigeren, kan je langzaam gaan staan.
  • Zoek eenmaal je rechtstaat eerst je balans, voor je gaat peddelen. Het blad van je peddel houd je trouwens naar voor gericht.
  • Tip: neem eerst een of enkele lessen om de techniek aan te leren.

Suppen in Vlaanderen

Op Farout.be hebben we een lijst met Belgische surf- en watersportclubs aan of nabij de kust gepubliceerd en in ons interview met Benny Boydens lees je meer over SUP in de stad. Via het initiatief IK SUP van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) kan je dan weer een kennismakingsles of suptocht volgen in vrijwel elke Vlaamse provincie. In het dropdownmenu vind je ook clubs in jouw buurt. Eenmaal het suppen onder de knie houdt natuurlijk niets je tegen om je eigen (opblaasbaar) board te kopen en net als Leen en Nick te suppen in de Algarve, kids incluis. Lees ook het interview met Tommy Maenhaut; hij deelt enkele SUP-weetjes en tips! Op de website van Wind & Watersport Vlaanderen vind je een overzicht van alles SUP-scholen.

Hoe een supboard kiezen

De smaak te pakken en wil je een supboard kopen? De keuze is de laatste paar jaar veel groter geworden. Je hebt wavesups, racesups, touringsups, allroundsups, windsups, opblaasbare sups… Of je voor een opblaasbare variant of een hard board gaat, zal waarschijnlijk afhangen van het gebruik. Wil je je supboard makkelijk kunnen vervoeren en ook meenemen op reis, dat is een opblaasbare variant handig. Woon je in de buurt van water en heb je opslagruimte als een mogelijkheid om je board te vervoeren, dan is een hardboard een betere optie. Dan geldt, na het kiezen van de juiste maat: koop het meest stijve en lichtste board dat je je kan veroorloven.