Home Anders Outdoor Handige apps voor outdoorsporten: 5 must haves

Handige apps voor outdoorsporten: 5 must haves

0
Handige apps voor outdoorsporten: 5 must haves
Outdoorapps: handige apps voor outdoorsporten

De smartphone is op relatief korte termijn geëvolueerd naar een bijzonder handig hulpstuk op het terrein. Stafkaarten? Check. Kompas? Check. GPS? Check. Fototoestel en camera? Check. Hartslagmeter? Check. Handige apps voor outdoorsporten, kunnen buitensporten een stuk makkelijker maken.

Elke stap die je zet, elke hap die je neemt, elke calorie die je verbrandt, elke trap die je geeft… alles wordt geregistreerd. Nee, we spreken hier niet over een vervolg op Big Brother, wel over handige apps voor outdoorsporten op je smartphone. Het weer checken, doe je met een van de talrijke weerapps. Je geplande route bestudeer je nog even in Google Earth. De foto’s die je onderweg maakt, smijt je al hashtaggend meteen op je Instagram-account. Een navigatie-app brengt je veilig terug thuis, waarna je je route en/of de geleverde prestatie meteen analyseert met een gezondheidsapp. Al die informatie wordt sociaal gedeeld met eender welke app die jij daarvoor graag gebruikt. Far Out deelt tips en bedenkingen, blikt vooruit en test vijf handige apps voor outdoorsporten.

“Daar bestaat toch een app voor!”

5 handige apps voor outdoorsporten

1. Viewranger (navigatietopper)

Met Viewranger maak je van je smartphone een heuse outdoor-gps. De app combineert verschillende kaarten (onder andere OpenStreetMap), maar je kan ook zelf topografische kaarten kopen. Op die manier heb je steeds de meest complete en gedetailleerde kaarten ter beschikking. Je Viewranger-account stelt je via je PC in staat zelf routes te plannen en te organiseren. Je smartphone synchroniseert deze routes continu. Routes volgen, points of interest, alarmfuncties… alles wat een uitgebreide gps kan, biedt Viewranger aan op je smartphone. www.viewranger.com

2. Uepaa Rescue (slaat alarm)

In het bos of in de bergen heb je niet steeds bereik met je mobiele telefoon. Bij een ongeval kan dat wel eens erg vervelende gevolgen hebben. De Uepaa Rescue-app maakt van je smartphone een alarm waarmee je, waar je ook bent, steeds hulp kunt inroepen. De app staat in verbinding met de dichtstbijzijnde hulpdiensten en stelt je zo in staat, zelfs zonder netwerkdekking, toch in contact te komen. Een betalende versie biedt realtime-tracking en herkenning bij een ongeval. http://safety.uepaa.ch/de

3. Strava (lopen, fietsen, sporten)

Erg bekende en populaire app voor – competitieve – lopers, fietsers en andere buitensporters. Met Strava vergelijk je jouw prestaties met de vele duizenden andere Strava-gebruikers. Waren zij beter of sneller dan jij op een bepaalde berg of tijdens die ene beklimming? Of misschien net niet en heb je wel de befaamde KOM (King of Mountain) te pakken. Als je graag jezelf uitdaagt en vergelijkt met anderen, is Strava een gedroomde applicatie. Trofeeën, scores, KOM’s vergelijken, je vrienden ermee uitdagen en vervolgens weer beter trachten te doen. Veel professionele sporters gebruiken Strava. Je aan hen meten, is misschien niet zo’n goed idee. www.strava.com

4. PackSizer (je ideale rugzak)

PackSizer, een app van het outdoormerk Osprey, gaat op zoek naar welke ruglengtemaat van een rugzak het best bij jouw lichaam past. Het is een digitale fitting tool voor rugzakken die je keuze eenvoudiger maakt. Dankzij deze app kun je de exacte maten van je romp meten, waardoor je altijd voor de best passende rugzak kiest. Hiervoor maakt PackSizer gebruik van de camera in je telefoon of tablet om je lichaam te meten en de ideale rugzak in drie eenvoudige stappen te bepalen. www.ospreyeurope.com/be_fr/pack-sizer

5. Rode Kruis (EHBO)

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een gratis EHBO-app ontwikkeld die hulp biedt in noodsituaties. Zo weet je steeds wat je moet doen bij een ongeval. Dat gaat van brandwonden tot vergiftiging, van bewusteloosheid tot een kneuzing. De app geeft je duidelijke al dan niet gesproken instructies en je kan met de app meteen het noodnummer 112 bellen. www.rodekruis.nl/eerste-hulp/ehbo-app

Bezin eer je begint: lees deze handige tips.

Weten wat er met outdoorapps in de nabije toekomst mogelijk is?