Hoe kwam nieuwe langeafstandsroute Sufi Trail in Turkije tot stand?

0
75
Interview met Sedat Çakır en Iris Bezuijen over hun Sufi Trail in Turkije
Interview met Sedat Çakır en Iris Bezuijen over hun Sufi Trail in Turkije

Sedat Çakır en Iris Bezuijen uit Haarlem hebben een passie voor wandelen. Wat drijft hen juist om langeafstandsroutes te ontwikkelen? En hoe gaan ze daarbij te werk? Hoe kwam de nieuwe Sufi Trail in Turkije tot stand?

Blik achter de schermen van de nieuwe Sufi Trail in Turkije

Jullie leiden samen de stichting Sultan’s Trail – A European Cultural Route. Wat doet die zoal?

Iris: “Er bestaan heel wat vergeten wegen en paden in Europa, die de voorbije duizenden jaren een grote impact hadden op onze geschiedenis. De Sufi Trail is er daar één van. Eerder ontwikkelden we al de Sultan’s Trail, een historische langeafstandsroute van Wenen naar Istanboel, die zowel Oostenrijk als Hongarije, Kroatië, Roemenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Bulgarije en Turkije doorkruist. Via onze trails stimuleren we mensen om een land of cultuur op een avontuurlijke manier te ontdekken en beleven.”

Hoe pakken jullie de markering en de promotie van die routes praktisch aan?

“We kochten ter plekke potten verf en brachten tijdens het wandelen GR-codering aan op stenen, paaltjes en muren. Dat vraagt veel tijd, maar geschilderde markeringen werken visueel nu eenmaal het best. Daarnaast lieten we stickers drukken van de Sufi Trail-pijl en ons pelgrimsmannetje, die we onderweg uitdeelden aan caféhouders en op verkeersborden plakten. Sowieso bezochten we ook de plaatselijke burgemeesters en gouverneurs. Met lokale scholen organiseerden we al enkele markeerevenementen. En voor zowel de Sufi Trail als de Sultan’s Trail organiseren we markeerreizen, waarbij vrijwilligers een stuk van de trail meewandelen en ondertussen merktekens aanbrengen.”

Jullie zijn ook druk bezig met het maken van een wandelgids?

“Na onze thuiskomst zijn we meteen beginnen schrijven aan een wandelgids met gedetailleerde wandelkaarten. Sedat maakte al een gids in het Turks en samen brengen we binnenkort een Engelstalige versie uit. Het grote werk zit hem vooral in het uitstippelen van de wandelkaarten. Uren spendeerden we daar al aan op OpenStreetMap, gelukkig wel met de hulp van vrijwilligers. Voor gps-gebruikers zijn de routedetails omgezet in gpx-formaat.” 

Vanwaar komt jullie interesse voor het Soefisme?

“Sedat is door zijn Turkse afkomst sowieso geïnteresseerd in Turkije. Hij voelt zich op een of andere manier verbonden met de geschiedenis van de Balkan en verdiept zich graag in geloof en theologie. Ikzelf hoorde als kind vaak verhalen van de Perzische dichter Rumi. Door Sedat en via mijn Turkse jeugdvrienden raakte ik extra geïnteresseerd in de Turkse cultuur en natuur.” 

Turkije en omstreken beleven momenteel onrustige tijden, met de vluchtelingenproblematiek en roerige politieke toestand. Merkten jullie daar veel van tijdens de reis?

“Als wandelaars hebben we daar niets van gemerkt. We zijn ook geen enkele keer in een situatie beland die gevaarlijk of dreigend aanvoelde. Maar uiteraard werd er – zowel ginds als achteraf bij ons – over gepraat. Mensen zijn sowieso wat meer op hun hoede.”

Lees hun volledige verhaal van hun drie maanden durende reis.
Of bekijk de fotogalerij.

Zo kan ook jij wandelroutes helpen ontwikkelen en/of onderhouden

Nieuwe routes ontwikkelen en oude onderhouden, het is een enorme klus. Gelukkig kan de Stichting Sultan’s Trail en Sufi Trail hiervoor rekenen op de hulp van enthousiaste vrijwilligers. Ook zin om de Europese geschiedenis mee levend te houden? Dit kan je onder andere doen:

  • Delen van bestaande wandelroutes (her)markeren met verf en stickers. Op 8 mei 2017 vertrekt een team vrijwilligers op wandel/markeerreis van twee weken van Wenen naar Esztergom. Op 1 september 2017 start een wandel/markeerreis van de Sufi Trail vanaf Istanboel.
  • Stukken van bestaande route afwandelen. Nadien geef je feedback op wat je onderweg tegenkomt en doe je suggesties over hoe de route nog verbeterd kan worden.
  • Wikipedia-informatie aanmaken en verfijnen in het Spaans, Frans, Bulgaars, Servisch, Kroatisch, Hongaars, Slowaaks, Portugees of Italiaans.
  • Kaartmateriaal ontwerpen met OpenStreetMap en/of apps ontwikkelen.
  • Onderzoek doen naar Europese subsidiemogelijkheden.

Meer info op www.sufitrail.com en www.sultanstrail.com.