In de kijker: KrisKras groepsreizen in de natuur, dikke fun

KrisKras groepreizen voor jongeren
KrisKras groepreizen voor jongeren

Zin in een trektocht door Peru of een kajakweekend over de grens, liefst met leeftijdsgenoten erbij? Samen met jongerenreisorganisatie KrisKras trekken jaarlijks bijna 2000 reislustigen tussen 18 en 30 jaar naar zo’n 200 verschillende bestemmingen. Claire Bracke, communicatieverantwoordelijke én globetrotter, geeft een woordje uitleg bij de KrisKras groepsreizen voor jongeren.

“Toen KrisKras 23 jaar geleden werd opgericht, was ver en avontuurlijk reizen helemaal niet zo’n evidentie. Internet bestond nog niet, je vloog niet snel een weekend op citytrip… Als niet-commerciële organisatie wilden we jongeren de kans geven om in groep te proeven van reizen via groepsreizen voor jongeren en dat doen we vandaag eigenlijk nog steeds.”

Als reizen vandaag zo gemakkelijk is, waarom zou iemand dan nog kiezen voor groepsreizen voor jongeren?

“Reizen in een kleine groep combineert de flexibiliteit van individueel op vakantie gaan met de sfeer van eropuit trekken met leeftijdsgenoten. Je moet jezelf niet te veel bezighouden met praktische zaken – dat doen wij – en het is een toffe manier om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak vinden deelnemers in hun omgeving niet meteen iemand om mee op vakantie te gaan, of hebben hun vrienden andere reisinteresses.

Voor een sportieve trekking kan het ook gewoon handig zijn om aan te sluiten bij een groep en voor het materiaal en het transport op een organisatie te vertrouwen. Bij ons ben je zeker dat je reisgezellen min of meer dezelfde leeftijd hebben. Meer dan één deelnemer heeft zijn of haar lief leren kennen tijdens onze trips en ondertussen lopen er al een hoop KrisKras-baby’s rond (lacht).”

Hoe verloopt een KrisKras trip concreet?

“Ongeveer een maand voor vertrek organiseren we een bijeenkomst waarin het reisprogramma besproken wordt en alle groepsleden kennis kunnen maken. Het nuttige hiervan is dat iedereen min of meer met de juiste verwachtingen vertrekt. Tijdens de reis zelf liggen het dagprogramma, het vervoer en de accommodaties grosso modo vast, maar is er zeker nog ruimte voor improvisatie. We organiseren geen kinderkamp, we begeleiden een groep volwassenen die samen op reis gaan. Onze reisbegeleiders staan dan ook ín de groep, niet erboven.”

KrisKras gaat er prat op zo duurzaam mogelijk te reizen. Wat houdt dat juist in?

“In al onze activiteiten zitten de zogenaamde 5 P’s – People, Planet, Profit, Partnership en Peace – verweven. Waar mogelijk proberen we de welvaart van het gastland te stimuleren en kiezen we voor lokale organisaties en logies. In Nicaragua werken we bijvoorbeeld samen met de Quetzal Trekkers, die met de inkomsten projecten opzetten om kinderen van de straat te houden. In de Italiaanse regio Ischia regelen we sommige activiteiten (een boottocht of kookworkshop bijvoorbeeld) via Platypus Tours. Zij investeren een stuk van hun inkomsten in herbeplanting van het gebied. Ook verplaatsingen doen we bij voorkeur zoveel mogelijk zoals de plaatselijke bevolking: te voet, met bussen, collectieve taxi’s of op fietsen.”

Niet alleen de deelnemers maar ook de reisbegeleiders blijken een community te vormen.

“Al van in het begin heeft KrisKras een tweeledige werking. Naast reisorganisatie doen we ook aan jeugdwerk voor onze reisbegeleiders, allemaal vrijwilligers tussen 23 en 33 jaar. Ze moeten allemaal een zesdaagse opleiding volgen, waarin verschillende thema’s als groepsdynamica en duurzaam reizen aan bod komen. Verschillende keren per jaar organiseren we extra vormingen voor geïnteresseerden, bijvoorbeeld rond interculturaliteit, kaartlezen, tenten opzetten, met de minibus rijden… en maken we uitstapjes. Zo trekken we volgende maand bijvoorbeeld een dagje naar Rotterdam. Heel plezant!”

Reisbegeleidster Heleen vertelt nog twee leuke anekdotes.

KrisKras organiseert groepsreizen voor jongeren van 18 tot 30 jaar, maar ook weekends en dagtrips. Ze trekken zowel naar het andere eind van de wereld als naar bestemmingen in eigen land, of net over de grens. Op zoek naar een originele mix van natuur, cultuur, actie en bovenal veel plezier? Bekijk het aanbod op www.kriskras.be.