Home Fietsen Tips fietsreis: de ideale paklijst voor op fietsvakantie, licht of niet?

Tips fietsreis: de ideale paklijst voor op fietsvakantie, licht of niet?

0
Tips fietsreis: de ideale paklijst voor op fietsvakantie, licht of niet?
Checklist fietsvakantie (c) Annelies Claes

Veel hangt natuurlijk af van met wie je op fietsvakantie gaat: alleen, met kinderen, met je partner of vrienden. Bestaat de ideale paklijst voor op fietsvakantie volgens ons fietspanel uit lichtgewicht materialen of niet per se?

  • Annelies: “Licht reizen – bikepacking – lijkt me vooral geschikt voor kortere periodes in een warm jaargetijde. En misschien ook zonder kinderen. Hoe langer je reist, hoe moeilijker het wordt: je zit met grote flessen shampoo, olie om te koken… Om het een jaar lang aangenaam te houden, hebben we bewust enkele luxeobjecten mee opgenomen in onze paklijst voor op fietsvakantie, zoals een laptop, een extra slaapzak, gezelschapsspelletjes, e-readers, een betrekkelijk grote tent en voldoende kookgerei.”
  • Kristof: “Ik fiets graag in Zuidoost-Azië omdat je er niet hoeft te kamperen. Goedkope guest houses in overvloed ginds en onderweg vind je meer dan voldoende eetgelegenheden. Dat bespaart aanzienlijk op gewicht. De regio is bovendien bezaaid met landmijnen uit de tijd van de Vietnamoorlog, dus je tentje opzetten in een potentieel mijnenveld is nooit een goed idee. Mijn Radical-banaantassen zijn aanzienlijk lichter dan die van Ortlieb, maar waterdichtheid is tijdens het droge seizoen toch geen issue.”
  • Barbara: “We hebben acht fietstassen voor twee volwassenen en twee kinderen. Met een tent en vier slaapmatjes en slaapzakken kan er dus niet heel veel extra bij. Ieder kind mag één knuffel, een schriftje en een kaartspel meenemen.”
  • Ludo: “Voor veel materiaal geldt: hoe duurder, hoe lichter. Dus afhankelijk van je budget ga je lichter of zwaarder gepakt op reis. Een tent en degelijk kookgerief wegen altijd wel wat.”

Dit heeft ons fietspanel nog te zeggen over:

Kinderen mee? Far Out heeft ook 4 fietssystemen getest.