Home Bestemmingen Tips fietsreis: voorbereiding en planning van een fietsvakantie

Tips fietsreis: voorbereiding en planning van een fietsvakantie

0
Tips fietsreis: voorbereiding en planning van een fietsvakantie
Planning van een fietsvakantie (c) Annelies Claes

Van ervaren rotten moet je het hebben… Ons fietspanel geeft handige tips voor de voorbereiding en planning van een fietsvakantie.

Planning van een fietsvakantie

  • Annelies: “Voor kortere trips in de zomervakanties kopen we meestal van drie fietsroutes het boekje om vervolgens de planning van een fietsvakantie te maken. Enkele dagen voor vertrek beslissen we, afhankelijk van het weer, waar we naartoe zullen gaan. Voor onze Tour d’Europe begon de planning met een kaart van Europa in de living, waarop we de route tekenden en aanpassingen maakten. Ik zocht klimaatgegevens van gebieden op en legde mijn oor te luisteren bij andere fietsreizigers. Verder plannen we niet te veel in detail, omdat eenmaal onderweg onze route toch regelmatig wijzigt.”
  • Kristof: “Ik begin telkens bij het onderdeel Landeninformatie op vakantiefietser.be en lees daarna de blogs op die site. Heb ik mijn bestemming gekozen, dan schaf ik me de papieren rugzakreisgids en indien mogelijk ook de fietsreisgids aan. Voor meer specifieke vragen is de stand van De Vakantiefietser op de jaarlijkse Fiets- & Wandelbeurs zeker een aanrader.”
  • Barbara: “Ik lees behoorlijk wat blogs en er bestaan steeds meer Facebook-groepen van fietsreizigers die wereldwijd tips uitwisselen. Ook op warmshowers.org, een soort couchsurfen voor fietsers, vind je heel wat informatie. Bij Casa de Ciclistas in Gent ga ik voor fietsadvies, bij Atlas & Zanzibar voor de kaarten.”
  • Ludo: “Mijn voorbereiding start bijna altijd met een Lonely Planet of Trotter van het land, aangevuld met goede kaarten. De site crazyguyonabike.com is super voor verslagen, net als de blogs travellingtwo.com en bicycle-junkies.com. De Facebook-groep Bicycle Touring heeft veel info, zeker voor beginners. Maar met de woorden ‘cycling’ en ‘het land/streek van je bestemming’ geraak je via Google ook al heel ver.”

Ludo over mooie fietsroutes in Europe

Ludo: “Duitsland en Nederland hebben prachtige fietsroutes. Frankrijk ook, maar je moet ze meer zoeken. Een traditional is de North Sea Cycle Route. Ik kan ook Eurovelo aanraden, al zijn die routes nog niet in alle landen uitgezet.”

Dit heeft ons fietspanel nog te zeggen over:

Kinderen mee? Far Out heeft ook 4 fietssystemen getest.