Home Bestemmingen Wandelen in Bialowieza Nationaal Park: Wit-Russische of Poolse zijde?

Wandelen in Bialowieza Nationaal Park: Wit-Russische of Poolse zijde?

0
Wandelen in Bialowieza Nationaal Park: Wit-Russische of Poolse zijde?
Wandelen in Bialowieza National Park op de grens van Polen en Wit-Rusland

Het 8000 jaar oude Woud van Bialowieza en is een van de laatste overgebleven oerbossen in Europa. Het strekt zich over 600 vierkante kilometer uit over Polen en Wit-Rusland. Wie wil wandelen in Bialowieza moet dus met een aantal praktische zaken rekening houden.

Wandelen in Bialowieza: Wit-Russische of Poolse zijde?

Hoewel het Bialowiezawoud zich uitstrekt over twee landen, is het niet zo eenvoudig om zomaar de grens over te steken. Een bezoek aan Poolse zijde verloopt een pak gemakkelijker dan aan de Wit-Russische, waar het woud Belovezhskaya Pushcha heet. Maar goed nieuws: sinds 2015 kan je via de Cross-Border Trail of the Bialowieza Forest zonder visum gedurende drie dagen vrij over de grens bewegen. Hiervoor moet je wel een permit aanvragen. Zorg alleszins dat je steeds identiteitsbewijzen op zak hebt, om eventuele problemen met grenswachters te vermijden. De voornaamste uitvalsbasis aan Poolse zijde is het dorpje Bialowieza, waar je winkels, restaurants, guesthouses, fietsverhuur en een informatiecentrum vindt.

Op ontdekking met een natuurgids

Het Bialowiezawoud werd eeuwenlang gebruikt als jachtgebied van de Poolse koningen, wat het tegen kaalkap beschermde. Sinds 1932 behoort het Poolse deel van het woud tot het Nationaal Park Bialowieza. Veel stukken zijn vrij te ontdekken, maar het hart van het park – het meest wilde en ongerepte deel – mag je enkel betreden onder leiding van een gecertificeerde gids. Samen met hem of haar maak je kennis met de intense stilte tussen eeuwenoude woudreuzen. Kies bij voorkeur een excursie rond zonsondergang, wanneer vogels en dieren het meest actief zijn. Białowieża is trouwens het laatste gebied waar de laaglandwisent in het wild voorkomt. De Eerste Wereldoorlog bracht de genadeslag voor deze Europese bizon, maar sinds 1952 neemt hun aantal dankzij herintroductieprogramma’s weer toe. Wie geluk heeft, hoort hier ook wolven huilen, elanden briesen of lynxen door het struikgewas sluipen. Het laaglandgebied is dan weer erg in trek bij biologen; de unieke fauna en flora biedt namelijk een venster op ons plant- en dierkundig verleden.

Praktische info

Het is een beetje zoeken naar informatie over routes en activiteiten, maar deze websites zetten je alvast op weg: , www.bialowieza.eu, www.bialowieza-forest.com en www.pttk.bialowieza.pl.