De mooiste bossen van Europa: oerwouden en dierenparadijzen

De mooiste bossen van Europa
De mooiste bossen van Europa

Voor onze bosspecial hebben we tig bossen bezocht, opgezocht, mensen gesproken, materiaal ingelezen en foto’s bekeken. Een lijstje maken van de mooiste bossen van Europa bleek geen sinecure: er zijn nog heel wat eeuwenoude wouden te vinden zowel iets verder weg als de bossen hieronder, vlak over de grens.  

De mooiste bossen van Europa, net over de grens

Thüringerwoud (Duitsland)

Bergop en bergaf over middeleeuwse wandelroutes

Halfweg tussen de Duitse steden Coburg en Gotha ligt het grootste bos van Duitsland: het Thüringerwoud. Met 16 000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden – waaronder historische routes die zelfs tot de Middeleeuwen teruggaan – en 1700 kilometer langeafstandsfietsroutes ben je een tijdje zoet in dit heuvelachtige woud. Voor doorgewinterde stappers is er de Rennsteig, met 169 kilometer de populairste wandelroute van Duitsland. Ze loopt over de kamlijn van het Thüringer-middelgebergte en bevat zo’n 1300 zeventiende-eeuwse grenspalen langs het parcours. Bezoek ook het boomkronenpad in het Nationale Park Hainich, dat een mooi uitzicht vanuit de lucht biedt en je misschien wel een wilde boskat doet spotten. www.thuringerwald.nl

Bos van Fontainebleau (Frankrijk)

Klimmen op maffe rotsblokken

Iets voorbij Parijs is dit 25 000 hectare heuvelachtige woud de ideale uitvalsbasis voor een verlengd weekend natuurpret en ongetwijfeld een van de mooiste bossen van Europa. Naast de honderden kilometers wandel-, fiets- en paardrijdpaden kan je hier ook fantastisch leuk klauteren en klimmen. In het hele bos liggen honderden zandsteenrotsen met de gekste vormen verspreid, ideaal om op te boulderen (klimmen zonder touwen). Van de kleinste klauteraar tot de meest fervente klimmer, iedereen vindt zeker een paar rotsen waar hij met weinig – of net veel – inspanning op geraakt. www.fontainebleau-tourisme.com

Sherwood Forest (UK)

Voor de fans van Robin Hood

Wie is niet dol op Robin Hood, de volksheld die stal van de rijken en het hart van Lady Marian veroverde? Volgens de legende beleefde hij zijn avonturen in het Sherwood Forest van Nottinghamshire, vandaag een natuurgebied met schilderachtige bospaadjes en uitdagende mountainbikeroutes. Middenin het bos staat de Major Oak. Deze reusachtige eikenboom zou volgens verhalen het hoofdkwartier van Robin Hood geweest zijn. Wie de avonturen van de vrijbuiter graag zelf wil naspelen, moet beslist een verblijf boeken in de cabines en boomhutten van www.forestholidays.co.uk. Die biedt ook nog accommodaties en sportieve activiteiten aan in acht andere bosrijke gebieden van het Verenigd Koninkrijk. www.sherwoodforest.org.uk

Speulder- en Sprielderbos (Nederland)

Het mooiste bos van onze noorderburen

Een woud dat qua naam niet zou misstaan in een Jommeke-album. Al wordt het Speulderbos in de volksmond ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd, vanwege de vele kronkelige bomen die soms in elkaar groeien. De beste periode om ze te bewonderen is ’s morgens vroeg in de herfst, wanneer de bladeren verkleuren en de ochtendmist voor een feeëriek sfeertje zorgt. Het Speulder- en Sprielderbos ligt ongeveer pal in het midden van Nederland, ten noordwesten van de Veluwe, en werd door de leden van Staatsbosbeheer uitgeroepen tot het mooiste bos van Nederland. www.staatsbosbeheer.nl

Müllerthal Regio (Luxemburg)

Lord of the Rings in het echt

Luxemburg is zodanig klein dat alle bos – in totaal meer dan een derde van het oppervlak van het Groothertogdom – min of meer met elkaar verbonden is. Van de vijf wandelregio’s (de hoofdstad en omgeving, de Ardennen, het Land van de Rode Aarde, Regio Mullerthal en Regio Moezel) is het rotsige gebied rond Müllerthal met stip het spectaculairst. Wandelen in de sprookjesachtige wouden van Klein-Zwitserland blijkt dan ook elke keer opnieuw een avontuur. Achter elke rots kan een watervalletje opduiken, een uit stenen gehouwen trap of een diepe spelonk. Vergeet zeker je zaklamp niet! www.mullerthal.lu