Home Bestemmingen Fietsvakantie op Sicilië: 3 dagen bikepacken op de Etna

Fietsvakantie op Sicilië: 3 dagen bikepacken op de Etna

0
Fietsvakantie op Sicilië: 3 dagen bikepacken op de Etna
Bikepacken op de Etna - 3 dagen fietsen op een actieve vulkaan

Toen mijn vriendin me vertelde dat ze het bikepacken eens wou uitproberen, twijfelde ik geen minuut om een vlucht te boeken. Uiteraard naar een plek waar het lekker warm is, zodat het niet bij deze ene keer zou blijven. Op dat moment zag ik beelden op tv van een actieve Etna, dus de keuze werd bepaald door het lot. We kozen voor een fietsvakantie op Sicilië, oftewel drie dagen fietsen op een actieve vulkaan.

Omdat we geen zin hebben om met fietsdozen te zeulen op luchthavens en op bussen, besluiten we om onze bikes ter plaatse te huren, in Catania. Na een dagje sightseeing Palermo, halen we ’s avonds in Catania (2u45 min met de bus) onze huurbikes om 22 uur op in de verhuurwinkel (goede service – bikes waren volledig in orde – geen topbikes echter…). Klaar voor onze fietsvakantie op Sicilië.

Fietsvakantie op Sicilië

De volgende ochtend vertrekken we met de bus met onze volgeladen bikes in het laadruim voor een rit van 2 uur naar Rifugio Sapienza (1900 meter), de uitvalbasis voor onze Ronde van de Etna. Na een kort gesprek met een van de berggidsen, wordt ons al vlug duidelijk dat fietsen op een actieve vulkaan dit keer geen optie is. De Etna is té steil en de route blijkt geblokkeerd door een verse lavastroom.

Dus besluiten we om op de flanken van de Etna te rijden doorheen prachtige dennenbossen, met steeds een plaatje van een zicht op de top van de vulkaan. Daar waar geen bomen stonden, was het alsof je op de maan reed, adembenemend mooi en heel apart. Op onze eerste dag rijden we vooral offroad doorheen een heel verlaten landschap.

Dag 2 en 3 zorgt voor wat meer afwisseling van het ene naar het andere dorpje, steeds met een fantastisch zicht op de Ionische Zee aan de ene kant en de vulkaan aan de andere. Op het einde van dag 3 fietsen we het drukke Catania binnen, op gevaar voor ons leven… Het klopt wat men zegt over Italiaanse chauffeurs ?. Op zoek naar een korte bikepacking vakantie? Rondje Etna ideaal hiervoor.

Bikepacken op de Etna samengevat:

  • Afstand: 150 km
  • Dagen: 3
  • Niet geasfalteerd: 75%
  • Singletrack: 5%
  • Moeilijkheid (1-10): 6
  • % berijdbaar (tijd): 98%
  • Hoogtemeters: 1200 meter
  • Hoogste punt: 1900 meter

Tekst: Berten DC – Foto’s: Dorota B & Berten DC

Meer spannende activiteiten in Italië? Wat dacht je van via ferrata in de Dolomieten?