Testverslag Lowe Alpine Lightflite 25

Testverslag Lowe Alpine Lightflite 25
Testverslag Lowe Alpine Lightflite 25

Betere testomstandigheden kan je niet hebben! Team Far Out trok namelijk naar de Schotse Hooglanden en nam daar deel aan een pittige oriëntatieloop, de LAMM. Daar testte Ben Van Dyck al het meegenomen materiaal (6,5 kg in totaal). Hier hun testverslag Lowe Alpine Lightflite 25 rugzak voor ultralopers en trailrunners.

Algemene info over de trailrun rugzak

Speciaal ontwikkeld en designed voor fell running (Noors = fjell running) en ultramarathons. De Lightflite 25 is het midden model van een 3-delige serie ultralichte backpacks. De modellen hebben respectievelijk 14, 25 en 28 liter volume en wegen respectievelijk 420, 462 en 472 gram.

Het kleine broertje in de reeks (14 l) is ontworpen voor eendaagse adventure races, lopen, mountainbike en winteruitstapjes waar wat extra bergruimte voor kleding geen overbodige luxe is. De 25 en 28 liter versies zijn beide ontwerpen voor bergmarathons met overnachting, en gemaakt in samenwerking met ultrarunner Mark Hartell.

De rugzak heeft een korte hoogte, zodat deze hoog op de rug gepositioneerd is en de heupen vrij houd voor wanneer je hoge stappen moeten nemen bij beklimmingen of rotsige afdalingen.

Testverslag Lowe Alpine Lightflite 25 rugzak

Pro’s

Adaptive fit harnass: past zich perfect aan rond de nek en over de schouders. Geen van beide Far Out-atleten ondervond last van rash of ongewenste drukpunten. De ademende foam in de straps zorgde tijdens de LAMM voor voldoende ventilatie.

Padded hip pockets: Zeer handig om trail food, zonnecrème, etc. in weg te bergen. Geen last van drukpunten of vervelende naden. Een klein aanraden van het team: test je rugzak voldoende tijdens de training met de kledij die je tijdens de wedstrijd gaat aandoen. Test met verschillende layers (thermal, rain jacket, running shirt…) De combinatie kan leiden tot irritatie door verschuiving van de verschillende lagen.

Fabrics & technology: Trishiled light 70D honeycomb durable nylon. Dit kunnen we 200% beamen. In de laatste kilometers van dag 2, liep de route langs een asfalt weg die volgende regels niet betreden mocht worden. De organisatie stuurde ons door het dichte struikgewas langs de weg tot tegen een omheining met staaldraad uiteinden. Onze zakken zijn hier meerdere malen langs scherpe randen gepasseerd. Met de bijbehorende, nu zit er een scheur in, geluiden zonder dat een van de twee rugzakken enig teken van schade vertoont. We kunnen dus alleen maar beamen dat het super materiaal is.

Con’s

Verwijderbare flessenhouders op de schouder straps: De halveliter wegwerpflesjes van Aquarius die team Far Out gebruikte (very low weight 40 gram), spande zich onvoldoende in de mech flessenhouders. Dit zorgde voor een irriterende zwiepende beweging. We vervingen de flessenhouders vervangen met een type dat in diameter aanpasbaar is en langs de achterzijde van de schouderriem passeert voor meer stabiliteit. Deze werken, uit ervaring in het toerskiën, beter. Een tip die we zelf op aanraden hebben over genomen. Is slechts 1 flesje mee nemen (0,5 liter) en de ander meshpocket gebruiken om al je oriëntatiemateriaal in op te bergen. (kompass, pen, papier, …)

Bungy compression cord: Deze wordt aangeraden als extra ruimte om spullen weg te bergen, zoals je jas die je op regelmatige basis zou moeten/kunnen aan en uit doen (zeker in Schotland). Wij vonden het handiger om onze jas, trui en andere spullen die we snel nodighadden in de grote en handige mesh side pockets op te bergen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat competitors hun spullen verliezen doordat deze door de schokken van het lopen wegzakken. Dit is een neveneffectje dat trouwens bij alle backpacks voorkomt en dat al voor menig deelnemer tot slechte ervaringen heeft geleid.

Overall score: ***** en dus zeker een aanrader!