Georganiseerde bikepackingraces en uitgestippelde bikepackingroutes

Bikepackingraces en uitgestippelde bikepackingroutes
Bikepackingraces en uitgestippelde bikepackingroutes

Bikepackingraces winnen aan populariteit. Dit zijn lange tot erg lange wedstrijden waarbij je zelf kiest waar en wanneer je een pauze inlast. Het terrein is sterk afwisselend en gaat van gravelwegen tot heuse singletrails in de bergen. Hetzelfde geldt voor uitgestippelde bikepackingroutes, maar dan zonder wedstrijdaspect.

Bikepackingraces en uitgestippelde bikepackingroutes

De georganiseerde bikepackingavonturen zijn zelfvoorzienend. Je mag geen hulp krijgen van buitenaf en regelt en bepaalt alles zelf. Hoeveel kilometer per dag je rijdt, hoe lang en waar je stopt om te rusten of te overnachten… Dat wordt allemaal aan de deelnemers overgelaten. Zolang je de gps-track volgt en je meldt op de checkpoints langs de route, ben je vrij in doen en laten.

Spreekt dat idee je wel aan en wil je eens een stevig ritje verwerken, dan is ‘A-Cross the 5’ (ACT5) misschien wel jouw ding. Vertrekken doe je in Antwerpen om daar ruim 1200 kilometer, zeven dagen (of minder) en vijf landen later terug aan te komen. Meest aangewezen bike hiervoor is een lichte mountainbike die je vervolgens niet al te zwaar aankleedt. Hoe lichter, hoe liever is het motto. Dat geldt ook voor het pakken van je materiaal.

Meer weten over bikepacking?

Tekst: Jurgen Groenwals