Home Fietsen Tips voor extra comfort tijdens het bikepacken

Tips voor extra comfort tijdens het bikepacken

0
Tips voor extra comfort tijdens het bikepacken
Comfort tijdens het bikepacken

Uiteraard hangt een en ander af van je trip, het terrein, het seizoen, je metgezellen en zoveel andere factoren die je bikepackingavontuur er al dan niet makkelijker op maken. Hoe dan ook: wie voor het eerst gaat bikepacken, kan wel wat extra tips voor extra comfort tijdens het bikepacken gebruiken.

Tips voor extra comfort tijdens het bikepacken

  • Maak een doordachte keuze van cassette en tandwiel

Bagage maakt je fiets zwaarder. Houd daarom rekening met je verzetten en het bereik van cassette en tandwielen. Ga je voornamelijk in het vlakke polderland rijden, dan is het bereik niet zo belangrijk. Heb je echter bergachtig of Ardens terrein voor ogen, dan is een dubbel of zelfs triple drankstel vaak een verstandige keuze. Veel hedendaagse mountainbikes zijn uitgerust met slechts één kettingblad vooraan. Kies je daarvoor, wees dan zeker wijs in de keuze van zowel cassette als tandwiel.

  • Kies een goed zadel en handvatten voor de lange ritten

Bikepacking draait vaak om erg lange ritten en dus zit je doorgaans vele uren in het zadel. Wees kritisch in de keuze van dat zadel. Zadelpijn is geen pretje. Snelheid en aërodynamica zijn van minder belang. Zet gerust je stuur een beetje hoger. Dat ontlast de rug en schouders alvast. Schenk de nodige aandacht aan goede handvatten. Een aantal fabrikanten (SQ Labs, Ergon) biedt handvatten die je polsen mee ondersteunen en zo de druk verlichten.

  • Monteer zo veel mogelijk bidonhouders

Water is een kostbaar goed, zeker als je gaat fietsen. Bedenk zoveel mogelijk manieren om drinkflessen aan je frame en je vork te bevestigen. De meeste fietsframes zijn voorzien voor de montage van twee bidonhouders, maar vaak vind je ook onderaan de onderbuis nog oogjes waar je een bidonhouder kan monteren. Salsa en Surly hebben tegenwoordig zelfs vorken waarop een bidonhouder past. Is dat niet het geval, dan kan je nog altijd aan de slag met tape en spanbandjes.

Meer weten over bikepacking?

Tekst: Jurgen Groenwals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 − twee =