Home Fietsen Bikepackingtassen en gewone fietstassen? Het verschil

Bikepackingtassen en gewone fietstassen? Het verschil

0
Bikepackingtassen en gewone fietstassen? Het verschil
Verschil bikepackingtassen en gewone fietstassen (c) Ortlieb

Fietstassen zijn fietstassen, toch? Deels, maar niet helemaal. Een paar zakken en tassen aan je bike vastsjorren, is natuurlijk niets nieuws. Maar fietsrekjes en mandjes zijn voor een bikepacking-avontuur wel degelijk uit den boze. En er is wel degelijk een verschil tussen bikepackingtassen en gewone fietstassen voor vrijetijdsgebruik. Kies minimaal voor een degelijke fietstas aan zadelpen en stuur.

Verschil tussen bikepackingtassen en gewone fietstassen? Dit heb je minimaal nodig!

Tassen voor frame en zadelpen

Ben je een beginnende bikepacker en nog niet helemaal overtuigd? Investeer dan eerst in een tas voor je zadelpen en één voor aan je stuur. Daar krijg je al best veel bagage in kwijt en voor je eerste tochten is dat zeker geschikt. Overtuigd van de pret? Zet dan de stap naar de grotere en duurdere frametassen. Idealiter kies je voor een fietstas voor in het frame, een voor aan het stuur, een voor aan de zadelpen, eentje bovenop de bovenbuis en al dan niet meerdere aan de eventuele oogjes aan het frame. Wanneer je ze correct bevestigt, hinderen ze nergens je rij- of stuurcapaciteiten. Veel fabrikanten, waaronder Ortlieb, hebben tegenwoordig een speciale op bikepacking voorziene collectie tassen en zakken. Ze zijn licht en waterdicht, en helemaal afgestemd op moderne fietsframes.

Handig in- en uitpakken

De tas aan je stuur is vaak een soort rol, uitermate geschikt voor grote en lichte spullen. Daar vinden je slaapzak of reservekledij hun weg. De roltassen zijn zo gemaakt dat ze remmen en schakelen niet in de weg zetten en dat je er geen last van ondervindt in je stuurbewegingen. In de tas rond je zadelpen stop je de overige lichtere spullen, zoals snacks voor onderweg, kleding en wasgerief. De tas in je frame is dan weer uitermate geschikt voor de zware dingen. De plaatsing in je frame zorgt bovendien voor extra stabiliteit. Hier komen je tools, kampeerspullen en eten. Inpakken, proberen, uitpakken, opnieuw inpakken en proberen zorg ervoor dat alles perfect op zijn plaats zit vooraleer je daadwerkelijk op tocht gaat. Niets zo vervelend als na twee kilometer al moeten stoppen om alles een ander plekje te geven.

Meer weten over bikepacking?

Tekst: Jurgen Groenwals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × 1 =