Juiste fiets voor een fietsvakantie of bikepacking avontuur?

juiste fiets voor een fietsvakantie
Een fiets geschikt voor bikepacking

Op zoek naar de juiste fiets voor een fietsvakantie of bikepacking avontuur? Dan heb je twee keuzes. En neen, je hebt geen fortuin nodig om te gaan bikepacken.

Afhankelijke van je budget, wat je wil gaan doen en wat je al dan niet al in huis hebt, kun je ervoor kiezen om een oude mountainbike om te toveren of een gloednieuwe bikepackingfiets aan te schaffen. Voor beide valt uiteraard wat te zeggen. Veel zal ook afhangen van waar en hoe lang je op fietsvakantie wil.

De juiste fiets voor een fietsvakantie

  1. Je oude – of tweedehands – mountainbike

De mountainbike waar je nu mee rijdt, kan uitstekend als basis dienen. Het frame hoeft niet per se voorzien te zijn van een massa oogjes en haakjes om je bagage aan op te hangen. Het helpt, maar is niet strikt noodzakelijk. Heb je geen mountainbike of voel je er niet veel voor om je dure carbon fiets vol zakken en tassen te hangen, schuim dan het tweedehandsaanbod af op zoek naar een moderne aluminium hardtail.

  1. Een échte bikepacking-fiets

Overweeg je een nieuwe aankoop, weet dan dat het aanbod ondertussen meer dan een beetje uitgebreid is. Er bestaan bikes met een vaste vork, hardtails, bikes met plus-banden, full suspensions, gravelbikes of aangepaste wegfietsen. De meest gebruikte en geschikte materialen voor frames zijn aluminium, staal (chromoly) of titanium. Naast kleinere merken als Salsa, Surly, Rocky Mountain en Kona hebben ook de grote fabrikanten de weg naar de bikepacker gevonden. Specialized heeft haar knappe Diverge, Trek doet het met een uitstekende 920, de Niner RLT ziet er erg gelikt uit en rijdt ook zo, en Scott heeft de Addict en de Speedster in het gamma zitten.

Meer weten over bikepacking?

Tekst: Jurgen Groenwals

Kinderen mee? We hebben ook vier fietssystemen voor met kinderen getest. Ideaal voor een langere bikepacking door Europa.

Zuid-Tirol