Home Lees Far Out Online 2017 Herfst Outdoorrugzakken: de nieuwste modellen en rugzaktrends

Outdoorrugzakken: de nieuwste modellen en rugzaktrends

0
Outdoorrugzakken: de nieuwste modellen en rugzaktrends
De nieuwste modellen en rugzaktrends - Osprey Atmos

Rugzakken bestaan vandaag in alle kleuren en volumes. Ze bezitten handige details en zijn gemaakt van hoogtechnologische materialen en stoffen. We vuurden enkele vragen af op experts van rugzakkenmerken Osprey en Deuter.

De tijd dat je twee types rugzak had – een model voor dagtochten en een trekkingrugzak – ligt al eventjes achter ons. Vandaag bestaan ze in verschillende maten en voor alle outdoorsporten, van wandelen tot klimmen en running. Dominic Declercq is met Elements invoerder van rugzakspecialist Osprey. Jonathan Hermans heeft als marketingverantwoordelijke een reeks merken onder zijn hoede, waaronder Deuter. Ze vertellen ons wat de consument vandaag mag verwachten van een degelijke rugzak.

Gewicht en draagcomfort prioritair

“Tien jaar geleden gebruikten rugzakfabrikanten voornamelijk zwaardere, robuuste materialen”, steekt Jonathan Hermans van wal. “Vandaag hechten we veel meer belang aan gewicht en technologie. Vroeger vond men de extraatjes aan een rugzak vaak belangrijker dan het draagcomfort, maar dat is vandaag gelukkig helemaal anders. Draagcomfort is bepalend voor een geslaagde trip, niet tof zakje om je zonnebril in op te bergen.”

Dominic Declercq sluit zich daarbij aan: ‘ Ik zou lichtgewicht als voornaamste trend willen aanduiden, zonder in te boeten aan draagcomfort. Verder is er meer aandacht voor een optimale ventilatie en bestaan de meeste modellen in een specifieke heren- en damesuitvoering. Extra features worden verstandiger geïntegreerd dan vroeger. Denk aan een betere organisatie met opbergvakken, zakjes aan de heupbanden of regenhoezen.” Heeft het lagere gewicht en de aandacht voor draagcomfort een invloed op de materiaalkeuze bij de fabrikanten? Jonathan Hermans: “Op zich verschillen de gebruikte materialen niet veel met vroeger, alleen de verwerking is anders. Men gebruikt nog steeds polyester en nylon, maar dan in lichtere en sterkere varianten. Ook in verschillende soorten schuim als polstering in het draagsysteem dragen bij aan dat lagere gewicht.”

Urban outdoor looks

Was backpacking vroeger enkel weggelegd voor avonturiers, dan is het vandaag een erg alledaagse vorm van reizen. En diende de rugzak jaren geleden louter en alleen om door bos en natuur te trekken, dan duikt hij tegenwoordig ook als ‘urban outdoor’-variant in het straatbeeld op. Daarom neemt het belang aan kleuren en looks steeds toe. Een snelle blik op het Osprey-gamma en we zien toffe kleuren en dito designs, oog voor detail en afwerking.

Hetzelfde bij Deuter. Jonathan Hermans: “Een goede balans tussen comfort en functionaliteit enerzijds en een goed uiterlijk anderzijds blijft een belangrijke trend waar Deuter continu op inspeelt. Outdoor wordt steeds meer als ‘lifestyle’ beschouwd en dat zie je terug in de wensen van de consument. Die zoekt comfort, maar dan het liefst in een mooie verpakking. Ook duurzaamheid en polyvalentie spelen een steeds grotere rol. Consumenten zoeken een rugzak voor multifunctioneel gebruik, eentje die ze jarenlang en voor van alles kunnen gebruiken.”

De bestsellers

Welke van hun eigen rugzakken bestsellers zijn? Jonathan trapt de pop-poll op gang: “Het grootste en meest succesvol bij Deuter is het hikingsegment, zeg maar de dagrugzakken. Toch blijven ook onze trekkingrugzakken belangrijk. De Aircontact-trekkingrugzak is inmiddels een vaste waarde in onze collectie. Het draagsysteem van deze tas verenigt een hoge flexibiliteit met een prima gewichtsoverbrenging.

Dominic heeft het moeilijker met kiezen uit het uitgebreide Osprey-gamma. “Voor de hikingrugzakken kies ik voor de Stratos, of de damesvariant Sirrus. Die beschikken over een Airspeed-rugpand, waarbij een gaas de rug van de rugzak scheidt. Op die manier blijft de ventilatie optimaal en ga je niet snel zweten. Bij de trekkingrugzakken raad ik de Atmos of zijn damestegenhanger Aura aan. Op de vraag wanneer de ultieme innovatie eraan komt, de zelfdragende rugzak, moeten beide heren ons helaas het antwoord schuldig blijven.

Waar je moet op letten bij aankoop van een rugzak?

Tekst: Jurgen Groenwals