Home Anders Outdoor Familievriendelijke skigebieden dichtbij tussen 150 en 450 km

Familievriendelijke skigebieden dichtbij tussen 150 en 450 km

0
Familievriendelijke skigebieden dichtbij tussen 150 en 450 km
Familievriendelijke skigebieden op minder dan 500 km

In ons land is het altijd koffiedik kijken wanneer – en óf – er sneeuw zal vallen. Dankzij dit overzicht van familievriendelijke skigebieden dichtbij weet je snel waarheen wanneer de temperatuur plots onder het vriespunt duikt. Geen witte kerst dit jaar? Ook dan valt er nog genoeg avontuurlijks te beleven met de kinderen.

Wanneer de kinderen nog klein zijn, bieden kleine en familiale skigebieden dichtbij meer dan voldoende infrastructuur om de beginselen van het skiën of snowboarden onder de knie te krijgen. Je hoeft dus zeker niet altijd naar de Alpen of Dolomieten te trekken, al is de kans op sneeuwzekerheid er natuurlijk wel groter dan in het laaggebergte. In onderstaande familievriendelijk skigebieden dichtbij – allemaal op minder dan 500 km van Brussel – kan je ook de latten aantrekken.

Familievriendelijke skigebieden dichtbij

150 km: Oostkantons

Skigebieden: Baraque de Fraiture, Val de Wanne, Mont des Brumes, Thier de Rexhons, Ovifat en Liernieux

Troef: je kan ’s morgens thuis beslissen om ’s middags te gaan skiën

Naar de Oostkantons trek je niet om zwaar door te malen. Met respectievelijk één tot twee kilometer pistes sta je namelijk in enkele minuten weer onderaan de sleeplift. Anderzijds, je kinderen vinden het vast fantastisch om ’s maandags op school te vertellen dat ze de dag ervoor zijn gaan skiën. Koppel de skilatten aan een winterwandeling – mét slee uiteraard – of langlauftrip en dat klinkt ons als een topdag. Sommige skigebieden hebben ook sledepistes met liften, zodat je niet elke keer de bergflank op hoeft te klauteren met je slee.

250 km: Eifel

Skigebieden: Daun, Hollerath/Udenbreth, Monschau en Prüm

Troef: ideaal voor beginners

In de erg kleine skigebiedjes van het Eifelgebergte, over de grens ter hoogte van Malmédy, is de Hohe Acht met 747 meter het hoogste punt. Net als in de Hoge Venen combineer je een voormiddag skiën best met een andere vorm van sneeuwpret.
www.eifel.info

350 km: Sauerland

Skigebieden: Ferienwelt, Winterberg en Willingen

Troef: goede bestemming voor een lastminuteshortski

Achter Keulen vind je honderd kilometer skipistes en ruim 1400 kilometer langlaufpistes, het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen. Van alle skigebieden in het Sauerland is Winterberg het grootste en bekendste, met als gevolg dat het er tijdens het weekenden behoorlijk druk kan worden. Voor wie het allemaal iets bescheidener en familialer mag, zijn er verschillende andere gebiedjes.
www.sauerlandski.nl

450 km: Vogezen

Skigebieden: La Bresse Hohneck, Gérardmer, Le Valtin, Saint-Maurice sur Moselle, Ventron, Xonrupt-Longemer, Bussang, Girmont-Val-d’Ajol en Cornimont

Troef: sneeuwkanonnen bieden extra sneeuwzekerheid

Voor familievriendelijke skigebieden dichtbij trekken de meeste Belgen naar de Vogezen, waar La Bresse Hohneck met ruim dertig pistes het grootste skigebied is, gevolgd door Gérardmer met twintig pistes. Sneeuwkanonnen garanderen ook skiplezier wanneer er minder sneeuw valt. Als het koud genoeg is tenminste. La Bresse biedt geregeld de mogelijkheid tot avondskiën aan en in het weekend draaien de liften er al vanaf zes uur ’s morgens.
www.toerisme-lorraine.eu

Langlaufen en raketwandelen

Langlaufen (ski de fond in het Frans) gebeurt in België voornamelijk rond Signal de Botrange en Baraque Michel. In de Hoge Vegen vind je routes voor ieders leeftijd en niveau. De meeste liggen in open terrein zonder veel diepe hellingen en afdalingen. Voor offroadwandelingen door de sneeuw bieden sneeuwraketten een leuk alternatief. Je hebt enkel een paar bergschoenen nodig om de sneeuwraketten aan te bevestigen. In Manderfeld, op de grens met Duitsland, kun je onder leiding van een gids prachtige sneeuwschoenwandelingen maken. Enige voorwaarde is dat er minstens twintig centimeter sneeuw is gevallen. Trek je er liever op eigen houtje op uit? De meeste skipistes in de Oostkantons verhuren tegenwoordig ook raketten. www.eastbelgium.com

Tekst: An Kokken

Nog een tip? Wandelen in Wallonië in de winter