Home Lees Far Out Online 2017 Herfst Oriya Lapidot over yoga en hardlopen: “Na elke run zes zonnegroeten”

Oriya Lapidot over yoga en hardlopen: “Na elke run zes zonnegroeten”

0
Oriya Lapidot over yoga en hardlopen: “Na elke run zes zonnegroeten”
Oriya Lapidot over yoga en hardlopen

Lange afstanden lopen, al dan niet blootvoets, daar mogen we Oriya Lapidot elke dag voor wakker maken. Sinds ze yoga en hardlopen combineert, na een persoonlijk record van 1:37:51 op een halve marathon, gaat het lopen en vooral het herstel erna haar een stuk beter af.

Wat doet yoga met een hardloper?

Oriya Lapidot: “Ik ben in 1997 met yoga gestart, na een intensieve marathonperiode. Eerst om mijn lichaam te helpen om op een gecontroleerde manier weer op krachten te komen en jaren later om periodes te overbruggen waarin ik geen lange afstanden liep (zoals tijdens mijn zwangerschappen). Ik merkte al snel dat yoga een enorme impact had op mijn flexibiliteit, waardoor ik na een lange run minder stijf was, minder last had van zeurende pijntjes en makkelijker bewoog. Tegenwoordig doe ik na elke run minstens vijf minuten aan yoga, oftewel zes zonnegroeten.”

Waarom trekken lange afstanden je zo aan?

“In het middelbaar was ik een van de snelste meisjes op de 1200 meter, maar een van de traagste op de 100 meter. Blijkbaar gaan die lange afstanden me gewoon beter af. In het leger (Oriya groeide op in Israël en deed daar haar legerdienst) moest ik als straf lange afstanden lopen. Ik heb de officier nooit verteld dat ik dat eigenlijk gewoon tof vond. Als student sloot ik me aan bij de ‘hills runners’ en samen trokken we vaak de duinen in. Dat was pas een training! Zo werkte ik toe naar mijn beste halve marathon ooit (1:37:51).

Hoe startte je met blootvoets lopen?

“Door verkeerde schoenen en te veel op mijn hiel te lopen, ontwikkelde ik een Haglundse Exostose, een bekende hardloopkwaal. Lopen met schoenen deed gewoon te veel pijn. Maar zomaar overschakelen, dat gaat natuurlijk ook niet. Ik begon in en rond mijn huis, en bouwde de afstanden langzaam op. Het pijnlijkste was toen ik eens op een bij stapte en gestoken werd. Minimalistische schoenen draag ik soms (het fijnste model vind ik de Altra The One 2 Squared), maar vorig jaar liep ik mijn eerste halve marathon compleet blootvoets, in minder dan twee uur.”

Nog persoonlijke, sportieve doelen?

“Na twee volle marathons en heel veel halve marathons liep ik vorig jaar als enige van 650 lopers blootvoets een halve. Ik haalde lang geen persoonlijk record, maar toch was het voor mij mijn mooiste prestatie ooit. Dit jaar heb ik alleen aan trailwedstrijden meegedaan. Mijn plan is om ze uit te proberen met schoenen aan en dan volgend jaar blootvoets te lopen.”

Boekentip van Oriya Lapidot?

“Twee boeken hebben me enorm geholpen: Born to Run van Christopher McDougall en Barefoot running step by step van Ken Bob.”

Yoga-oefeningen voor trailrunners?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × twee =