Banff Mountain Film Festival in België van 15/3 tot 19/5 2018

Banff Mountain Film Festival (c) John Price

Van 15 maart tot 19 mei toert het Banff Mountain Film Festival opnieuw door België en Luxemburg. Op 9 verschillende locaties krijg je telkens ongeveer drie uur lang een uitgekiende selectie avonturenfilms te zien met de bergen als centraal thema. Als hét magazine voor de avontuurlijke buitensporter is Far Out uiteraard een trotse sponsor.

Wat is het Banff Mountain Film Festival eigenlijk?

Het Banff Mountain Film Festival is al meer dan 40 jaar een prestigieus filmfestival voor avonturenfilms met de bergen als centraal thema. Het wordt sinds 1976 elk jaar in november georganiseerd en heeft zijn naam te danken aan het dorp waar de eerste vertoning plaatsvond, Banff, in de Canadese Rocky Mountains. Ondertussen worden de films vertoond in 42 landen waar ze in totaal meer dan 800 000 bezoekers lokken. Alle vertoningen worden omkaderd door podiumanimaties, ontmoetingen, en vinden plaats in een supergezellige sfeer. In België strijkt het festival voor het tiende (!) jaar op rij neer.

Waar en wanneer zijn de films in België te zien?

Na drie dagen in Brussel (van 15 tot en met 17 maart) trekt het filmfestival naar Luik (20 maart), Mons (22 maart), Gent (24 maart), Charleroi (17 april),  Luxemburg (19 april), Hasselt (26 april) en Brugge (28 april) om op zaterdag 19 mei te eindigen in Leuven. De deuren gaan open om 19 uur en vertoning start steeds om 20 uur, met een interval van goed twintig minuten, en duurt tot ongeveer 23 uur. De eerste locaties zijn ondertussen uitverkocht, dus wees er snel bij als je nog een zitje wil veroveren!

Welke avonturenfilms staan er dit jaar op het programma?

De officiële selectie voor het Banff Mountain Film Festival dit jaar bevat films uit alle hoeken van de wereld. Onze favoriet is Stumped (USA, Cedar Wright & Taylor Keating). Klimster Maureen Beck mag dan wel geboren zijn zonder linkeronderarm, maar dat stopt haar niet om voluit te gaan. Ze gebruikt haar ‘stomp’ maximaal en gaat de strijd aan met een klim van 5.12, terwijl ze het occasionele ochtenbiertje achterover slaat. Ze zoekt geen excuses. “Ik wil niet alleen een goede éénarmige klimmer zijn, maar gewoon een goede klimmer.”

De andere films die in België worden vertoond zijn Teh Frozen Road (over Ben Page’s kampeertrip in het Canadese Noordpoolgebied), Edges (met de 90-jarige schaatster Yvonne Dowlen als ster), Planet Earth (van de BBC), de lange versie van Dug Out (per kano door het Amazonegebied), Why (een goeie vraag, vooral als je met de kajak in IJsland bent), Imagination (oftewel de verbeelding van een knotsgekke skiër) en Surf the Line (Flying Frenchies door de lucht klievend en base-jumpend in de Vercors.)

Waar koop ik tickets en wat kosten ze?

Voorverkoop: € 17 via Cap Mundo
Aan de deur: € 19, indien nog beschikbaar. Check zeker op voorhand, want de eerste locaties zijn reeds uitverkocht!

Het volledige programma en meer informatie vind je uiteraard op de site van het Banff Mountain Film Festival zelf. De trailer hieronder.

Shop Lokaal