De georganiseerde gezinsvakantie

De georganiseerde gezinsvakantie
Canyoning tijdens de vakantie

Anton boekte bij Family Adventure een avontuurlijke week in de Spaanse Pyreneeën. Overdag met het gezin jumpen in een canyon, ’s avonds voetjes onder tafel voor een kant-en-klaar buffet. En zoon Cas? Die maakte er een hoop vriendjes bij tijdens de georganiseerde gezinsvakantie.

De georganiseerde gezinsvakantie 

De georganiseerde vakantie met het gezin, dat zag Anton wel zitten. Hij trok naar de bergen in Spanje, voor een week zon en adrenaline. “Family Adventure heeft twee campings in de Pyreneeën”, legt Anton uit. “Eentje in Escalona, dichtbij de canyons, en een afgebakend gedeelte op de stadscamping van het bergstadje Torla, dat wij kozen. Toen we de eerste avond in Torla arriveerden, was het al redelijk laat. We kwamen rechtstreeks met de wagen uit België en hadden schromelijk onderschat hoe lang het duurt om door de bergen te rijden. Alle andere gezinnen zaten al vrolijk aan het welkomstaperitief. Maar geen probleem, er stond meteen een pintje koud.”

Je moest je tent niet meer beginnen opzetten?

“Nee, gelukkig niet. Je hebt de keuze om je eigen tent mee te nemen of te slapen in één van de ingerichte bungalowtenten van Family Adventure. Er is zelfs een hotel op de camping, mocht je echt geen zin in kamperen hebben. Wij kozen de bungalowtent, van waaruit we een prachtig zicht hadden op het rotsmassief. We waren nog maar net aangekomen toen we de kracht van de bergen al voelden. Rond één uur ’s nachts begon het overal rond ons te flitsen en te donderen. Daarna regende het onophoudelijk en rond een uur of vier hoorden we plots doffe ploffen op de tent: hagelbollen van wel vier centimeter doorsnede!

Toen we de volgende ochtend ons hoofd uit de tent staken, werd de ravage snel duidelijk. Enkele tenten waren gescheurd, auto’s stonden vol blutsen en van sommige waren de ramen kapot. Het kan pittig onweren in de regio, maar een onweer zoals dit hadden ze hier nog maar zelden meegemaakt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: iedereen begon elkaar meteen te helpen, wat meteen een band schepte tussen de verschillende gezinnen die voortduurde tijdens het restant van de georganiseerde gezinsvakantie.”

Tijd voor canyoning. Wat vonden de kinderen ervan om door wild water te waden en van rotsen te springen?

“Dat vonden ze fantastisch. We werden ingedeeld in verschillende groepen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Op die manier konden de begeleiders het tempo, de rappels en de sprongen gemakkelijk aanpassen. Onze tochten duurden zo’n drie uur. Langer was niet aangeraden, omdat kinderen snel afkoelen. Ze moesten dan ook voortdurend in beweging blijven. Bij de oudere kinderen konden de begeleiders al eens een tandje bijsteken. Vaak sprongen die ook van grotere hoogtes.

Eerst kregen we op de camping een algemene uitleg: hoe moet je jezelf zekeren, waarvoor dient een neopreenpak, wat doe je ’s avonds met je wetsuit… Daarna was het tijd voor het echte werk. De eerste dag was het water superkoud, door de ijzige hagelbollen van de nacht voordien. Gelukkig werd het iets warmer toen we begonnen klauteren en waden. De organisatie had ons op voorhand aangeraden om canyoningkousen te kopen, een soort dunne neopreensok om in je schoenen aan te doen tegen koude voeten. Dat bleek al snel geen overbodige luxe.”

Hoe zag de rest van de week eruit, wanneer jullie geen canyoning deden?

“Mijn zoon Cas was met zeven jaar bij de jongsten, dus ons weekprogramma was aangepast aan zijn leeftijd. Wanneer de grotere kinderen gingen klettersteigen of tuben, trokken wij met de kleinere kinderen naar een boulderrots in de buurt van de camping. We zijn ook een dag gaan raften – heel plezant – en gingen naar het Nationaal Park van Ordesa, voor een wandeling en enkele groepsspelen. Ik ben wel fan van deze formule. Je bent als gezin op een toffe manier samen, doet avontuurlijke dingen en moedigt elkaar aan.

Het jongste kind uit de groep was vijf jaar, het oudste zeventien, maar eigenlijk liep dat heel vlot. De oudere kinderen zorgden voor de jongere, zongen liedjes en speelden spelletjes… De dag waarop we terug naar huis moesten, heeft Cas geweend omdat hij zijn nieuwe vriendjes zou missen. Voor de begeleiders en monitoren trouwen niets dan lof. Ze konden heel goed met de gasten overweg, waren geduldig, altijd goed gezind. Op een avond namen zij de kinderen zelfs mee naar een kinderdisco in Torla, zodat wij met de ouders op café konden.”

Moest je aan alle activiteiten meedoen?

“Het toffe was dat alles kon, maar niets moest. Het was vakantie voor iedereen, dus als je ’s avonds graag ergens een boek wilde lezen, dan was dat ook oké. Ikzelf heb er op vakantie meestal weinig nood aan om met iedereen te beginnen kletsen, maar gek genoeg liep dat tijdens deze reis echt vanzelf. Meer nog: ik heb oprecht genoten van de groepsactiviteiten en van onze pintjes samen aan de bar tijdens de georganiseerde gezinsvakantie. De groep was heel gevarieerd – er waren ook enkele alleenstaande mama’s en papa’s met hun kinderen – maar voor ieder van ons was het de eerste georganiseerde trip. Sommige gezinnen combineerden deze week met een week aan zee, andere hingen er een citytrip aan vast. Heb je geen zin om met andere gezinnen op stap te gaan, dan kan je ook een individuele gezinsreis boeken. Dan krijg je een privégids voor bij de activiteiten.”

Voor de georganiseerde gezinsvakantie biedt Family Adventure uitkomst

Elke zomer bouwt Family Adventure twee basiskampen nabij het Nationaal Park van Ordesa (Noord-Spanje) en het Ledromeer (Noord-Italië). Onder leiding van professionele, Nederlandstalige gidsen verken je met andere gezinnen de mooiste canyons van de omgeving. Een week lang leer je samen de knepen van canyoning, rafting, via ferrata en klimmen. Alle groepjes worden ingedeeld naar leeftijd en ervaring, zodat het voor iedereen een toffe beleving op eigen niveau wordt. ’s Avonds neemt het animatorenteam de kinderen op sleeptouw, terwijl de ouders kunnen relaxen bij een lekker streekwijntje. Ook voor eten wordt gezorgd. Alle reizen zijn perfect aanpasbaar aan je wensen. Wil je een stevige trekking inlassen, mag het wat sportiever of zou je er liever wat cultuur bij hebben? Past een korter verblijf beter in je reisschema? Alle opties zijn bespreekbaar tijdens de georganiseerde gezinsvakantie.

5 redenen waarom we zot zijn van canyoning

  1. Dolle pret in een natuurlijk waterpretpark

Al wadend volg je de bedding van de rivier. Je springt van rotsen, rappelt langs watervallen naar beneden en glijdt via natuurlijke glijbanen in azuurblauwe poelen. Aqualibi, maar dan in de vrije natuur.

  1. Je leert je grenzen verleggen

Onder aanmoediging van de groep ga je steeds een stapje verder, spring je elke dag van een iets hogere rots. Op het einde van de week spring je dieper dan je ooit gedacht zou hebben.

  1. Iedereen kan het doen

Er bestaan moeilijke en gemakkelijke canyons, hele steile en hele toegankelijke. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door het type gesteente, de hoeveelheid water en de steilte van de wanden. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau en waar hij of zijn zin in heeft.

  1. De omgeving is prachtig

Soms wandel je langs de rand van een kloof zonder te beseffen welk prachtig schouwspel van water en erosie er zich enkele meters onder je voeten afspeelt. Via canyoning worden die prachtige kloven toegankelijk. Alleen al de autorit naar het canyoninggebied is vaak de moeite waard. Ruwe gebergtes, prachtige erosie, spelonken, ravijnen, roofvogels die boven de kloven cirkelen…

  1. Geen enkele canyon is hetzelfde

In de ene canyon ligt de nadruk op springen en glijden. De andere heeft meer mogelijkheden om te rappellen of af te dalen. Verticaal met schitterende watervallen, meer horizontaal met de mogelijkheden om te zwemmen… Elke canyon ziet er anders uit en daardoor gaat het nooit vervelen.

Wanneer je op zoek bent naar iets meer uitdaging is onze test over wildkamperen met kinderen zeker interessant! 

Tekst: An Kokken