Home Bestemmingen Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik

Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik

0
Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik
Rondje Maas van Maastricht naar Maaseik: Natuurgebied de Wissen; in Dilsen-Stokkem (c) Guy van Grinsven

Lokale- en regionale overheden uit Frankrijk, Nederland en België lanceerden in 2017 de internationale Maasfietsroute. Een fietsroute van de bron tot aan de monding. De route begint in Pouilly-en-Bassigny in de Franse Vogezen en loopt via Wallonië door Vlaanderen om te eindigen in Hoek van Holland. Over de hele Maasfietsroute van 1000 kilometer kunnen fietsers op twee locaties voor een alternatief traject kiezen. Eén van die locaties ligt in Limburg. Wij maakten direct gebruik van gelegenheid om de Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik te rijden.

Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik

We vertrekken in Maastricht en blijven op de Belgische oever tot in Maaseik (goed voor 42 km), daar steken we de Maasbrug over en zetten we over de Nederlandse oever weer koers naar Maastricht. Het traject loopt grotendeels over makkelijke fietsbare paden, met tal van bezienswaardigheden onderweg.

5 highlights langs het Belgische traject

Vanaf de parkeerplaats aan de Cabergerweg in Maastricht vertrekken we aan onze tocht. Op het moment van schrijven wordt er nog volop gewerkt aan de infrastructuur rondom de Noorderburg in Maastricht. Volg de bewegwijzering richting Smeermaas/Maasmechelen. In het begin is het nog even opletten in de stad, maar al snel rijden we over een fietspad langs de Zuid-Willemsvaart. We passeren Camperplaats Maastricht (Bosscherweg) en voordat we het weten zitten we weer in België.

  1. Nieuwe natuur

We zijn in het Limburgse Maasland en fietsen met wind in de rug over de Maasdijk, genietend van het prachtig uitzicht over de Maas en de ‘nieuwe natuur’. Na de grote overstromingen van 1993 en 1995 hebben beide provincies Limburg de handen ineengeslagen en het project ‘Grensmaas’ opgestart. Een project waarin veiligheid en natuur centraal staan, deels gefinancierd door ontgrinding. De Maas heeft de ruimte gekregen en er is een gevarieerd en natuurrijk landschap ontstaan, met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen.

  1. Oud-Rekem

Vanaf de Belgische oever rijden we langs prachtige stukken natuur in de Maasvallei. Tijdens het trappen worden we beloond met een prachtige uitzicht en verrassend erfgoed. Maak zeker een klein rondje door Oud-Rekem, in 2008 verkozen tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’. Het kent een rijke geschiedenis. Bezienswaardigheden zijn de eeuwenoude stadspoort, de Sint-Pietersmuseumkerk, de museumapotheek met dokterspraktijk en de waterburcht.

  1. Rivierpark Maasvallei

Na een bezoek aan Oud-Rekem rijden we onder het grote viaduct van de autostrade Lummen-Heerlen. Aan de voet van de brug – aan de Vlaamse kant – staat een Amerikaans pantservoertuig. Op het bordje lees je hoe de Vlamingen de Hollanders te snel af zijn geweest. We fietsen door richting Maasmechelen en houden onderweg de schachtbokken van de mijn en de mijnterrils in het oog. Even verder draait de route weer naar de Maas. Over de autovrije winterdijk fietsen we ongestoord verder door het Rivierpark Maasvallei. Een variatie aan wilde bloemen, vlinders, libellen, watervogels en zelfs bevers voelen zich hier thuis. Ook grazen er Gallowayrunderen en paarden.

  1. Maascentrum De Wissen

In Stokkem stoppen we even bij De Wissen en drinken we iets op het gezellige terras met uitzicht op enkele grindplassen. Binnen in het Maascentrum De Wissen ontdek je alles over de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding in Nederland. Verder leer je er meer over de ambacht van het mandenvlechten. TV-liefhebbers opgelet, slechts 2,5 km westelijk van De Wissen ligt Hotel Beau Séjour, bekend van de gelijknamige tv-serie. Het hotel ligt aan een pittoreske kanaaloever, en beschikt over twintig kamers waarin je ook zelf kunt overnachten. We drinken ons pintje leeg en stappen weer op de fiets.

  1. Het marktplein van Maaseik

We zijn bijna halverwege onze Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik en vlak voordat we Maaseik bereiken, passeren we Heppeneert, een klein, maar populair bedevaartsoord dat zijn oorsprong vindt in het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust. Niet veel later komen we aan op het marktplein van Maaseik. Op het plein zie je oude gevels in Maaslandse stijl, een eeuwenoude apotheek en in het midden een beeld van de schilderbroeders Van Eyk. De Maaseikse schilders Jan en Hubert Van Eyck zijn vooral bekend van het altaarstuk in de Gentse Sint Baafskathedraal: de aanbidding van het Lam Gods. 

Rondje veerpontje langs de Nederlandse oever

Na de lunch steken we de Maasbrug over naar Nederland en beginnen we aan onze terugtocht: het Nederlandse Maasfietsroutetraject, maar dan in tegengestelde richting. Het is heerlijk fietsen aan beide kanten van de Maas, maar nu fietsen we iets minder over de dijk en meer door de velden en weiden. In zuidelijke richting passeren we verschillende kleine Maasdorpen, waar het rustig toeven is. Vervolgens gaat het pad langs kasteel Elsloo, met direct ernaast de Maasberg. Deze met kasseien bestrate beklimming is de koersliefhebbers welbekend.

Tijdens de terugtocht van ons rondje Maas van Maastricht naar Maaseik zijn er drie vaste oeververbindingen waar je het hele jaar door met de fiets de Maas kunt oversteken: in Maaseik, in Maastricht en in het midden bij Maasmechelen. Hier kun je telkens via fietspaden gebruikmaken van het viaduct van de autostrade. Maar veel plezanter is het om een veerpontje naar de overkant te nemen. Er is een autoveer tussen Stokkem en Berg aan de Maas, en een fiets- en wandelveerpontje, dat je tegen een kleine vergoeding naar de overkant brengt. Controleer de vaartijden en welke veerpontjes in de vaart zijn. Tussen mei en oktober is dit meestal het geval.

Voor ons geen oversteek met het veerpontje meer, we fietsen door. ‘Gaas aan de Maas’, is het motto. Terwijl we hier en daar een veldkruis en kappelletje passeren, komen de buitenwijken van Maastricht dichterbij en nadert onze tocht zijn einde. Het verdicht: een mooie, gevarieerde route door de natuurrijke Maasvallei met mooie uitzichten. Het traject is van een makkelijk niveau en kan je via bruggen en veerpontjes naar wens inkorten. De goed onderhouden, verkeersluwe fietspaden zijn zeker ook geschikt voor families en e-bikers. Een rondje met het pontje, we kunnen deze tocht door het grenzeloze Maasland van harte aanbevelen!

Good to know

Of je nu de Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik of een ander deel van de Maasfietsroute wil fietsen – volg in Belgisch-Limburg de bekende blauwe borden van het knooppuntennetwerk. Onder die borden werd een kleiner bord geplaatst met het opvallende logo van de Maasfietsroute, dat over het hele traject het herkenningspunt vormt. Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk kun je zowel in België, als nu ook in Nederland je eigen fietsroute samenstellen. Fietsknooppunten zijn in beide richtingen aangegeven. Je bepaalt dus zelf welke route je neemt en hoeveel kilometer je wil afleggen. De fietsroutenetwerken van Belgisch en Nederlands Limburg sluiten naadloos op elkaar aan. Je hoeft enkel de nummers te volgen, in Nederland op wit-groene bordjes, in België op blauwe bordjes.

Tekst & foto’s Maasfietsroute van Maastricht naar Maaseik: Lennert Van Loo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 + 5 =