Fortengordel Antwerpen: wandelingen langs Antwerpse forten

Fortengordel Antwerpen - wandelingen langs Antwerpse forten

Er even tussenuit in de groene zone rond Antwerpen, Lier, Mechelen, Kapellen of in het Waasland? Op zondag 20 mei 2018 is het de tiende editie van de Fortengordel Antwerpen, 100 jaar na WO I. Goed voor een variatie aan bijzondere expo’s en wandelingen langs Antwerpse forten, met of zonder gids.

Tekst: Anton De Groot

In de binnen- en buitengordel van Antwerpen zetten 24 forten, 3 schansen, het Gunfire Museum Brasschaat en het Loopgravenpad in het Mastenbos (Kapellen) de deuren open. Stuk voor stuk onverwacht groene oases, die je op 20 mei heel wat extra’s bieden.

Wandelingen langs Antwerpse forten

Enkele forten kiezen specifiek voor educatie en bescherming van de natuurlijke fauna en flora. In de natuurforten van Oelegem en Steendorp krijg je extra info over de vleermuizenkolonies. Fort 7 Wilrijk biedt je een unieke blik in zijn fauna en flora. Ook de forten van Haasdonk, Koningshooikt en Walem vangen je graag op in hun groene oase. Zo zijn er verschillende wandelingen langs Antwerpse forten uitgestippeld.

Zelf speelde ik als kind en tiener rond het Fort 6 en Fort 7 in Wilrijk. In dat laatste fort vinden heel wat vleermuizen hun thuis, waaronder soorten als de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone. Het Fort van Lillo is dan weer het bewijs dat forten onverwoestbaar zijn. De rest van het drop heeft ondertussen plaatsgemaakt voor de haven van Antwerpen, maar het fort staat er nog steeds.

Een stukje geschiedenis

Rondom Antwerpen liggen twee ringen van forten. De verdedigingsstructuren zijn gebouwd tussen 1859 en 1914 en moesten de stad beschermen tegen bombardementen en vrijwaren van bezetting. Ook steden als Namen en Luik beschikken over zo’n fortengordel. De meeste forten zijn niet toegankelijk voor het publiek, behalve tijdens evenementen. Van de Fortengordel Antwerpen zijn wel delen toegankelijk, vaak groendomeinen.

Behalve wandelingen langs Antwerpse forten zijn er uiteraard ook fietsroutes. Lees het artikel fietsen langs Antwerpse forten.

De Fortengordel Antwerpen praktisch

 • Wanneer:
  Zondag 20 mei 2018, vanaf 10 uur tot 18 uur
 • Waar:
  29 locaties in de binnen- en buitengordel rond Antwerpen
 • Deelnameprijs:
  gratis toegang
 • Website:
  www.fortengordel.be