Home Trailrunning Training & voorbereiding Lowe Alpine Mountain Marathon

Training & voorbereiding Lowe Alpine Mountain Marathon

0
Training & voorbereiding Lowe Alpine Mountain Marathon

 

Als voorbereiding Lowe Alpine Mountain Marathon (LAMM) was ik de winter in gegaan met het idee enkele trailrunevents mee te pakken in het voorjaar. Als ik die zou overleven, met hun oneffen ondergrond, natte schoenen, hoogtemeters en (sport)voedings test, zou dit alvast geen slechte start zijn. In januari heb ik de 10km night run van Coccinelles en de 25km Houffatrail succesvol afgerond. Twee maanden later in maart voegde ik daar ook de eerste editie van de 32 km van Crêtes du Spa an toe. Hier ben ik wel geëindigd met een zere rechterknie, welke me verplicht om nog meer in detail naar mijn trainingsschema te kijken en stretch oefeningen op een iets serieuzer niveau te tillen.

Het stond niet op mijn lijst van events om dit voorjaar af te werken, toch kon ik het niet links laten liggen toen ik hoorden dat iemand van het Far Out team de marathon van Antwerpen zou lopen. Ik had er niet specifiek voor getraind maar het past wel min of meer in mijn schema naar het LAMM event. Op dat moment nog onbenullig van de inpakt dit event kan hebben, psychologisch, en als gevolg een fantastische leerschool. Mik nooit te hoog met je eerste marathon, enjoy and learn from the experience. Ik heb me figuurlijk verbrand op  deze bloedhete marathon dag, hardnekkig en tanden bijtend heb zijn we de  finishlijn met een laatste krachtsinspanning overgesprongen, maar in the aftermath ben ik zeer blij met deze ontwikkeling. Omdat niets beter is dan fouten maken om iets uit te leren en van mijn hartslag die dag heb ik veel geleerd.

Het is al enig tijd geleden dat ik mezelf heb laten opmeten bij een Polar M430 trainingszonessportmedisch centrum, maar ik heb thuis een mooi documentje liggen met gegevens zoals HF-waarden, Max lactaat, VO2 Max, …  die ik perfect kan inputten in de M430. Je kunt de Polar hartslagzones personaliseren met deze klinisch gemeten HFmax-waarde of het algoritme van de sporthorloge volgen. M430 heeft namelijk effectiviteitsniveaus in training op basis van hartslag. De training wordt verdeeld in vijf hartslagzones, gebaseerd op percentages van de maximale hartslag. Met hartslagzones kun je eenvoudig trainingsintensiteiten selecteren en volgen.

Ik had echter besloten om buiten mijn max hartslag geen ander zone waardes aan te passen en de percentages voor de zones van Polar te volgen? Het was tenslotte al enige tijd geleden dat ik de test had laten uitvoeren. Ik was niet zeker of deze nog wel correct waren, bovendien zaten mijn gewoontes nog volop in een oud trainingsschema, dat vooral met snelheden (min/km) werkt. Ik had de hele winter getraind op bepaalde snelheden en wist welke hartslagen daaraan verbonden waren, gemiddeld althans, en besloot dan ook deze bekende opzet als strategie te gebruiken voor deze marathon.

Die dag kreeg ik een lesje in fysica of natuurwetenschappen waar me zeer duidelijk werd gesteld dat: harslag = snelheid / temperatuur. Beter omschreven, mijn winterse trainingen tussen 0 en 15 °C aan hartslag van avg. 135 zaten op deze dag van 30 °C rond de 160 – 165 slagen/min. Wat voor mij hartslagzone 5 betekend en onmogelijk 4 uur lang vol te houden is. Ik heb dus mijn strategy tijdens de marathon deftig moeten bijschaven om alsnog de eindstreep te halen. Ervaring in de voorbereiding Lowe Alpine Mountain Marathon die ik later mee naar LAMM kon nemen, maar daar later meer over.

Lees verder: Aan de slag met de Polar M430

Tekst en test: Ben Van Dyck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een + vijf =