Wandelen in Vaujany en Les Grandes Rousses

Het landschap rondom Vaujany is afwisselend en rijk aan flora en fauna. Vanuit het dorp op 1250 meter hoogte starten diverse wandelpaden, via de gele wandelborden met tijdsindicatie kun je prima de streek verkennen. Aan de westkant lopen wandelingen via Le Collet (1720m) richting het Foret de Burges. In zuidelijke richting gaat het via een aantal gehuchten als L’Enversin d’Oz, Le Perrier, Pourchery (1008m) naar Oz en Oisans (820m) en het stuwmeer Lac du Verney.

Veel wandelaars zullen er echter voor kiezen om in oostelijke richting te trekken naar Les Grandes Rousses. Op deze hellingen ten oosten van Vaujany zijn twee bergterrassen waar te nemen, duizenden jaren geleden uitgesleten door gletsjers die de streek in de laatste ijstijd bedekte.

Het eerste niveau met de Lacs Inferieurs bereik je eenvoudig met de kabinelift naar L’Alpette (2055m). Hieruit starten wandelingen – redelijk vlak – door groene weides en langs prachtige bergmeertjes als Lac Carrelet, Lac Faucille, Lac Noir en Lac Bessons.

Vaujany

Als je wilt kun je doorlopen richting Alpe d’Huez en de Grand Rousses skilift nemen naar het dorp of helemaal omhoog naar de Pic Blanc (3323m) – meteen het hoogste punt dat direct per lift te bereiken is. Vanaf de Pic Blanc heb je bij helder weer een zicht op onder meer de Mont Blanc, Grandes Jorasses en de Grand Combin. Denk aan geschikte kleding ivm wind en koude. Naast de gletjsers vind je op diverse plaatsen nog sneeuwresten.

Vaujany

Voor wandelingen op het tweede niveau, neem je de lift vanuit L’Alpette nog eens omhoog naar de Dome des Petites Rousses op 2810m. Hier is het landschap ruwer, veel rotsen en sneeuwvelden tot laat in de zomer. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over de streek en bergtoppen rondom Vaujany. Dit is het gebied van de Lacs Superieurs. Via het Lac du Millieu en het Lac de la Fare gaat een weg via de Refuge terug naar L’Alpette.

Vaujany

De Toeristische Dienst van Vaujany verkoopt wandelkaarten met handige tips en niveau-indicatie aan. Ook organiseert de Toeristische Dienst begeleide wandelingen op diverse niveaus. Zo is het mogelijk om met een gids een familiewandeling langs de Lacs Inferieur te maken, en onderweg alles te leren over de fauna en flora. Een uitgebreid overzicht met het animatieprogramma voor de zomer is gratis af te halen bij de Toeristische Dienst op de Place de la Téléphérique in Vaujany.

TIP: Wandel zeker ook eens naar de Cascade de la Fare!

Meer over Vaujany:
Fotogalerij van Vaujany
Waterval Cascade de la Fare
Authentiek bergdorp Vaujany, vakantie voor de hele familie
Wandelen in Vaujany en Les Grandes Rousses

Koop lokaal