Het volledige programma van de European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 18/19

Programma van de European Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 18/19 laat de harten van de buitenmensen weer sneller kloppen. In acht films en 120 filmminuten krijg je een veelzijdigheid aan buitensporten en -avonturen te zien. De première in België vindt plaats op 15 oktober in Brussel en trekt daarna naar achtereenvolgens Sint-Niklaas, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi om weer te eindigen in Brussel.

Met Tom Belz beklimmen we op krukken en met slechts één been, de hoogste berg van Afrika terwijl de buitengewone klimmer Adam Ondra grenzen verlegt; ook die van de moeilijkheidsgraden. Spectaculaire mountainbike-actie, de fijnste poedersneeuw en een roadmovie op rollerski’s mogen niet ontbreken, net zo min als grappige momenten, een ode aan het leven en een wereldrecord in het paragliden. Het doek gaat òp voor de E.O.F.T. 18/19. Dit zijn de acht films.

Programma van de European Outdoor Film Tour

Mbuzi Dume - Strong GoatMbuzi Dume – Strong Goat

‘Mbuzi Dume’: dit is Swahili en betekent zoveel als ‘snelle geit’. Dat is de bijnaam die de Afrikaanse berggidsen aan Tom Belz gaven tijdens de beklimming van de Kilimanjaro. Maar met dit verschil dat deze ‘snelle geit’ de berg niet op vier maar op drie benen beklommen heeft. Of beter gezegd: op één been en twee krukken. Want Tom verloor zijn linkerbeen toen hij acht jaar oud was. Sindsdien heeft hij het lopen op krukken geperfectioneerd en staat ook op één been stevig in het leven. Toch had hij tot voor kort niet durven dromen naar de Kilimanjaro af te reizen en een zonsopgang op 5.895 meter hoogte mee te maken. En al helemaal niet dat hij dit avontuur beleven zou met de persoon die 23 jaar geleden zijn been moest amputeren en daarmee ook zijn leven redde: Dr. Klaus Siegler.

Duitsland, Twitserland, Tanzania 2018 // Regie: Claudio von Plata // Acteur: Tom Belz, Klaus Siegler, Günter Hermann // Productie: HelliVentures Filmproduktion

Frozen MindFrozen Mind

Chamonix, Frankrijk. Hier wachten steile en uitdagende afdalingen op Victor de Le Rue en Pierre Hourticq. Op snowboard dan wel op ski’s: met de vele smalle geulen en spiegelgladde ijsvlaktes met windsnelheden tot 60 km per uur, begint de pret eigenlijk pas goed! En omdat er altijd nog tijd is een kleine schans op te werpen, hoort bij deze jongens de sneeuwschop tot de freeride-standaarduitrusting.

Frankrijk 2018 // Regie: Antoine Frioux, Maxime Moulin // Acteur: Victor de le Rue // Productie: Ivresse Film

A to B rollerskiA to B Rollerski

In 1988 is Raimonds Dombrovskis gestart met de langste trainingsronde van zijn biathloncarrière. Samen met zijn hond Bucis, wil hij 6700 kilometer op rollerski’s afleggen en wel van het hoge noorden in Canada tot aan de Mexicaanse grens. De onverharde wegen zijn hobbelig, de leggings strak en de afloop van het gehele project is zeer onzeker, want er heerst een sfeer van verandering. Het is zijn droom om op de komende Olympische Winterspelen voor Letland – en dus niet voor de Sovjet-Unie! – in het biathlonteam uit te komen. Maar eerst moet hij nog maar eens in Mexico zien aan te komen…

Letland 2017 // Regie: Arnis Aspers // Acteur: Raimonds Dumbrovskis // Productie: Moodwork & Look at Riga

ViacruxisViacruxis

Vaak verandert een bergtour in een ware catastrofe. Ook wanneer je de top bereikt, of eigenlijk juist doordat je de top bereikt hebt. Gelukkig weten onze twee ambitieuze alpinisten niet wat hun op deze trip te wachten staat. Zonder veel woorden worstelen zij zich door sneeuw en ijs. Maar precies op het moment dat de foto op de top voor het grijpen ligt, neemt hun expeditie een onver- wachte wending. Viacruxis: een liefdevol geanimeerde stopmotionfilm over de grote en kleine rampen tijdens een tocht in de bergen.

Spanje 2018 // Regie: Ignasi López Fàbregas // Productie: Ana Vega Pérez

The AOThe A.O.

Adam Ondra is een van de meest succesvolle en meest veelzijdige sportklimmers van onze tijd. Met ‘Silence’ bedwingt hij de moeilijkste sportklimroutes ter wereld en zet met 9c een nieuwe moeilijkheidsgraad neer. Ook bij het bigwallklimmen heeft deze Tsjech laten zien wat hij kan: met zijn atletische lichaam schijnt hij de zwaartekracht moeiteloos te overwinnen, maar zijn het werkelijk alleen maar spierkracht en uithoudingsvermogen waarmee hij de moeilijkste routes bedwingt? Of is het zijn mentale kracht, die hem in staat stelt zelfs een 8a geblinddoekt te klimmen…?

Duitsland 2018 // Regie: Jochen Schmoll // Acteur: Adam Ondra // Productie: Moving Adventures Medien

8000+8000+

In juli 2016 gaat paraglider Antoine Girard op pad, om de Karakoram gedurende een drieweekse hike-and-fly-tour te verkennen. Helemaal alleen. Al twee keer is de beklimming van de 8051 m hoge Broad Peak mislukt en daarmee de poging vanaf de top met een paraglider weer het dal in te vliegen. Nu hoopt hij dat de thermiek hem op de top zal zetten en misschien wel erbovenuit zal tillen. Als hem dat zou lukken, zou hij een nieuw hoogterecord op het gebied van glijschermvliegen kunnen opstellen. Maar de lucht is ijl boven de 8000 meter en zowel starten als landen blijven een heikele onderneming.

Frankrijk 2018 // Regie: Christian Schmidt // Acteur: Antoine Girard // Productie: Moving Adventures Medien

North of NightfallNorth of Nightfall

Het qua oppervlakte zevende eiland van Canada heet Axel-Heiberg-Island en ligt boven de poolcirkel. In de winter is het er helemaal donker en is het eiland met sneeuw en ijs bedekt. Maar als de zon weer terugkomt laat zij haar ware gezicht zien. Het ruige, door imposante gletsjers doorsneden gebied, is prima mountainbiketerrein. Geen wonder, dat Darren Berrecloth, Carson Storch, Cam Zink en Tom Van Steenbergen de schier eindeloze afdalingen.

VS 2016 // Regie: Jeremy Grant // Acteur: Cam Zink, Darren Berrecloth, Carson Storch, Tom van Steenbergen, Dr. Laura Thomson // Productie: Red Bull Media House

The FrenchyThe Frenchy

„No problem!“ – Wie Jacques Houots levensverhaal hoort, zal zich verbazen over het feit dat de 82-jarige überhaupt zo oud geworden is. Bij minstens 23 gelegenheden in zijn leven had hij het tijdelijke voor het eeuwige kunnen verruilen. Maar elke keer lukte het hem zich weer te herpakken; hij weet bovendien van geen ophouden. Tegenwoordig brengt de geboren Fransman de meeste tijd in de bergen door. In de buurt van Carbondale, Colorado is geen mountainbike-trail en geen skipiste voor hem veilig.

VS 2018 // Regie: Michelle Williams // Acteur: Jacques Houot // Productie: Ungrounded LLC

Boek snel je tickets.

www.eoft.eu