Home Featured In de kijker: bergsportmerk Lowa over verantwoord ondernemen

In de kijker: bergsportmerk Lowa over verantwoord ondernemen

0
In de kijker: bergsportmerk Lowa over verantwoord ondernemen

Iedereen kent tegenwoordig de termen duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Zeker in de outdoorbranche is het een ‘hot topic’. De effecten zijn niet alleen steeds duidelijker, ook de impact is almaar groter. Bergsportmerk LOWA gaat waar mogelijk nog verder dan de wettelijke vereisten om het milieu en de gezondheid van medewerkers te vrijwaren. Lowa over verantwoord ondernemen, een blik achter de schermen.

Lowa over verantwoord ondernemen

Milieubescherming, hoe begin je daaraan als outdoorbedrijf?

Jeroen de Wit_country manager LOWA BeneluxJeroen de Wit, country manager LOWA Benelux: “Lowa brengt systematisch alle milieueffecten van het bedrijf in Jetzendorf in kaart. Dat geldt zowel voor de directe, uit de bedrijfsvoering resulterende milieueffecten, als voor de indirecte, niet op de bedrijfslocatie ontstane milieueffecten. Het gaat dus om ons energie- en waterverbruik, CO2-uitstoot, afvalproductie, landverbruik- en gebruik, maar ook zaken als hoeveel en welk papier en verpakkingsmateriaal. Indirecte effecten vloeien voort uit o.a. grondstofwinning, materiaalgebruik, productie en verwerking en gebruik, en CO2-emissies van zakenreizen en vrachtvervoer.”

Welke maatregelen neemt Lowa op het vlak van bedrijfsecologie?

“Verschillende. Maar om enkele concrete voorbeelden qua stroomverbruik te noemen: sinds augustus 2015 is het grootste deel van de bedrijfsparkeerplaatsen overdekt met fotovoltaïsche systemen met een grote oppervlakte. Daarmee wordt circa 16% van onze jaarlijkse energiebehoefte geproduceerd. De rest van het stroomverbruik wordt afgedekt met 100% groene energie uit waterkracht. Andere maatregelen zijn bv. uitgebreide isolatiemaatregelen voor de daken van de productiehallen, grotere raamoppervlakken voorzien van UV-beschermfolie en voor alle verlichting overstappen op de energiebesparende ledtechniek en het gebruik van 100% gerecycleerd papier voor kopiëren en printen. Op onze locaties in Jetzendorf en Priel hebben we een laadpaal opgesteld, die ook beschikbaar is voor bezoekers en klanten.”

Lowa leeft met en van de natuur, vertel?

“Niet alleen Lowa, maar de hele outdoorbranche leeft van het gebruik van zijn producten in de natuur. Het uitoefenen van outdoorsport in de natuur is gewoonlijk gratis. Veel regio’s lijden echter onder zichtbaar overmatig gebruik – ook door toerisme en de vele outdooractiviteiten. Met dit in het achterhoofd is het logisch dat Lowa zich met concrete projecten en milieueducatie inzet voor natuurbehoud. Centraal bij de herbebossing door Lowa staan het creëren en herstellen van het waardevolle ecosysteem van de bossen, die leefruimte bieden voor talrijke dieren en planten. Elk jaar plant het Lowa-team meer dan 500 nieuwe bomen in de Beierse bossen.”

Jullie hebben ook een ‘knuffelproject?’

“Klopt. Met de verkoop van de knuffelzachte LOWINGO-slechtvalk steunt LOWA de instandhoudingsprojecten van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Daarnaast begeleidt de slechtvalk de twee hoofdpersonen van het avonturenboek van LO&WA, een in eigen beheer uitgegeven boek (in het Duits) dat op een voor kinderen geschikte manier plezier en interesse in de natuur stimuleert, uitleg geeft en nieuwsgierig maakt. Het avonturenhandboek is opgenomen in de Deutsche Nationalbibliothek.”

Kunt u nog iets meer zeggen over de belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren?

“Afvalscheiding en -verwerking optimaliseren is continu aan de orde. Tegen het einde van dit jaar zijn we op beide locaties volledig overgestapt op ledverlichting. Volgend jaar onderzoeken we de opties voor een fotovoltaïsch systeem op de locatie Priel. Tegen dan hebben we ook een volledig beeld van de geproduceerde hoeveelheid energie in Jetzendorf. Ook het ontstenen van oppervlakken, groene daken, nesthulpmiddelen en insectenhotels op het bedrijfsterrein staan in de planning. Enkele doelstellingen voor 2019 zijn de vernieuwing van alle warmtepompen, de publicatie van onze milieukengetallen en het onderzoeken van bijkomende lokale natuurbehoudprojecten in samenwerking met milieuorganisaties. Als lid van EOCA (de European Outdoor Conservation Association) ondersteunen we tevens hun wereldwijde natuurbeschermingsprojecten.”

Meer weten? Surf naar LOWA > Corporate Responsibility. Lowa over verantwoord ondernemen… 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf + 8 =