Jungletrekking in Colombia: op zoek naar een verloren stad

Jungletrekking in Colombia

Geen zin in een koude Europese winter? Trek eens naar Zuid-Amerika. Het land Colombia is een aanrader en de jungletrekking in Colombia naar Ciudad Perdida een absolute must. Deze verborgen stad is een bijzondere plek diep verscholen in de prachtige jungle. De trekking leg je af in vier of vijf dagen en is zo’n 45 kilometer lang. Niet de afstand, maar de hoogte, insecten en de hitte zijn hier je grootse vijand.

Tekst: Evelien Jansen

Ik trok afgelopen winter voor drie maanden naar Zuid-Amerika voor en jungletrekking in Colombia. En dat stelde niet teleur! Er was genoeg tijd om het hele land rond te trekken, toch keek ik vooral uit naar de Caribische kust. Een hoogtepunt op die route is de jungletrekking naar de verloren stad, Ciudad Perdida. Het idee om ernaartoe te hiken, is ongeveer hetzelfde als de trek naar het veel bekendere Machu Picchu in Peru. Ik dacht dus een flauw afkooksel te bewandelen in Colombia. Conclusie na de trekking: deze verborgen parel moet allerminst onderdoen voor de Peruviaanse variant en de hike ernaartoe is net zo spectaculair.

Men vermoedt dat de stad zo hoog in de jungle werd gebouwd om verkoeling te zoeken tegen de moordende hitte in de dichtstbijzijnde stad Santa Marta. Hier kon de inheemse bevolking in alle rust hun leven leiden en traditionele ceremonies houden. Ook vandaag kom je tijdens de trektocht inheemse Kogui tegen. Na jaren ijveren, krijgen ze ondertussen een vergoeding van de Colombiaanse overheid voor het gebruik van hun trail. Maar de jungle is hun thuis, geen ordinaire dierentuin waar het oké is om tegen betaling naar de bewoners te kijken. Behandel ze met respect en trek niet ongevraagd foto’s. Het zijn mensen, geen attracties.

Jungletrekking in Columbia - Ciudad PerdidaHoe begin je aan deze jungletrekking in Colombia?

Alles begint in Santa Marta, de hoofdstad van het departement Magdalena. Als een van de oudste steden van Colombia valt er amper iets te zien. Het is een hub van waaruit velen vertrekken naar nieuwe bestemmingen, zoals de Sierra Nevada, waar ook Ciudad Perdida ligt.

Tot het begin van de jaren 90 was er maar één tourbureau dat de jungletrekking naar Ciudad Perdida mocht begeleiden en dat was Turcol. Vandaag zijn er meer bureaus en wordt de tour ook in zowat elke hostel aangeboden. Maar bespaar je een middagje tourbureautjes afschuimen: de prijzen zijn overal hetzelfde en nergens onderhandelbaar. Ik boekte toch bij Turcol, hun glimlach was het grootst. Bij de boeking krijg je de keuze tussen een vier- of vijfdaagse hike. De prijs blijft hetzelfde. Het merendeel van de toeristen kiest voor de trekking van vier dagen omdat die vijfde dag weinig meerwaarde biedt. Je slaapt opnieuw in het eerste kampement en legt de hike van de vierde dag in twee in plaats van in één dag af.

Let’s talk money

De jungletrekking is niet goedkoop, ook niet naar Colombiaanse normen: 300 euro per persoon (anno winter 2018). Maar, je krijgt wel waar voor je geld! Het bedrag is namelijk inclusief drie keer per dag een heerlijke maaltijd, voldoende water, snacks, overnachtingen, een gids, een tolk en het transport van en naar Santa Marta. Voor andere extra’s – zoals een biertje ‘s avonds – moet je bijbetalen.

En ook dat is niet goedkoop. Bedenk voor je begint te vloeken dat de bevoorrading van de stalletjes gebeurt met ezeltjes, die het moeilijke pad telkens weer zwaar bepakt moeten afleggen. Respect! En datzelfde geldt voor de kookploeg die met je meereist. Drie keer per dag bereiden zij een warme maaltijd voor je. Dat wil dus zeggen dat zij het pad sneller dan de groep moeten afleggen en daarna nog eens achter de potten en de pannen moeten kruipen. Dubbel respect!

Natuur, cultuur en… muggen

De begeleiding bestaat uit een Spaanse gids en een Engelse tolk. Zo krijg je als je niet al te veel Spaans spreekt naast al het natuurgeweld ook wat cultuur en geschiedenis mee. De slaapplaatsen zijn erg basic – houten barakken vol bedden – nu ja, matrassen op een plank – met als enige vorm van privacy een muskietennet. Het voldoet prima voor een trektocht in de jungle. Daar hoort geen comfort te zijn.

Je persoonlijke spullen draag je zelf. Veel kleren heb je niet nodig, wel waterbestendige. Je zweet je hoe dan ook te pletter of je krijgt een fikse plensbui op je dak. Nat worden zal je. Investeer liever in een goed insectenwerend middel en… afterbite. Het stikt er van de muggen, vliegjes, vlooien en ander ongedierte. Mij hoor je na deze jungletrekking in Colombia in ieder geval nooit meer klagen over een ordinaire Belgische muggenbeet!

Lees het verslag van dag tot dag ‘Trekking naar Ciudad Perdida in Colombia’.

Shop Lokaal