Home Anders Outdoor Het noorderlicht achterna: wat, waar, wanneer, minder bekende plekken?

Het noorderlicht achterna: wat, waar, wanneer, minder bekende plekken?

0
Het noorderlicht achterna: wat, waar, wanneer, minder bekende plekken?
Bear Lake, Alaska

Zowat iedereen kent de beelden wel, maar slechts weinigen hebben het noorderlicht reeds in volle gloren mogen aanschouwen. Nochtans een ervaring die voor altijd op je netvlies staat gebrand. Maar wat is het nu precies, waar en wanneer kan je het noorderlicht zien en wat zijn de beste minder bekende plekken?

Het noorderlicht

Wat?

Poollicht ontstaat wanneer een stevige zonnewind of -vlam grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes het heelal in slingert en deze via de noord- of zuidpool onze dampkring binnendringen. Wat we uiteindelijk zien, is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer: een lichte gloed bestaande uit bewegende bogen, dansende stralenbundels of rode en groene lichtgordijnen.

Waar?

Het noorderlicht (aurora borealis) is als het voldoende donker is op hoge geografische breedtes zichtbaar – vanaf ongeveer de 50ste breedtegraad, het beste tussen de 65ste en 70ste. Vandaar dat we er in herfst of winter voor naar het Hoge Noorden moeten trekken: Alaska, het topje van Canada, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Groenland… Wanneer geladen deeltjes via de zuidpool binnendringen, is er op het zuidelijk halfrond kans op zuiderlicht (aurora australis). Van maart tot september in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, de zuidelijke punten van Australië, Chile en Argentinië, of Antarctica. Als je wil kan je dus het hele jaar door het poollicht achterna!

Wanneer?

De kans op poollicht is het grootst in jaren met veel zonactiviteit en zonnestormen. Om de elf jaar maken we zo’n periode door. Zet 2024-2025 dus maar al op je agenda! Als het goed is kan je dan zelfs in eigen land enkele dagen het noorderlicht zien. Hou www.poollicht.be in de gaten voor realtime updates. Het noorderlicht is natuurlijk een natuurfenomeen en komt dus niet met een ‘Niet gezien-geld terug’-garantie. Dat gezegd zijnde: reis je tussen pakweg september en april naar een plek met weinig lichtvervuiling en is het helder, dan is de kans groot. September-november en februari-april zijn temperatuur- en daglichtgewijs waarschijnlijk het meest ideaal.

Vijf minder drukbezochte plekken om het noorderlicht te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × een =