Het noorderlicht zien? Vijf minder drukke poollicht plekken

noorderlicht zien Lapland Zweden
(c) Jen Avery

Bijzondere belevenissen zijn nog bijzonderder als je ze met een select groepje beleeft. Wil je het noorderlicht zien? Dan zijn dit enkele minder drukke poollicht plekken.

Noorderlicht zien
Vijf minder drukke poollicht plekken

Faeröer Eilanden (Denemarken)

In het midden van de Noordelijke Atlantische Oceaan, tussen IJsland en Noorwegen, ligt de Faeröerarchipel: een groep van 18 eilanden die sinds 1948 een autonoom gebied vormen binnen het Koninkrijk Denemarken. Het ruige landschap met bergen kliffen, watervallen en meren is een droom voor hikers en fotografen. Bovendien kom je er veel natuur en niet veel mensen tegen; het inwoneraantal bedraagt 50 730 (cijfer van 2017), van wie de meesten in de hoofdstad Tórshavn wonen. In de herfst houden kolonies vogels hier halt. De lente is dan weer een topperiode voor nestelende papegaaienduikers en Jan-van-Genten, die je van een respectvolle afstand kan bestuderen. www.visitfaroeislands.com

Saariselkä (Finland)

Dit is het meest noordelijke wintersportresort van Fins Lapland. Skiën, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, een ritje met de hondenslee of een rendiersafari… aan buitenactiviteiten geen gebrek. Heb je wat geld over dan sturen we je naar het arctisch resort Kakslauttanen. Hier kan je vanuit je eigen glazen iglo naar het noorderlicht staren. Akkoord, de meningen over de winterse glampingplek zijn verdeeld (van ‘de meest fantastische ervaring ooit’ tot ‘afzetterij’), maar vanuit je eigen warme bedje door een glazen dak dit dansend schouwspel zien, lijkt ons toch onevenaarbaar. Northern Lights Village biedt een gelijkaardige ervaring in cabines met een glazen dak. Ook tof: in november vindt in Saariselkä het Polar Night Jazz Festival plaats. www.inarisaariselka.fi

noorderlicht TromsoTromsø (Noorwegen)

De natuur ligt hier zo dichtbij het stadscentrum dat je nooit ver hoeft te reizen om aan lichtvervuiling te ontsnappen. Tromsø grenst aan de zee en is omringd door steile berghellingen en prachtige fjorden. Een ideale plek, in het midden van de noorderlichtovaal. De aurora borealis laat zich hier van zijn mooiste kant zien. Tip: schaf in Tromsø een Aurora Pass aan (€ 250). Met deze pas kan je een week lang ongelimiteerd met een gids en een professionele fotograaf op pad, snacks en warme dranken onderweg inbegrepen. Andere activiteiten staan eveneens op het programma, zoals een trip met de hondenslee, walvissafari of sneeuwschoenwandeling. www.visittromso.no

Luleå (Zweden)

The placet to be in Zweden is Abisko en het Aurora Sky Station aldaar, waar je naar verluidt de droogste lucht treft van Lapland en in drie dagen 80% kans hebt om het noorderlicht te zien. Luleå ligt een stuk zuidelijker en wordt vaak over het hoofd gezien, wat als je een rustigere plek wil opzoeken niet verkeerd is. Het stadje ligt in de Botnische baai, die dichtvriest in de winter en de meer dan 3000 eilandjes met elkaar verbindt. Tree Hotel Sweden
De winter duurt hier lang en garandeert de beste kwaliteit sneeuw en ijs. Niet voor niets komen Nederlandse topschaatsers hier trainen. Een fantastische plek om te overnachten is het Tree Hotel, bestaande uit acht unieke overnachtingsplekken hoog in de bomen, van een vogelnest tot een UFO. www.visitlulea.se

Noss en Dunnet Head (Schotland)

Een van de beste locaties in Schotland om het noorderlicht te zien, zonder de oversteek naar Orkney of de Shetlandeilanden te maken, is Noss of Dunnet Head (Caithness), in het uiterste noordoosten van het vasteland van Schotland. Dramatische kliffen, een adembenemend uitzicht over de talloze baaien en ontelbaar veel vogelsoorten (waaronder papegaaienduikers, eenden, zwanen, ganzen…) zijn hier je deel. In oktober en november komen grijze zeehonden aan land om te paren en pups groot te brengen, terwijl vanuit de heuvels het geburl van de herten klinkt. Zowel op Noss als op Dunnet Head staat een nog werkende vuurtoren. www.visitscotland.com

noorderlicht Bear lake Alaska
Bear Lake, Alaska

Northwest Territories (Canada)

De Oostelijke buur van de al even afgelegen, maar bekendere Yukon aan de andere kant van Canada. Kom je in de herfst, dan kan je nog genieten van tal van buitenactiviteiten. In de winter zijn sneeuw, ijs en temperaturen tot ver onder het nulpunt alomtegenwoordig (-40 is geen uitzondering). Je uitvalsbasis in deze enorme lap van boreale bossen en arctische toendra is ‘hoofdstad’ Yellowknife, met nog geen 20 000 inwoners. Een halve dag rijden hiervandaan stort Hay River zich over twee grote – in de winter bevroren – watervallen in Twin Falls Territorial Park, een droomlocatie waar je het Noorderlicht bijna kan aanraken. In het noorden van de Northwest Territories wonen Inuvialuit- en Gwich’in-indianen in kleine nederzettingen verspreid langs de kust. www.spectacularnwt.com