Home Fietsen Cycling Summit 2 Summit: pre-kersttocht op de koersfiets

Cycling Summit 2 Summit: pre-kersttocht op de koersfiets

0
Cycling Summit 2 Summit: pre-kersttocht op de koersfiets

We schrijven 23 december, het is bijna Kerstmis. Een tijd van samenkomst, met goed eten en drinken. Voor menig sporter synoniem voor weinig beweging en veel calorieën. Een goed plan dus om vooraf nog even de benen te testen en alvast wat calorieën te verbranden. We stapten op de koersfiets voor een pre-kersttocht en reden van het hoogste punt in Nederland naar het hoogste punt in België, Summit 2 Summit.

Foto’s: George Deswijzen / Tekst: Lennert Van Loo

Pre-kersttocht op de koersfiets

Het is nog vroeg als de eerste deelnemers van de eerste Summit 2 Summit-editie aankomen op het Drielandenpunt in Vaals voor een pre-kersttocht op de koersfiets. Het voormalige vierlandenpunt (red. Neutraal Moresnet was het vierde land) is met zijn 322 meter tevens het hoogste punt van Nederland en een populaire trekpleister bij toeristen en wandelaars. Op een groep fietsers na is het nu echter stil en rustig op de Vaalserberg.

Stipt negen uur vertrekt het peloton richting Aken, niet via de bekende afdaling naar Gemmenich, maar over een verharde bosweg die vooral gebruikt wordt door mountainbikers en lokale riders. Via dit pad dalen we af richting Aken, waar we bij station Aachen Rothe Erde de Vennbahn oprijden, richting de Hoge Venen.

Summit 2 SummitPuur genieten, Summit 2 Summit

Het begin van de tocht is het tempo gemoedelijk. We passeren al snel het middeleeuwse Kornelimünster en de restanten van de Duitse Westwall met zijn tankversperringen, ook wel Siegfriedlinie genoemd. Even later hoppen we opnieuw over de grens, ditmaal van Duitsland naar België, en rijden in Raeren langs een aantal oude treinwagons het natuurrijke gebied van de Hoge Venen binnen. We passeren het historische plaatsje Monschau en rijden verder over het heerlijk verkeersluwe traject. Vergezichten, rotspartijen en cultuurlandschap, ondanks de koude kunnen we hiervan genieten. Iedere kilometer die we afleggen, stijgen we weer in hoogte en komen we korter bij ons doel, de tweede Summmit. Gelukkig hebben we het weerbericht bekeken en onze kleding aangepast. De wind heeft soms vrij spel en met de sneeuwresten op de weg neemt de gevoelstemperatuur verder af.

Steil omhoog naar het dak van België

We houden het wegdek goed in de gaten en trappen, iets voorzichtiger, verder, tot even later het stationnetje van Sourbrodt verschijnt. Hier beginnen we aan de laatste vijf kilometer naar het hoogste punt van België. We laten de langlaufloipes links liggen en zetten koers naar de top van Mont Rigi waar zich op 694m hoogte het Signaal van Botrange bevindt. Het doel is bereikt.

De sneeuw ligt er vers bij, het wordt almaar kouder en af en toe wordt ons het zicht door mist ontnomen. De deelnemers druppelen binnen in de brasserie bij het Signaal van Botrange. De koffie, warme Cecemel en een stevige lunch gaan er snel in. De bediening lijkt verrast door de plotselinge drukte zo één dag voor Kerst. De garçon spreekt Frans, Duits en iets wat op Nederlands lijkt door elkaar heen. Een mengelmoes van klanken die je alleen hier in de grensstreek tegenkomt. Een eigen uniek taaltje, maar – als je wilt – toch prima verstaanbaar.

Fietstocht Summit to Summit

Proeven van de Voerstreek

Na de warme tussenstop voert de terugweg over de Baraque Michel richting Eupen. Het is wat drukker op de wegen rond de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap van België. We kruisen de E40 en klimmen omhoog naar Hendrikkapelle (red. FR: Henri Chapelle, DE: Heinrichskapelle), bekend van zijn enorme Amerikaanse Militaire Begraafplaats.

Na een afdaling zijn we aangekomen in de (nu) gemoedelijke Voerstreek, en rijden via Moresnet naar Gemmenich om onze laatste kilometers klimmend af te leggen. Via de Routes des Trois Bornes bereiken we na 130 kilometer en 1400 hoogtemeters opnieuw ons startpunt van deze tocht, het Drielandenpunt bovenop de Vaalserberg.

Pre-kersttocht op de koersfiets, een nieuwe traditie

Rond 15 uur komt de laatste coureur aan bij café de Bokkerijder en samen met hem drinken we nog een extra welverdiende pint. Die calorieën kunnen we na zo’n toch zeker hebben. Al zullen dat met der Kerstdagen in aantocht zeker niet de laatste zijn… Hoe dan ook is een nieuwe traditie geboren. Ook in 2018 is er weer een Summit 2 Summit-editie, vlak voor Kerst, op 23 december. Voor de deelname betaal je een symbolische vijf euro. Technische ondersteuning en route en een drankje na afloop van de ride zijn dankzij de sponsors (Toma Cycles en Connect Limburg) inbegrepen. Kijk voor meer informatie op de website van Crossborder Cycling: https://crossbordercycling.eu.

Ontdek tevens: Crossborder Sunriser, een fietstocht rond zonsopgang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 − dertien =