Home Lees Far Out Online 2018 > Herfst Wandelen in Vallée des Fées, Achouffe: lust voor ogen, longen en kuiten

Wandelen in Vallée des Fées, Achouffe: lust voor ogen, longen en kuiten

0
Wandelen in Vallée des Fées, Achouffe: lust voor ogen, longen en kuiten

La Chouffe is ondertussen een begrip bij bierliefhebbers – niet slecht voor een bier dat pas in 1982 voor het eerst gebrouwen werd. Het dorpje is amper enkele straten groot. De lokale autoriteiten deden zelfs niet de moeite om straatnamen te verzinnen: elke straat heet er gewoon Achouffe. Toch is Achouffe meer dan enkel bier: het is een mooie uitvalsbasis om het omliggende natuurgebied te verkennen. Wij gingen wandelen in Vallée des Fées.

Tekst: Kurt Aerts

Wandelen in Vallée des Fées

Wij kozen voor de prachtige Vallée des Fées-wandeling. Amper zes kilometer, maar een lust voor het oog, de longen en de kuiten. Zodra het dorpje achter je ligt, verlaat je de beschaving en wachten steile rotspaadjes en primitieve bruggetjes je op.

Vanaf Achouffe volg je de ‘Ruisseau de Chevral’, waar de lokale beverpopulatie een ronduit indrukwekkend netwerk van burchten en dammen heeft aangelegd. Meerdere malen blijf je stil uitkijken over het water om een van de bewoners aan het werk te zien, maar dat geluk hadden we niet, ook al hoorden we meermaals geluiden die hun aanwezigheid verraadden. Maar alleen het zicht van de afgeknaagde bomen, de gigantische dammen – wist je trouwens dat je de grootste beverdammen van West-Europa in Wallonië terugvindt? – en de grote impact die deze diertjes op hun omgeving hebben, loonde meer dan de moeite.

Na de tocht langs deze rivier gaat het bergop over een heuvelrug. Wij ontmoetten enkele dappere wandelaars die het traject met een buggy deden – een absolute afrader. Eens je de rotspartijen achter de rug hebt, volg je de Ruisseau de Martin Moulin, een zijrivier van de Ourthe en de hoofdrivier die door Achouffe stroomt. Geniet van de plaatselijke fauna en flora, want behalve de bevers mochten we een hazelworm én een naar onze normen behoorlijk uit de kluiten gewassen rivierkreeft op onze weg begroeten.

Eens je terug in Achouffe bent, heb je keuze uit de verschillende brasseries waar het plaatselijke bier dubbel zo goed smaakt na zo’n zuurstofrijke trip doorheen dit prachtige gebied. Wandelen in Vallée des Fées, dubbel de moeite waard!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 + 19 =