Home Bestemmingen Avontuurlijke wandelingen in België: de vallei van de Ninglinspo

Avontuurlijke wandelingen in België: de vallei van de Ninglinspo

0
Avontuurlijke wandelingen in België: de vallei van de Ninglinspo

Het voelt wat ongemakkelijk aan om avontuurlijke wandelingen in België te vernoemen in dezelfde zin als het woord ‘bergen’, maar toch: de Ninglinspo is de enige bergrivier van ons land en waarschijnlijk ook het riviertje met de mooiste naam van België, naar onze bescheiden mening. De wandeling in de vallei van de Ninglinspo is een parel.

Tekst: Kurt Aerts

Vallei van de Ninglinspo

Die merkwaardige naam ontleent de vallei van de Ninglinspot trouwens aan een schrijffout uit 1876: de Franse cartografen wilden eigenlijk het bestaande riviertje Le Doulneux beschrijven, maar gebruikten per abuis de naam van een stuk grond waar het beekje in de Amblève stroomt. Die naam, En Inglin Spau, vormde de basis van de nieuwe naam, de Ninglinspo. De originele naam, Le Doulneux, duidde op het loofwoud waarin de stroom ontstond: een elzenbos. Reeds in 647 werd melding gemaakt van de beek, die in het latijn ‘Dulnosus’ heette.

Voor de wandeling in de vallei van de Ninglinspo spreken we af op de parking in het dorpje Sedoz, dat op de weg tussen Remouchamps en Stoumont ligt, voor een klautertocht langsheen watervalletjes en rotsen. Vroeger stond deze wandeling garant voor natte voeten, maar sinds enkele jaren zijn alle oversteekplaatsen voorzien van bruggetjes – al kunnen die best smal zijn.

Onderweg passeer je langs het uitkijkpunt van Drouet, dat een prachtig panorama biedt over de vallei. De wandeling zelf is ongeveer zes kilometer lang, maar vermits het danig op en neer gaat, kan je er best voldoende tijd voor uittrekken.

Wie toch liever een langere route neemt, kan de Ninglinspo combineren met de Chefna, een andere zijrivier van de Amblève. Ooit lag er naast de Chefna een primitieve 19de-eeuwse goudmijn: er was immers goud gevonden. De hoeveelheid lag echter veel te laag om er een rendabele mijn van te maken, maar wie weet heb jij hier meer geluk. Wie de beide riviertjes combineert, heeft er een goeie 15 kilometer op zitten.

Lees ook: avontuurlijke wandelingen langs de Ourthe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × vier =