Hiken op Tenerife: avontuurlijke trekking in Tene Rural Park

hiken op Tenerife Masca-kloof

Er zijn heel wat mogelijkheden om te wandelen en hiken op Tenerife: in het nationaal park rond de Teide kan je terecht voor kilometerslange hikes doorheen de lava-velden. Ook het Anagagebergte in het noorden herbergt flink wat paden, maar wij kozen voor de routes rond het plaatsje Masca, midden in het Tene Rural Park.

Tekst: Kurt Aerts

Avontuur op Tenerife outdoor eiland - Masca kloofMasca is een klein, charmant bergdorpje dat z’n bekendheid dankt aan de Masca-kloof die van daaruit richting de oceaan vertrekt. Zo’n 8 kilometer lang en het ware orgelpunt van elke trek, maar sinds vorig jaar is de kloof gesloten voor publiek. De overheid nam dit besluit nadat er nog maar eens toeristen in de problemen kwamen. “Heel erg jammer”, zegt Heidi, onze Finse gids die verliefd werd op het eiland en er nooit meer vertrokken is. “Het is een prachtig stuk, maar al te vaak beginnen toeristen er geheel onvoorbereid aan. Ze nemen geen water mee, houden geen rekening met het weer, doen die afstand op hun flipflops of verlaten de aangewezen routes. Hopelijk komt er binnenkort een regeling om dit op te lossen, want het is een wandeling die meer dan de moeite waard is.”

Wandelende Tenerife-encyclopedie

Maar ook zonder de kloof van Masca is er meer dan genoeg te beleven. Wij vertrekken vanuit Erjos, waar we al snel de geplaveide banen verlaten en omringd zijn door natuur. Een zeldzaam meertje, dat je eerder een modderige poel kan noemen, trekt de aandacht: “Omdat er zo weinig vruchtbare grond is op Tenerife vanwege de lava ondergrond, haalden de boeren hier aarde weg om hun bananenplantages mee aan te leggen”, vertelt Heidi. Het is maar één van de vele weetjes die ze onderweg op ons afvuurt: zo blijkt de Canarische den de enige ter wereld die drie naalden heeft in één schub. De langere naalden zorgen ervoor dat de condens die de wolken met zich meebrengen, rondom de boom belandt en zo voor wat vocht zorgt. Een systeem dat door de lokale bevolking gekopieerd werd: zo kom je tijdens de wandeling van Erjos naar Masca een condensnet tegen dat water uit de lucht haalt. Onze gids blijkt een wandelende Tenerife-encyclopedie waarvan we dankbaar gebruik maken.

Nevelwoud op 100 meter hoogte

Eens je wat verderop bent, waan je jezelf even in  ‘Lord of the Rings’: de met mos begroeide bomen lijken zo uit de ‘Hobbit’-wereld geïmporteerd te zijn. Het is dan ook het nevelwoud, dat op zo’n 1000 meter hoogte optimaal profiteert van de regelmatige passage van wolken. Hier ben je blij dat je een extra jasje hebt meegenomen om te hiken op Tenerife, want de combinatie van mist en koudere wind doet de temperatuur stevig dalen. De noordelijke kant van de bergen valt bij de koukleumen onder ons heel wat minder in de smaak, maar getuigt wel van een immense schoonheid. De Canarische eilanden herbergen zomaar even zes klimaattypes en dat wordt hier heel duidelijk.

Hiken op Tenerife: genieten mag ook

Wanneer je uit het woud komt, is ook de zon en de warmte terug van de partij. Honderden meters lager, achter de laatste heuvels van Tene Rural Park, wacht de oceaan, die verleidelijk glinstert. Wij slaan echter af naar links en volgen het bewegwijzerde pad richting Masca. Van hieruit gaat het naar beneden: niet het moment om te veel rond te kijken, want het smalle, rotsachtige paadje eist alle aandacht op. Regelmatig halt houden om te genieten van de omgeving is de boodschap. Het eindpunt, Masca, is een voormalig schuiloord voor piraten en wanneer je aankomt, weet je onmiddellijk waarom: het is moeilijk te bereiken en van hieruit had je een voortreffelijk zicht op de oceaan en eventuele aankomende schepen.

De wandeling door de kloof richting de oceaan zou deze wandeling en hiken op Tenerife helemaal af maken, maar het is nog even wachten op de heropening van het traject. Wie toch het geluk zou hebben om dit stuk erbij te kunnen nemen: hou er rekening mee dat je de boot – de enige manier om terug in de bewoonde wereld te raken – op voorhand moet reserveren!

Van Erjos naar Masca

  • Totale lengte van de hike: 10,51 kilometer
  • Hoogteverschil: – 579 meter
  • Hoogste punt: 1219 meter
  • Meer info? Bezoek de site van xwander.com

Meer avontuur op Tenerife

Shop Lokaal