Kajakken op Tenerife onder het wakende oog van de Teide

kajakken op Tenerife

Kajakken op Tenerife kan je quasi in alle kustplaatsjes van het eiland doen, maar wellicht de beste plek om aan boord van een kajak te gaan, is Los Gigantes. Het dorpje ontleent zijn naam aan de gigantische kliffen die je doen stilstaan bij de kracht van Moeder Natuur en haar wakende reus op dit eiland: de Teide. Het jachthaventje van waaruit je vertrekt, ligt vlak naast het begin van Tene Rural Park, waar deze kliffen deel van uitmaken.

Tekst: Kurt Aerts

Kajakken op Tenerife

Vanuit het kleine haventje vertrekt onze kajak-karavaan met gids Lorenzo op kop noordwaarts, waar de 600 meter hoge kliffen, beter bekend als Acantilados de Los Gigantes,  uit de zee oprijzen. Op sommige plaatsen halen ze zelfs 800 meter – om maar te illustreren hoe nietig ondergetekende kajakker zich voelde bij de aanblik.

De kajaktocht is kort – zo’n twee kilometer, maar ze brengt je wel naar een punt waar je met je eigen ogen het boeiende relaas van dit eiland kan zien: de horizontale lagen op de verticale wand werden gevormd door de verschillende vulkaanuitbarstingen die Tenerife uit de oceaan deden verrijzen. Op sommige plekken zijn verticale schachten te zien: hier vond de lava zijn weg naar het aardoppervlak, vertelt onze gids. Bovenaan de kliffen zie je nog de overblijfselen van werkzaamheden die de mens er verricht heeft. Over één ding zijn we het allemaal eens: het moet een moedige mens geweest zijn die daar op een laddertje aan het werk was.

Ondertussen hebben we nog even de tijd om te genieten van de onderwaterwereld: al snorkelend verkennen we het gebied aan de voet van Los Gigantes. Net omdat Tenerife een vulkanisch eiland is, is de zeebodem vrij diep, dus zijn de zones waar je de bodem kan zien, vrij beperkt. Maar wie een beetje geluk heeft, kan hier wel zeeschildpadden ontmoeten. Jammer genoeg voor ons is dat vandaag niet het geval – maar de kliffen van Los Gigantes zijn ook zonder hen de moeite waard om ’s te bezoeken.

Meer info? Bezoek de site van www.tenoactivo.com

Meer avontuur op Tenerife