Wandelroutes in Davos-Klosters: de vergezichten van Schlappin en Graubünden

wandelroutes in Davos-Klosters

Wie op zoek is naar een actieve vakantie in Zwitserland gevuld met mooie wandelroutes in Davos-Klosters, zal het hier aan niets ontbreken: bergen, rotsmassieven, prachtige vergezichten, de mooiste natuur, vriendelijke koeien (en ook mensen), zon en sneeuw…

Tekst: Karen Gommers

Gepakt en gezakt, met onze trekkingstokken in de hand, nemen we op deze mistige ochtend de trein naar Klosters Dorf (1124 m hoogte). Van daaruit gaat het met de kabelbaan naar het bergstation Madrisa. Zowel in de zomer als in de winter is Madrisa the place to be voor families en vooral voor kinderen. Het bergstation ligt op de Sonnenberg van Klosters, op 1887 m hoogte. Van daaruit stappen we naar Schlappin, een pittoresk Walser dorpje in een hooggelegen vallei (1643 m).

Zon en verse sneeuw

We vertrekken bij mistig weer, maar al snel komt de zon te voorschijn, lossen de wolken in flarden op en wordt het ideaal wandelweer, de jassen kunnen opgeborgen worden. De wandelwegen zijn goed gemarkeerd. Eerst nog brede karrensporen in grint en keien, daarna smalle paadjes slingerend doorheen de glooiende alpenweiden, stijgend en dalend, soms een stukje door het bos. In de verte hoge rotsmassieven en bergtoppen waarop een dun laagje verse sneeuw, en dat eind augustus. De zon tovert steeds wisselende schaduwen van de wolken op de bergflanken en de groene hellingen. We genieten met volle teugen van de frisse lucht, van het weidse landschap en de uitzichten, van het geluid van klaterende riviertjes, van het gefluister van de wind in de bomen, van het gezelschap en het belgerinkel van de lome, zachtmoedige Zwitserse koeien (opgepast voor de koeienvlaaien !).

Typisch Zwitsers

In Schlappin nemen we een kleine break en lunch in Berg(zu)haus Gemsli, een typisch Zwiterse berghut: fiere Zwiterse vlag op het terras, de gevels deels in hout, deels wit bepleisterd, rood pannen dak, een voorraad brandhout onder het overstekend dak, een lage deur, kleine raampjes met groene luiken, uitbundig bloeiende rode geraniums op de vensterbanken, petunia’s in alle kleuren in allerlei potten, planken vloeren, volledig houten interieur, brandende open haard, de warmte en de gastvrijheid stralen je tegemoet, treedt binnen en maak het u gezellig.

Verloren

Theoretisch was het vanuit Schlappin nog een dik uur stappen tot Klosters, maar op één of andere manier moeten we een pijl of andere markering gemist hebben, plots waren we het spoor bijster, zodat er niet veel anders opzat dan onze eigen, experimentele weg te zoeken en te vinden. Zo werd de tocht nóg spannender en avontuurlijker (precies waarvoor we gekomen waren). Altijd handig dus om voor vertrek toch even de app Maps.Me te installeren zodat je indien nodig altijd op de landkaart kan bekijken waar je precies bent (Wifi of mobiele netwerken zijn niet nodig !).

Wandelroutes in Davos-Klosters
Extra tip: Walserweg Graubünden

Wie zin heeft in een meerdaagse wandeltrektocht kan de Walserweg Graubünden volgen (in totaal 300 km). De route bestaat uit 19 etappes die ook heel geschikt zijn als dagwandelingen.