Dwars door Peru: singletrails op hoogte, voor het goede doel

Dwars door Peru mountainbiken met Broederlijk Delen

Prachtig vakantieland? Check. MTB- en outdooravontuur? Check. De wereld wat beter maken voor de mensen ter plaatse? Check! Met Dwars door Peru, een initiatief van Broederlijk Delen, ontdek je al hikend en bikend de highlights van het zuidelijke Peru, bezoek je lokale projecten en steun je het goede doel. Doen!

Dwars door Peru is een initiatief van Broederlijk delen bedoeld om al hikend en mountainbikend het prachtige hooggebergte van Peru te ontdekken, met eigen ogen lokale projecten te zien en het goede doel te steunen. De uitdaging is dus dubbel: de hoog gelegen singletracks trotseren én voor vertrek 1000 euro inzamelen voor het goede doel.

Kleurrijke canyons en terrassen

Week één is een voorproever van wat komen gaat. Je krijgt voldoende tijd om te acclimatiseren, gaat op verkenning  in een kleurrijk gebied met oude tradities en traditionele landbouwterrassen, en bezoekt verschillende van de projecten van Broederlijk delen.

De tweede week wacht het ‘serieuzere’ werk: de Salkantay trail, een minder toeristische, maar heel mooie variant op de Inca trail naar Machu Pichu. Daarna bezoek je nog verschillende Incasites in Cuzcovallei. En als klap op de vuurpijl volg je al mountainbikend of te paard een deel van de adembenemende Ausangate trail!

Daad bij het woord

De locatie – het meest zuidelijke hoekje van Peru – is uiteraard niet zomaar uitgekozen. Het Andesgebergte en de aangrenzende gebieden zijn rijk aan grondstoffen. Daarom kiezen regeringen voor een economie die vooral gericht is op de ontginning daarvan. De gevolgen voor mens en natuur zijn echter ingrijpend. Daarom ondersteunt Broederlijk Delen de plannen van boerenfamilies die in hun gemeenschappen willen blijven leven en kiezen voor duurzamere alternatieven.

Door deel te nemen aan Dwars door Peru kan je niet alleen met eigen ogen de omgeving en de projecten zien, maar ook zelf een steentje bijdragen, door voor vertrek 1000 euro in te zamelen (hier enkele fondsenwervingstips).
Alleen zo kan Broederlijk Delen de lokale gemeenschappen helpen om woorden om te zetten in daden en daadwerkelijk het nodige  betekenen op het terrein.

Voor iedere MTB’er, mits goed voorbereid

Leeftijd is geen belemmerende factor, maar opgelet: ook al zijn de afstanden niet gigantisch, de hoogte maken de mountainbiketochten er niet makkelijker op. Een goede voorbereiding is dus een must wil je de eindmeet halen en plezier beleven aan de tocht. Alle etappes kunnen wel op eigen tempo worden gereden, met behulp van een gps (de toestellen worden ter beschikking gesteld). In de praktijk kan je dus gerust alleen of met een deel van de groep op pad. Er kunnen maximaal 30 enthousiastelingen mee. 

Dwars door Peru praktisch 

  • Wanneer? De reis vindt plaats van 19 oktober tot 3 november 2019.
  • Prijs? Circa 2800 – 3000 euro. Inclusief vluchten, alle transfers ter plaatse, alle overnachtingen en maaltijden, uitstapjes en bezoeken, een fietskoffer voor het transport van je eigen fiets, bagagetransport, gps, kaarten en walkietalkie en technische bijstand onderweg. Schrijf je in voor 7 januari, dan krijg je 100 euro vroegboekkorting.
  • Info en schrijven? Alle info en inschrijven op www.dwarsdoorperu.be. Geïnteresseerd, maar nog niet zeker? Neem dan op 18 december aan de infosessie deel, met verhalen van ex-deelnemers, begeleiders en uiteraard interessante informatie en adembenemend beeldmateriaal.