Bij gebrek aan sneeuw gaan we… wandelen op het dak van België

wandelen op het dak van Belgie: de Hoge Venen
(c) Monika P.

Koud, maar geen sneeuw? Pak jezelf goed in en ga wandelen op het dak van België. We kozen voor een luswandeling van 13 km (4 uur) met vertrek aan de Baraque Michel dwars doorheen venen, eikenbossen en langs rivieren. 

Wandelen op het dak van België

De diversiteit van de Hoge Venen is ongekend. Wandelen op het dak van België is dan ook een aanrader voor wie wil genieten van rust en natuur en onderweg ook een streepje cultuur wil meepikken. De vertrek- en aankomstplaats van de luswandeling die we voor een komend fris weekend uitkozen is de Baraque Michel, die in de 19e eeuw in het midden van de heide werd gebouwd om bij mist of (sneeuw)stormen bootjes door de moerassen te gidsen.

De wandeling leidt je van het hoogste punt van België naar het Croix des Fiancés. Na de Ruisseau de Herbôfaye en de vallei van de Ruisseau de la Polleur, gaat het naar de de Six Hêtre en daarna de schuilplaats Pont de Bèleu. Breng zeker ook een bezoek aan het Natuurcentrum van Botrange. In het winkeltje kan je tal van boeken en kaarten kopen, of bij de open haard ontspannen met een biertje van het vat.

Je wandeling voorbereiden

Hoge waterdichte wandelschoenen en regenkledij zijn onmisbaar. De route is goed bewegwijzerd (groene rechthoek op witte achtergrond), maar een wandelkaart en je gsm zijn sowieso handig om mee te hebben. De wandeling is ‘gemiddeld’ en zeker goed te doen met wat oudere kinderen.

Vergeet geen picknick mee te nemen. Onderweg bijtanken is met een afstand van minimaal 13 km (wat uitlopers en omweggetjes niet meegerekend) zeker geen overbodige luxe.

Goed om weten: de Venen zijn vaak verboden toegang in de lente tijdens de broedperiode van de vogels en in de zomer bij brandgevaar. Herfst en winter zijn dus ideaal! Op de website van Wallonië België Toerisme kan je de routebeschrijving gratis downloaden. Honden zijn niet toegelaten en de weg is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.