Nieuwe gîte Grange Ventoux, perfecte uitvalsbasis voor wandelaars, klimmers en mountainbikers

Nieuwe gîte Grange Ventoux

1 mei opent aan de rand van het middeleeuwse dorpje Monieux een nieuwe gîte: Grange Ventoux. Het Belgisch-Italiaans koppel Tom en Pia koos de locatie niet zomaar uit: gepassioneerd als ze zijn door reizen, bergsporten, natuur en cultuur leek de nu gerestaureerde schuur uit 1747 hen de ideale uitvalsbasis voor o.a. klimmers, wandelaars, fietsers, mountainbikers en parapenters. We vroegen Tom Pas alvast om meer uitleg en zijn beste tips.

Tom, vanwaar jullie passie voor reizen en buitensport?

Tom Pas: “Ik leerde Pia kennen in de laatste maanden van mijn dienstplicht. We hadden een korte passionele relatie net voor ik vertrok voor een lange reis naar de Himalaya. De eerste maanden trok ik dwars door Ladhak en Zankar (Noord-Indië). Nadat ik aan de hoogte was gewend, trok ik naar Nepal om de Mera Peak te beklimmen. Smartphones bestonden in 1993 nog niet, maar ik vond een lieve brief in de ‘post restant’ van Kathmandu. Ik besloot Pia te bellen… Een week later stond ze in Nepal. We deden samen de Annapurnatrek, de vakantie van ons leven. Het outdoorleven bracht ons bij elkaar. Normaal zou ik nog een half jaar verder trekken, maar na nog een maand Indië besloot ik dat het goed was geweest. Thuis kochten we ons een VW busje (T2), in het weekend trokken we naar de Ardennen om te klimmen, tijdens de vakanties naar Zuid-Frankrijk en de Alpen.”

Klim-, wandel- en MTB-paradijs

Wat bracht je naar Monieux?

“Eerder het toeval. Ik kende de streek al van de mooie klimvakanties in de buurt. In de Vaucluse is het Franse sportklimmen ontstaan. Na een fiets beklimming op de Mont Ventoux, genietend van het prachtige zicht en mooie landschap, werd ik verliefd op de streek. Mijn ouders logeerden in Monieux toen ze een restauratieproject vonden waarbij twee schuren uit 1747 verbouwd werden tot een woning. Er stond nog een schuurtje naast, dat op invallen stond. Er was nog héél wat werk aan, maar lag net binnen ons budget. Ik opende Google Earth en verkende de buurt. Geen vijf minuten later viel ons besluit: “We kopen het!” Ik ‘offerde’ vijf jaar lang al mijn vakanties op en restaureerde het gedeelte dat nu ‘Grange Ventoux’ noemt.”

Je mooiste tips in de omgeving?

“Dat is moeilijk… Er valt zoveel te zien en te beleven. Voor wie graag wandelt en of klimt, raad ik een wandeling aan die vanuit Grange Ventoux vertrekt. Het begin is ook leuk met de mountainbike. Je stapt 1,5 km naast het kabbelend riviertje de Nesque. Net voorbij het bruggetje krijg je een mooi zicht op het middeleeuws dorpje Monieux. Het lavendelveld eronder ruikt heerlijk. Het riviertje mond uit in een klein meertje, dit is het einde van de hoogvlakte van Sault. De Nesque klieft zich hier door de kalk rotsen naar beneden. Je wandelt op de linkeroever lichtjes omhoog. Nog hogerop wandel je door een oeroud eikenbos dat bedekt is met korstmossen. Maar eerst zie je rechts enkele mooie overhangende oker- en roodgekleurde rotswanden. Hier werden vorige zomer nog een 40-tal nieuwe klimroutes in geopend. Er bestaat nog geen topo van, maar ik ken de moeilijkheidsgraad!”

Mountainbiken of wandelen, moeilijk kiezen?

“Het kan allebei. Regelmatig zie je bordjes met het typische MTB-logo. Dit is één van de mooiste stukjes van de Traversée de Vaucluse, een zesdaagse mountainbike tocht dwars door het gebied. En wij hebben geluk, want Grange Ventoux ligt net in het midden van deze tour! Als je halverwege het pad aan een pyramide van opgestapelde stenen komt, sla je als wandelaar rechts af en begint de afdaling in de kloof. Met de MTB rij je rechtdoor! De trail loopt naast diepe ravijnen en onder grote overhangende rotspartijen. De mistral bewerkte de door erosie geteisterde kloven verder uit. Vaak hangen er hier zelfs Koningsarenden en gieren in de lucht.”

X-country, downhill, marathon en… enduro!

Welk type mountainbiker vindt hier zijn gading?

“X-country mountainbikers vinden hier mooie, gevarieerde trails. Voor de downhiller heb je boven Chalet Renard een Bike park. En ben je een marathonrijder, dan raad ik de Traversée de Vaucluse aan. Dit is een tocht van ondertussen 400 km lang en 10 000 hoogtemeters. Je rijdt over de Ventoux, door de Luberon om dan de Vaucluse te traverseren. Wat een tocht! Hij is goed bewegwijzerd en knoopt de mooiste singletracks van de omgeving aaneen. Ook leuk is dat de route de mooiste dorpjes uit de buurt aandoet. Zo heb je de mogelijkheid om steeds je water te vullen, iets kleins te eten, of (even) te stoppen wanneer je erdoor zit.”

Je wil ook endurostages organiseren, vertel? Wat mogen fans verwachten?

“Enduro rijden is volgens mij het summum van het mountainbiken. Je rijdt zoals een crosscountry biker zelf de helling, bergkam of top op, om dan zoals een downhiller keihard naar beneden te knallen. Ik ben zelf een ervaren mountainbiker, die dacht dat hij wat kon rijden. Tot ik mijn buurman Farid leerde kennen. Hij is de lokale MTB-gids en stond aan de wieg van het downhillen in Frankrijk. Hij kent de streek uit zijn duimpje! Onze opzet is om samen mensen een week te ontvangen in Grange Ventoux. De eerste dag gaan we rijden op het bikepark van de Ventoux (in het seizoen), ook om een idee te krijgen van de technische skills en het kunnen van de rijders. Farid zal daar werken aan je positie, remtechniek, inschatten van het terrein en je durf stimuleren om hogere obstakels te nemen. Het is tenslotte ‘all in the mind’. Afhankelijk van het niveau en de conditie van de mountainbikers worden er dan trails op maat gekozen. Op het einde van de week zal je door de mooiste stukjes van de Ventoux en Luberon gereden hebben, en zal je een enorme evolutie in je bikeskills merken. Dat is gegarandeerd!”

Voor Far Out-lezers!

Wacht er nog een ‘specialleke’ voor Far Out-lezers?

“Natuurlijk! Wanneer ze bij de reservatie op info@grangeventoux.com/details vermelden dat ze ons vonden via Far Out, moeten ze hun hoofdactiviteit vermelden en de periode van het verblijf.

  • Voor de sportklimmers leggen we een topo van Buoux, Saint léger du Ventoux of een ander klimmassief uit de buurt klaar.
  • Voor de mountainbikers wordt dat 99 Circuits Vtt Vaucluse (Vtopo)
  • Voor de stappers een gids met de mooiste wandelingen uit de buurt.
  • En mocht je minder sportief zijn aangelegd en/of gewoon wil komen genieten van de rust, de lavendelgeuren en de zon, dan krijg je een verwenpakketje uit Aroma Plants.

www.grangeventoux.com