5 tips voor een duurzaam verblijf op de Waddeneilanden

tips duurzaam verblijf op de Waddeneilanden

Zin om dit jaar een tripje te maken dichtbij huis en waar je tegelijk je steentje kunt bijdragen voor de natuur? Dan zijn de Waddeneilanden een perfecte bestemming. Van strandjutten tot oesters plukken en op ecosafari gaan… Onder de campagnenoemer ‘Doe WAD’ zetten de Wadden – een van de meest kwetsbare gebieden in West-Europa – in 2019 volop in op duurzame activiteiten. Hier 5 tips voor een duurzaam verblijf op de Waddeneilanden.

Begin dit jaar werden de Waddeneilanden opgeschrikt door een containerramp. Bijna 300 containers vol jassen, speelgoed, televisies, meubels en plastic tuimelden van een enorm vrachtschip en meerdere van die containers spoelden aan op de eilanden. Eilanders en vakantiegangers staken de handen uit de mouwen en intussen is het merendeel gelukkig weer opgeruimd. Het geeft aan hoe kwetsbaar de natuur op de Waddeneilanden is. Met de campagne Doe WAD zet de toeristische dienst in op activiteiten waarbij natuurbehoud en – bescherming centraal staan.

Top 5 Doe WAD-momenten

 1. Ecosafari op Ameland
  Ga samen met een van de natuurgidsen van Ameland op safari. Beleef de prachtige natuurgebieden van het eiland op een verantwoordelijke manier met ecowagentjes die 100% elektrisch zijn. Tijdens deze rit rij je bijna geruisloos door de unieke gebieden en geniet je optimaal van de fauna en flora. 
 2. Strandjutten op Terschelling 
  Wist je dat de Waddeneilanden de breedste stranden van Europa hebben? Terschelling is dan ook een uitstekende plek om te wandelen en lekker uit te waaien. Combineer je wandeling met strandjutten en neem alles mee wat niet bij de natuur hoort. 
 3. Ontdek Vlieland met een elektrische tuk-tuk
  Om in een Tuk Tuk te rijden hoef je geen uren in het vliegtuig te zitten! Minder CO2-uitstoot, check! Ontdek Vlieland op een unieke én duurzame manier met een elektrische Tuk Tuk. Mét als gids een echte Vlielander die je de strafste verhalen vertelt. 
 4. Oesters plukken op Texel 
  Lekker eten smaakt nog beter als het lokaal is. Op de Waddeneilanden staat de zee centraal, ook in de keuken. Oesters proeven is dan ook een echte must do als je een van de eilanden bezoekt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Tesselse Oesterman. Je kunt de lokale delicatesse niet alleen proeven, maar samen met een gids ook zelf zoeken . Wedden dat de oesters dubbel zo lekker smaken als je ze zelf geplukt hebt? 
 5. Op pad met natuurliefhebber Kees op Schiermonnikoog 
  Kees van der Wal, natuurliefhebber én kenner neemt je graag mee naar de allermooiste plekjes van Schiermonnikoog, al fietsend of al wandelend. Ondertussen vertelt hij spannende en leerzame verhalen over het eiland. Want, niemand kent het eiland beter dan Kees. 

‘Doe eens Wad’-jutterstasje 

Bij elke boeking die je maakt via het VVV-kantoor (www.wadtodo.nl/doewad) krijg je een jute jutterstasje ‘Doe eens Wad’ cadeau. Dat krijg je bij aankomst op het eiland. Tijdens je bezoek kun je dan naar hartenlust rondslingerend plastic opruimen. Een goed gevoel verzekerd tijdens je duurzaam verblijf op de Waddeneilanden! 

Duurzaam verblijf op de Waddeneilanden

De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De variatie aan landschappen zorgt voor een uniek leefgebied met meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot Unesco-Werelderfgoed. De Waddeneilanden zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid; initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en water spelen een grote rol, er wordt veel gebruik gemaakt van zonne-energie en er zijn projecten om de straatverlichting om te zetten naar ledverlichting. 

Less ook: eilandhoppen voor avonturiers