De ‘Great Lines’ in klimparadijs Tirol: uitdagende routes voor ervaren klimmers

0
35
Great Lines, klimroutes voor ervaren klimmers in Tirol

“Kunnen we niet omheen de berg, dan gaan we erover!” Een motto dat buitenavonturiers ook in het dagelijkse leven goed van pas komt. Klimmers pakken de spreekwoordelijke stier het liefst met handen én voeten bij de horens. In klimparadijs Tirol zijn er daarvoor mogelijkheden genoeg. Van gezinsklimparken tot boulderparcoursen en van alpine routes tot ‘Great Lines’, de nieuwe klimroutes voor ervaren klimmers in Tirol.

Foto’s: Tirol Werbung, Mair Johannes

Het is de sterke band met de berg die klimmen in Tirol zo bijzonder maakt. In bepaalde regio’s heeft de alpine klimsport een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Roemruchtige routes bij de Schleierwaterval in het Kaisergebergte behoren tot de moeilijkste ter wereld. Er is zelfs een ‘Vlaamse Wand’, de Flämenwandl in Leutasch, in 2018 geopend door het Belgian Rebolting Team. Bucketlistmateriaal voor ervaren klimmers zijn de ‘Great Lines’, geselecteerd door een team van deskundigen omwille van niet alleen de mentale en fysieke uitdaging van de beklimming, maar ook de verscheidenheid, rotskwaliteit en de omringende natuur.

Klimroutes voor ervaren klimmers in Tirol

Onze drie favoriete Great Lines

1. Puls 2000

Als je dan toch langs de Vlaamse Wand gaat, kan je evengoed deze prachtige en uitdagende route aan de andere kant van datzelfde Leutaschdal proberen. Puls 2000 (7c+) bevindt zich aan de rechterzijde van de Chinese Muur. Kenmerkend zijn de zeer steile wand en de kleine en omgekeerde grepen. De route vergt kracht- en uithoudingsvermogen van dal tot top, en kent steeds weer nieuwe moeilijke passages. Als kers op de taart zijn er de spectaculaire uitzichten onderweg. Vanuit Leutasch kun je overigens heerlijk lange wandelingen maken, bijvoorbeeld in het Wettersteingebergte. In de Leutascher Geisterklamm komen sagen tot leven in een decor van water en steen.

Great Lines Tirol Le Miracle


2. Le Miracle

Niederthai in het Ötztal is een van de weinige granietgebieden en daardoor absoluut een bijzondere plek in Tirol. Deze fantastische klim op keihard graniet schampert langs een sprookjesachtig lariksbos op 1500 hoogte. Hier kun je klimmen van het voorjaar tot de herfst, elk jaargetijde brengt je een ander – maar altijd prachtig kleurenpalet. Alle meest interessante routes zijn ingedeeld in de hogere moeilijkheidscategorieën (7b), maar met de juiste techniek en een behoorlijke dosis uithoudingsvermogen is Le Miracle puur klimplezier. In het Ötztal wachten 250 drieduizenders, dus als je na al dat geklim nog even wil wandelen, weet je wat doen.

3. Number One Direkt

De moeder aller routes, volgens de jury. En dat is niet overdreven. Op deze kalksteenrotsen met de Schleierwaterval in Wilden Kaiser als ‘achtergronddecor’ vind je je persoonlijke klimgeluk vanaf moeilijkheidsgraad 7b(+). Rusten onderweg is er maar zelden bij. Vanaf de start is Number One Direkt uitdagend, met twee markante passages in het onderste deel die veel kracht en een goede voetentechniek vereisen, zeker van kleine klimmers. Na enkele soepele secties wacht de ondertussen vermoeide onderarmen aan het einde nog een moeilijke passage met kleine grepen. Uitrusten kan achteraf in een van de vele idyllische pensions en vakantiehuizen.

Ontdek alle Great Lines op www.visittirol.be/greatlines

Op klimkamp?

Wie zijn skills wil bijschaven in een voor hem of haar ongekend gebied kan op klimkamp. In het Ötztal bijvoorbeeld. Alle info op www.klettercamp.oetztal.com. Of check het aanbod op www.climbing-camps.com.

Maak ook kennis met Zuidoost-Tirol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zes + 4 =