9e Red Bull X-Alps 2019 route bekend, Tom de Dorlodot aan de start!

0
25
Red Bull X-Alps 2019

De organisatoren van de Red Bull X-Alps 2019 maakten vorige week de route voor 2019 bekend. Onze eigenste Tom de Dorlodot staat mee aan de start. Wat hij voor de kiezen krijgt? 1138 kilometer hiken en paragliden van Salzburg naar Monaco. Tom is de enige Belg, maar deed al zes keer eerder mee aan de race en weet dus wat hem half juni te wachten staat.

“Red Bull X-Alps vertegenwoordigt alles waar ik van hou,” aldus Tom de Dorlodot. “Het is echt een uniek iets. De voorbereiding, de training, het teamwork, de natuur… De race is zo intens en uitdagend, zowel fysiek en metaal. Je leert jezelf echt opnieuw kennen, zelfs al is het je zevende editie. De Alpen zijn een speeltuin voor mij. Alleen zijn, hangend onder mijn paraglider of op een bergtop. Magisch.”

Nieuwe route bekend

De nieuwe route belooft de meest avontuurlijke en uitdagende ooit te zijn. De race gaat door zes verschillende landen – Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Frankrijk en Monaco – over Europa’s grootste bergketen. De race start ook iets eerder dan gebruikelijk (proloog op 13 juni, start op 16 juni), waardoor er meer sneeuw wordt verwacht. Als de condities tegenzitten, maakt dit de overtocht uiteraard extra zwaar. Uiteraard is er ook een aantal regels om aan te voldoen.
 
De hoofdregel: de 32 deelnemers mogen enkel overdag, te voet of onder de vleugels van hun paraglider de afstand afleggen. Onderweg zijn er verschillende checkpoints. Elke atleet krijgt één Ledlenser Night Pass. Die laat hen toe om één nacht de regels te breken en heel de nacht door te hiken. Elke atleet heeft ook een toegewijde assistent, die helpt met alle voorbereidingen, het kiezen van de juiste routen, het in de gaten houden van het weer en het koken. In totaal nemen er 32 atleten mee van 20 landen. Tom de Dorlodot is de enige Belg.
 
https://image.redbull.com/rbcom/010/2016-06-13/1331800049102_1/0010/1/1950/557/1/tom-de-dorlodot.jpg

De 7de Red Bull X-Alps van Tom de Dorlodot

Tom de Dorlodot is ondertussen volop bezig met trainen. Ski touring en mountaineering in de winter, en paragliden in de lente. In mei wil hij de route al eens doen. Een stuk alleen, en een stuk met mijn goede vriend Paul Guschlbauer.
 
“Ongelooflijk dat dit al mijn zevende keer is. Ik was 21 toen ik de eerste keer deelnam. Het was echt een andere race toen. Alles was zwaarder, en iedereen was minder goed voorbereid. Ik stopte in een lokale supermarkt en sliep in mijn glider. Soms droeg ik zelfs mijn slaapzak en vuurtje mee. Een intense ervaring, want je was nog niet verplicht om te stoppen ’s nachts. Te gevaarlijk natuurlijk. Ik viel ooit in slaap tijdens het paragliden en belandde bijna in een boom. Nu gaat alles er veel professioneler aan toe.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × drie =