Home Bestemmingen De nieuwe Veleau fietsroutes: fietsen langs waterlopen in de Jutse Plassen

De nieuwe Veleau fietsroutes: fietsen langs waterlopen in de Jutse Plassen

0
De nieuwe Veleau fietsroutes: fietsen langs waterlopen in de Jutse Plassen

Veleau is de verzamelnaam van enkele provinciale fietsroutes die je meevoeren langs idyllische plekjes in de buurt van water. Fietsen langs waterlopen heeft natuurlijk altijd iets speciaals en daarom komen er steeds meer Veleau fietsroutes bij. Dit jaar lanceert de provincie Antwerpen Veleau Jutse Plassen, een mooie fietstocht van 30 kilometer door Koningshooikt, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.  

Veleau fietsroutes

De provincie Antwerpen kent heel wat mooie waterplekjes op haar grondgebied. Dit komt omdat zij beheerder is van de meeste onbevaarbare waterlopen. Als je een aantal van die plekjes aan elkaar rijgt, krijg je prachtige fietslussen van ongeveer 26 à 30 km. Alle routes zijn gratis en staan op veleau.routeyou.com. Je kan de fietsroutes op voorhand uitprinten, maar ook gewoon avontuurlijk affietsen met behulp van de navigatie op je smartphone.

Ontdek de nieuwe Veleau Jutse Plassen

De nieuwe Veleau-route vertrekt aan de Jutse Plassen – een kunstmatig aangelegd waterretentiebekken waar het heerlijk recreëren is – en voert je door de vallei van de Itterbeek tot aan de monding in de Nete. Daarna gaat het stroomopwaarts door de valleien van de Goorbosbeek en de Dorpsbeek, tot je ten slotte weer aan de Jutse Plassen bent.

Neem vooral de tijd om watervogels te spotten. De blauwe reiger is alom tegenwoordig en af en toe krijgen de plassen bezoek van zilverreigers. Meerkoeten, futen en aalscholvers duiken naar hun overvloedig aanwezige voedsel in het diepere water. In de lucht kan men op geregelde tijdstippen stuntende meeuwen bewonderen. En met wat geluk, word je getrakteerd op een gratis luchtshow van jagende visdieven.

Veleau is fietsen langs waterlopen

Jan De Haes, gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid, vat de Veleau fietsroutes goed samen: “De Veleau routes zijn erg gevarieerd en een aanrader voor genieters die op een vrije dag graag de fietsen boven halen. Als je de routes fietst met je gsm, verschijnen op verschillende stops interessante weetjes op je scherm. Zo leer je wat bij over het leven in en om het water. Of kom je het fijne te weten over de overstromingsgebieden en pompstations die de provincie liet aanleggen ter bestrijding van wateroverlast. Een overstromingsgebied heeft als hoofdfunctie waterberging maar is tevens een toonbeeld van biodiversiteit. Altijd de moeite waard als recreatiegebied om al fietsend te genieten van de stilte.”

Vaker en langer fietsen langs waterlopen? Wat dacht je van deze fietsroutes langs Europese rivieren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

8 − drie =