Tom de Dorlodot tiende op de Red Bull X-Alps!

Wie wordt winnaar van de Red Bull X-Alps 2019
(c) Honza Zak

Wie wordt de winnaar van de Red Bull X-Alps 2019? Goede vraag. In elk geval is dag 10 van de Red Bull X-Alps toch maar mooi gestart voor onze landgenoot Tom de Dorlodot. Na gisteren nog noodgedwongen in het kielzog van de Zwitser von Känel te hebben gelopen, stak hij de man zonet voorbij. De top 5 is – voor vandaag toch (25/6) – binnen!

Tijdens de Red Bull X-Alps mogen de 32 deelnemers enkel overdag, te voet of onder de vleugels van hun paraglider de 1138 kilometer afleggen van Salzburg naar Monaco. Vliegen gaat natuurlijk het snelst, maar dan moeten de omstandigheden wel perfect zijn. Gisteren was dat niet het geval en bleven vrijwel alle atleten met twee voeten op de grond. Niet handig als je in de laatste twee dagen nog flink wat kilometers moet maken.
 

 

Wie wordt de winnaar van de Red Bull X-Alps 2019?

Voor de Zwitser Christian Maurer is de martelgang bijna over, nog 30 km tot de finish. Binnen is de 1ste plek nog niet, maar het scheelt niet veel. de Fransman Maxime Pinot ligt meer dan 100 km achterop. Benieuwd of hij nog wordt ingehaald door Paul Guschlbauer, die in 2017 tweede werd én nog een Night Pass heeft, waarmee hij een nacht mag doorhiken! Paul is trouwens de man waarmee Tom de Dorlodot in 2015 over de Adriatische Zee zweefde.

Tom de Dorlodot loopt dus op de vijfde plaats (hopelijk staat daar binnen een paar uur ‘viegt’), na Benoit Outters. Tom de Dorlodot: “Ik kijk ernaar uit om Monaco sneller dichtbij te zien komen. Maar daarvoor moet condities veranderen.” Hopelijk vandaag, want voor beroepsparaglider de Dorlodot zijn die 60 kilometer die hij op de nummer 4 moet inlopen en 90 km op de nummer 3 een haalbare kaart. In een interview voor vertrek hoopte hij de top 10 te halen. Dat moet lukken, toch?!

UPDATE!

25/06 7:30 uur hangt Tom weer in de lucht, nek aan nek met von Känel. Volg de live tracking. Het belooft een spannende dag te worden vandaag!

25/06 16:43 uur zit de top 10 er nog steeds in, maar ondertussen strijden 5 mannen op een afstand van 200 tot 230 km voor de eindstreep voor de 5de plek. 50 km/uur klievend door de lucht. Tom heeft de top 5 moeten inleveren. Maar de strijd is nog niet gestreden!

26/06 aargh, teruggezakt naar plaats 10, nog steeds fantastisch natuurlijk. Maar geef er de laatste 100 km nog een lap op!

27/06 Tom de Dorlodot eindigt na 10 dagen en 22 uur onderweg 10de in de Red Bull X-Alps!

www.redbullxalps.com