Verslag OutDoor by ISPO 2019 in München – waar innovatie wordt gevierd

Voor het eerst vond de bekende vakbeurs OutDoor by ISPO plaats op de Messe München-site, waar vier dagen lang meer dan 1000 exposanten uit heel de wereld hun producten toonden. Onder het motto ‘There is a perfect outdoor for everyone’ konden de bezoekers zich in negen gigantische hallen laten verrassen door de nieuwste trends in de outdoorwereld. En dat zijn er heel wat!

 

Tekst en foto’s: Lotte Stevens

 

OutDoor by ISPO wil niet enkel als jaarlijkse vakbeurs – de grootste in Europa! – fungeren, maar ook de merken die zich bijzonder innovatief tonen, speciaal in de bloemetjes zetten. Producten in het segment ‘outdoor’ die de belevenis van de gebruiker bijzonder aangenaam, beter toegankelijk of veiliger maken, of gewoon meer ‘goesting’ geven om erop uit te trekken, maken kans op één van de drie awards. Ook dit seizoen was Far Out weer héél nieuwsgierig naar de winnaars.


Bekijk alle foto’s in de OutDoor by ISPO 2019 fotogalerij!

AND THE WINNER IS…

De ISPO Award voor ‘Special Achievement 2019’ is een bijzondere onderscheiding voor producten uit de branche die het allerhoogst scoren op het vlak van ‘Comfort Performance’, ‘Urban Outdoor’, ‘Sustainability’ of ‘Lightness’. De awards genaamd ‘Gold Winner 2019’ gaan telkens naar het beste product in één categorie. En dan zijn er nog de ‘Winner 2019’ awards voor hoogwaardige producten binnen een categorie.

 

Een patent en een wereldprimeur

PETZL – FLY

Het Franse merk PETZL sleepte één van slechts vier ‘Special Achievement 2019’ awards in de wacht. De extreem lichte klimgordel FLY kreeg de prijs voor… ‘Outstanding Lightness’. In plaats van de gebruikelijke metalen delen en sluitingen, werd een innovatief lussensysteem gebruikt om tot een minimaal gewicht van 120 gram te komen. PETZL heeft een patent en een wereldprimeur beet.

Van slaapzakken tot fietsmanden

Fjällräven – Abisko Midsummer Trousers

Fjällräven kreeg het label ‘Gold Winner 2019’ voor het beste product in de categorie ‘Mountain & Hiking Pants’. De Abisko Midsummer wandelbroek is bijzonder licht en soepel, en gemaakt van de nieuw ontwikkelde, ongewaxte G-1000 Air Stretch stof, die warmte en vochtigheid makkelijk doorlaat. De broek geeft je veel bewegingsvrijheid, is erg compact in je bagage en daarom een uitstekend alternatief voor een short, als het nodig is om je benen te beschermen tegen lastige insecten, de felle zon of de gevaren van een ruig wandelpad.

 

TECNICA – ORIGIN

In de categorie ‘Trailrunning Footwear’ werd de ORIGIN schoen van TECNICA bekroond tot ‘Gold Winner 2019’. Dankzij het thermoplastisch materiaal kan de schoen bij aankoop in de winkel op 20 minuten tijd aan jouw voeten aangepast worden. Er zijn vier versies verkrijgbaar die qua hoeveelheid steun en demping verschillen.

 

ORTLIEB – Up-Town

De Up-Town fietsmand is met een kliksysteem snel en gemakkelijk aan het stuur te bevestigen en bovendien – geheel in de stijl van ORTLIEB – water- en stofdicht. En ook het design springt in het oog! Het is geen verrassing dat we hier een ‘Gold Winner 2019’ award in de categorie ‘Bike Accessories’ zien.

 

VAUDE – Meglis Eco 700 SYN Sleepingbag

Een hele waslijst aan innovaties in één product, daarin slaagde VAUDE met deze slaapzak: minder verbindingsnaden, een spiraalvormig gesneden patroon, spaarzamer stofgebruik, meer comfort en stretch (30%!) en een zeer efficiënte warmte-isolatie. De arm-openingen zijn handig als je wil koken, lezen of eten terwijl je gezellig in je slaapzak zit. De Meglis Eco 700 SYN slaapzak is een terechte ‘Gold Winner 2019’ in de categorie ‘Sleeping Bags’.

Opvallende lichtgewichten waren er ook

Nordisk – Voss Tech SI

Het is een zeil, een tent, een tarp, een (overdekte) hangmat, en zelfs een regencape of draagberrie, en kreeg de naam Voss Tech SI. Dit ontzettend veelzijdige product van het Deense Nordisk kreeg al de bijnaam ‘Zwitser zakmes onder de tarps’ en verdiende in München terecht een ‘Winner 2019’ award in de categorie ‘Tents’.

 

Deuter – Guide Lite 24

De Guide Lite 24 van Deuter is dé rugzak voor ambitieuze bergsporters die voor een minimalistisch lichtgewicht gaan dat toch functioneel en praktisch is. In de categorie ‘Mountaineering Equipment’ verdiende Deuter een ‘Winner 2019’ award.

Outdoor mag ook stijlvol zijn

Osprey – Arcane Series

De tassen en rugzakken uit de Arcane serie van Osprey zijn volledig gemaakt van gerecycleerd polyester dat zacht aanvoelt maar uiterst robuust en duurzaam is, ook bij dagelijks gebruik. Een serie met een sober maar aantrekkelijk design, en een kleurenpalet dat perfect bij elke „urban outdoor’ activiteit past.

 

NIGOR – Buzzard bench

Het nieuwste product in de charmante reeks houten (!) campingmeubels van NIGOR is de Buzzard bench. Een uitvouwbaar zitbankje dat minder dan 5 kg weegt, maar wel twee mensen en 200 kg gewicht kan dragen. Voor stijlvolle avonden aan het kampvuur.

 

REGATTA – Highton Stretch

Een jas, fleece, broek en schoenen in een passende stijl- en kleurencombinatie, dat vonden we bij REGATTA in hun Highton lijn. Waterdichte en ademende stoffen, met stretch op strategische plaatsen, voor comfort en functionaliteit in frisse kleuren.

 

LOWA – REVOLT GTX MID

De soms moeilijke keuze tussen een comfortabele wandelschoen en een stijlvolle sneaker is dankzij de LOWA REVOLT GTX verleden tijd. Een ‘urban allrounder’ die functionaliteit en stijl combineert. Een waterdichte binnenvoering en een stevige pasvorm houden de voeten droog en stabiel.

Comfort en innovatie, outdoor net dat beetje anders

Helinox – Ground Chair

Wie op een trekking wat comfort wil meenemen voor het zitvlak, komt al snel uit bij Helinox. Hun campingstoelen, zoals de compacte Ground Chair, met aluminium gestel zien er vrolijk maar fragiel uit, tot je leest dat je er gemakkelijk 120 kg in kan neerploffen. Een straffe prestatie voor een lichtgewicht van „amper’ 520 gram!

 

Rubytec – Portable Coffee Grinder

Op een beurs voor outdoor innovaties mogen de kleine gadgets niet ontbreken, het ene al handiger dan het andere. Voor de liefhebbers van vers gemalen koffie bij het ochtendgloren, heeft Rubytec nu een mini koffiemolen in hun assortiment. Op zijn minst een verkwikkend accessoire.

 

LEKI – MCT 12 Vario Carbon

Als het erop aan komt een trail zo snel mogelijk bergop en bergaf te lopen, is de compleet nieuw ontwikkelde cross trail stok van LEKI een goeie keuze. De Cross Shark greep combineert een snel en comfortabel kliksysteem met een ergonomische vorm. Amper 200 gram per stuk.

 

Teva – Universal Trail

Perfect voor in de stad én op ruwere paden: de nieuwe Universal Trail sandaal van TEVA heeft dankzij de Mega Grip zool van Vibram genoeg tractie op elke ondergrond. Het materiaal aan de bovenzijde is gerecycleerd poyester: extreem duurzaam en snel weer droog.

Merken en hun filosofie: actie en reactie

Sommige merken komen met concepten die het outdoor publiek op een bijzondere manier moeten inspireren, of zelfs een geweten schoppen. Het gaat al lang niet meer over de producten, maar over de filosofie achter het merk, hun verhaal, hun ‘waarom’. 

 

Nordisk – het Midgard concept

Een uniek concept voor groepen, dat meerdere tenten van verschillende afmetingen „naadloos’ op elkaar laat aansluiten om een gezellig tentenkamp te creëren, dat is Midgard. De kleinere Vimur tenten (4,8 m²) als slaapplek en de grotere Midgard tent (tot 20 m²) als gemeenschappelijke woontent. Samen buiten leven.

 

KleanKanteen – TKWide

De vacuum versluitbare TKWide thermosflessen van KleanKanteen zijn nu ook in een hele reeks vrolijke kleuren en vijf verschillende groottes verkrijgbaar. De nieuwe dop met TKClosure schroefdraad (aan de binnenkant) heeft drie uitvoeringen en past op elke fles. KleanKanteen laat geen enkel argument om nog plastic flessen, bekers of rietjes te gebruiken heel.

 

Care Plus – voor een malariavrije wereld in 2030

De stand van Care Plus wil niet alleen de producten, maar ook de missie van het bedrijf in de verf zetten: een wereld zonder malaria. Om dat doel te bereiken, wordt 1 procent van de omzet aan de Nederlandse Malariastichting gedoneerd. Ambitieus maar hoognodig.

 

Patagonia – Action Works

Bij Patagonia gaat er minstens zoveel aandacht naar de acties en projecten die ze ondersteunen, als naar hun producten. In de herfst komt het platform ‘Action Works’ naar Europa, om lokale milieu- en andere organisaties te verbinden met vrijwilligers in de regio. Patagonia laat werkelijk geen gelegenheid onbenut om zich in te zetten voor de toekomst van deze planeet.

 

www.ispo.com/en/outdoor