Actief in Zwitserland: red de Jungfrau

Actief relaxen in Zwitserland Jungfrau met Jommeke

Niet alleen de ijskappen smelten, ook de Jungfrau, waar Jommeke zijn meest recente avontuur beleeft. Onze oudste zoon is een superfan van de blonde stripheld en weet dat Intersoc zijn zeventigjarig bestaan viert met een eigen Jommeke-verhaal. We laten onze vooroordelen los en kiezen als zomerbestemming Hotel Palace in Wengen, om te gaan wandelen in de Zwitserse bergen met onze jongens Cas (9 jaar) en Stanny (1,5 jaar). Voor alles een eerste keer…

Tekst: An Martens

Actief in Zwitserland

Het autovrije dorpje Wengen in de regio Jungfraujoch is enkel per trein bereikbaar. Dat is een enorme troef, leven in een dorp zonder auto’s is echt relaxed. Bovendien is het openbaar vervoer in Zwitserland voortreffelijk geregeld. Bij aankomst verwelkomt Jommeke ons op het perron voor een selfie met Cas. Zijn blik op dat moment was de reis al waard. Ons terras heeft een prachtig zicht boven het dal van de Witte Lütschine en Lauterbrunnen. De dikke muren van het hotel zijn een zegen voor Stanny’s middagdutjes. En we geven het toe: de all-informule van Intersoc is gewoon handig. Cas is eerst huiverachtig voor de kinderclubs, maar na de eerste kennismaking en een dagtocht met zijn groepje heeft hij al vijf makkers en is het ‘de beste vakantie ooit’.

Alleen, met de familie, of in groep

In het gebied rond Wengen vind je meer dan 500 km aangeduide wandelingen van verschillende niveaus en tijdsduur. In het hotel vonden we twintig geselecteerde wandelingen en met de Outdooractive-app heb je alle informatie ook onderweg bij de hand. Dankzij de kinderclubs kan je zorgeloos op dagtocht, in je eentje, met de oudere kinderen of in de georganiseerde versie met de groep. Een van de vaders trekt er elke dag ’s ochtends alleen op uit om te gaan parapenten, een moeder kiest voor een persoonlijke uitdaging met de prachtige Via Ferrata Mürren-Grimmelwald in de buurt. Wij kiezen ervoor om de jongens mee te nemen op de meeste wandelingen. Als opwarmertje nemen we de kabellift voor de Panoramawandeling (anderhalf uur, ook met buggy te doen, klinkt als een eitje). Boven op de Männlichen is de temperatuur 15 graden kouder en dat merken we aan het kippenvel en de blauwe lipjes van onze jongste. Gelukkig ligt het wandelpad redelijk beschut en dankzij de zon warmen we algauw weer op. Het uitzicht onderweg op de Mönch, Eiger en Jungfrau is prachtig. In Kleine Scheidegg nemen we een schattig oud bergtreintje terug.

Steil kunnen kleine beentjes ook

De volgende dag trekken we eropuit met de draagrugzak voor de kleinste. Die kan je huren in het hotel, net als wandelstokken trouwens. De wandeling naar Späteralm leidt ons direct in hogere sferen. Letterlijk dan. De steiltegraad leert ons spieren kennen die we al lang vergeten waren… Via de Leithorn komen we uiteindelijk aan een oud boerderijtje waar je iets kan drinken en eten, de geur van echte koeien krijg je er gratis bij. Je kan er zo de stallen in kijken, wat onze kleinste helemaal extatisch maakt. “Paardje, paardje”, gilt hij elke keer opnieuw. Het verschil tussen de boerderijdieren, dat is voor een volgend verlof. Op het beperkte menu: verse melk, room en meringues, spek en eieren, echt van boer naar bord, rechtstreeks en zonder franjes. Op vele vlakken is de reis een ervaring met de neus in de natuur en rust in het hoofd: zonder auto’s om je heen, zonder 4G en met de vertraging die het wandelen met zich meebrengt. De zuivere lucht in de longen is onbetaalbaar.

Turquoise meren

De volgende dag laten de we wandelspieren rusten met een boottocht op de Brienzerzee, een van de twee prachtige turquoise meren. In Interlaken-Ost nemen we de fraai gerestaureerde salon-raderboot uit de belle époque. Op het bovendek kan je eten met wondermooi zicht op de bergen. We stappen op de terugtocht een halte vroeger uit, en duiken daar het frisse bergmeer in. Een paar lokale bewoners laten er hun kunsten op de SUP zien. Maar we dwalen af, ons doel – of toch dat van Jommeke – is de Jungfrau redden! Of op zijn minst beklimmen. Met de trein op de tandradspoorweg stijgen we 1400 meter tot op het laagste punt op de bergkam tussen de Mönch (4107 m) en de Jungfrau (4158 m). Wij maken die dag een korte, maar pittige wandeling in de sneeuw naar de Mönchsjochhütte. Terwijl België kreunt onder meer dan 40 graden, glijdt Cas met een dikke tube en smile over de piste…. Een van de vele hoogtepunten op deze actieve en relaxte reis.

Wengen Praktisch

  • Na 762 km parkeerden wij de auto in Lauterbrunnen en namen daar de trein naar Wengen (16 min.).
  • Kamers in Hotel Palace reserveer je via Intersoc.
  • Een Swiss Travelpass is handig, dan kan je zoveel de trein bus en boot nemen als je wil.

www.myswitzerland.com
www.intersoc.be