Dwars door België op de fiets

Van Oostende tot aan de bescheiden heuvels van Aarlen. 383 kilometer op de fiets in acht dagen. Van ’t zeetje tot d’Ardennen’, deze fietsreis doet alles aan wat België te bieden heeft. Maar hoe werk je nu zo’n tocht uit? We vroegen het aan de geestelijke moeder van ‘Dwars door België’: Emma Bocket (33).

Tekst: Evelien Janssen / Foto’s: Emma Bocket

Dwars door België

Emma, je hebt van je reislust je vak gemaakt?

“Dat klopt, ik wilde al langer meer reizen op professioneel niveau, daarom werd ik reisbegeleidster. Ik vind het leuk om mensen te motiveren, te informeren en om eigen routes te ontwikkelen. Ik nam vroeger – wanneer ik met vriendinnen op stap ging – ook steeds het voortouw. Ik informeerde iedereen waar we naartoe gingen, wat daar te doen was en ook op de bestemming zelf leidde ik de weg. Handig voor anderen, leuk voor mij om te doen. Een eigen reis uitstippelen, is bovendien een vereiste om je reiskaart van Toerisme Vlaanderen te behalen om officieel reisbegeleider te worden. Daarom heb ik voor jongerenreisorganisator KrisKras een eigen fietsreis ontwikkeld.”

Waarom een fietstrip door België?

“Ik koos voor een fietsvakantie omdat ik sinds een aantal jaren gebeten ben door de fietsmicrobe en omdat het een duurzaam vervoersmiddel is. Ik koos voor België omdat ik ons landje steeds meer apprecieer. Ik ga vaak op reis, net daarom hou ik zo van het gevoel van thuiskomen. Ik wilde eens testen of dat hetzelfde zou zijn als je in eigen land op vakantie gaat. Bovendien wil ik met deze trip graag iedereen de kans geven om er eens helemaal uit te zijn. Niet iedereen heeft immers het budget om daarvoor naar de andere kant van de wereld te reizen.”

Hoe ben je gestart met de voorbereidingen?

“Er bestaat al de ‘Trans België Fietsreis’ die van Noord- naar Zuid-België loopt. Ik wilde graag een trip van west naar oost doen en doopte die ‘Dwars door België’. En ik wilde per se in het westen starten, omdat ik van West-Vlaanderen afkomstig ben (lacht). Daarom start de trip in Oostende en loopt hij tot Aarlen. De volgend stap was het bekijken van fietsapps en apps als maps.be – daar staan veel meer wegen op dan op Google Maps. Maar al snel kwamen ook de ouderwetse fietskaarten op tafel. Zo kon ik pas echt beginnen aan de puzzel.”

Hoe weet je of de wegen geschikt zijn?

“Via Google Earth kan je kijken of de weg iets te bieden heeft, het oog wil immers ook wat. En ik vond het belangrijk om mijn doelpubliek goed voor ogen te houden. Je krijgt ook een idee voor welk type fiets hij geschikt is. Uiteraard is het belangrijk dat je de hele tocht nafietst, om de haalbaarheid te testen. Zo testte ik de rit eerst met een koersfiets en kwam ik erachter dat dat eigenlijk niet te doen was. Weet je dat niet op voorhand, dan kan dat heel vervelend zijn. Het is niet omdat een kaart of een app zegt dat het een fietsroute is, dat deze met elke fiets te doen is. Voor deze tocht is een stevige touringbike met versnellingen en een bagagerek ideaal (bij KrisKras kan je die ook huren).”

Is het enkel kilometers vreten?

“Nee, helemaal niet. Er wordt tussen de 50 en de 100 kilometer per dag gefietst, maar daarnaast heb ik genoeg nevenactiviteiten voorzien. In lijn met de filosofie van KrisKras wilde ik ervoor zorgen dat we tijdens deze reis konden connecteren met mensen op de route. Zo bezoeken we met KrisKras tijdens de trip een boerderij en kan iedereen aan den lijve ondervinden hoe hard, maar ook hoe mooi, de boerenstiel is. Je leert er wat een boer allemaal moet doen om een eerlijk loon te krijgen, je mag helpen met het melken enzovoort. Het boerenleven maakt een groot deel uit van onze Vlaamse cultuur, maar wie kent de stiel nog echt?”

Waar overnacht je onderweg en wat valt er nog meer te beleven?

“Kleine hotelletjes, de jeugdherberg of een Airbnb’s, mogelijkheden genoeg. Wij gaan ook een nacht paalkamperen in een gratis bivakzone. Daar heb je geen stromend water, laat staan een toilet. Erg is dat niet, want de beleving op deze trip primeert op het comfort. Wanneer we de tocht afleggen met Kriskras demonstreer ik ’s avonds enkele bushcrafttechnieken – vuur maken, sjorren, tripod opstellen… – om helemaal in de outdoor- en survivalmodus te blijven. We gaan ook een paar uurtjes suppen in Gent en doen een leuke stadswandeling in Namen, we fietsen Charleroi in langs een prachtige oude heirweg en komen zo letterlijk langs de achterpoort binnen. In Bastenaken is er ook een interessant oorlogsmuseum.”

En, smaakt het naar meer?

“Absoluut. Ik wil graag nog meer reizen uitstippelen, zowel in het binnen- als in het buitenland. Momenteel ben ik in volle voorbereiding voor trektochten in het Hoge Noorden. Af en toe licht ik een tipje van de sluier op via mijn Instagram @bocketlist_travel.”