Home Featured Handige fietsapps en hun nieuwste features

Handige fietsapps en hun nieuwste features

0
Handige fietsapps en hun nieuwste features
(c) shutterstock

Of je nu houdt van lange fietstochten, wielerraces of mountainbikeroutes: er zijn verschillende iPhone- en Android-fietsapps beschikbaar voor elk type fietser. We bekeken vijf écht handige fietsapps en hun nieuwste features.

Tekst: Evelien Jansen

Handige fietsapps

OsmAnd (OSM Automated Navigation Directions) Allround navigatie en outdoor-gps in één

De OsmAnd-app is beschikbaar voor Android en iOS en biedt de belangrijkste basisfuncties voor gps, zoals routes maken, volgen, importeren en exporteren en waypoints (Points of Interest, POI) toevoegen. Je kunt gpx-routes uploaden en vervolgens navigeren aan de hand van de kaart. Het is zo’n veelzijdige applicatie dat een beginnend gps-gebruiker misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Maar eens je ermee overweg kunt, is hij zalig voor onderweg. OsmAnd maakt gebruik van de vrij beschikbare kaarten van Openstreetmap (OSM). Dat is een soort wiki voor geodata. Duizenden vrijwilligers – vooral fietsers – voegen dagelijks gegevens toe aan deze database. Zo staan er enorm veel fietspaden en wandelroutes op de kaart die iedere dag worden bijgewerkt. https://osmand.net

Speciale fietsweergave

OsmAnd is zowel on- als offline te gebruiken. Met de gratis versie kan je maximaal tien kaarten downloaden, bij de betalende versie kan je onbeperkt gedetailleerde kaarten van vrijwel de hele wereld downloaden. De meest unieke feature van OsmAnd werkt wanneer je online bent. Je kan allerlei kaarten – waaronder google maps, cloudemade en bing – bekijken en dit zelfs tegelijk. Hierbij kan je per kaart instellen hoe transparant deze moet zijn via kaartlagen > overlay en/of underlay). Er zijn nautische kaarten, skikaarten, wandeltrails enzoverder. Bedenk wel dat als je een internetverbinding gebruikt het dataverkeer snel kan oplopen omdat alle kaartdelen online worden binnengehaald. Bijzonder aan OsmAnd is ook dat je de weergave van de app kunt aanpassen naargelang je doel. Stel je in dat je een fietser bent, dan wordt in een bergachtige omgeving de hoogte van de bergen weergegeven. Visueel mooi maar ook erg handig.

MTB Project
App voor gevorderde mountainbikers

Mountainbikers die graag de niet-platgereden paden in een voor hen onbekend gebied berijden, doen er goed aan de MBT Project-app te installeren op hun smartphone. De app is gratis en geschikt voor iOS en Android. MBT Project is een erg uitgebreide gids en beschikt over meer dan 100 000 kilometer aan uitdagende mountainbiketrails. De app biedt volledige gps-route-informatie, waaronder afstand en moeilijkheidsgraad. Je kunt de gedownloade trails ook offline gebruiken, handig voor wanneer je in een gebied zonder ontvangst fietst. Leuke extra: de handige fietsapps bevat de nauwkeurigheid van een geprinte kaart, hoge resolutie foto’s en erg gedetailleerde topografische kaarten. www.mtbproject.com

Cyclemeter
Handig voor wielrenners die méér willen

Cyclemeter is meer dan zomaar een app. In no time switcht hij je telefoon om van een fitnesscomputer met gps-functie naar een snelheidsmeter plus kilometerteller. Hij geeft tevens je persoonlijke trainingsschema’s weer en nog zoveel meer. Je hoeft alleen maar je gewicht in te vullen en de app toegang te geven tot je locatie. Erg handig is dat je je beginscherm kunt personaliseren, zodat je tijdens de rit enkel de data ziet die jij wilt weten. Leuke extra: je kunt Cyclemeter verbinden met andere fietsapps zoals Strava, waardoor je niet constant op je telefoon moet kijken hoe het gaat. Je krijgt je tussentijdse tijden en afstanden eenvoudigweg door via een headset. Deze resultaten kan je achteraf makkelijk in de vorm van grafieken opslaan. https://abvio.com/cyclemeter

Maps 3D
Ga off the beaten track

Maps 3D maakt van je iPhone – de app is enkel voor iOS geschikt – een volledig uitgerust gps-apparaat met handige 3D-kaarten van over de hele wereld. De app haalt haar gegevens van OpenCycle Map: wereldwijde kaarten waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je drukt ergens lang op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. De 3D-weergave van je kaarten biedt een enorm goede oriëntatie én geeft de hoogteverschillen aan die je onderweg tegenkomt. Zo zie je precies hoe hoog je straks moet klimmen en waar je weer kunt afdalen. De handige fietsapps is eveneens offline te gebruiken. Leuk, bijkomend voordeel: deze hoofdzakelijke fietsapp is ook voor andere outdoorsporten geschikt, zoals wandelen, skiën, hardlopen en klimmen. www.movingworld.de

Fietsknoop
Van knooppunt naar knooppunt

Op basis van je locatie krijg je alle knooppunten in je buurt te zien, en dit zowel in België, Nederland als Duitsland. Zo kun je makkelijk je al dan niet grensoverschrijdende route inplannen. De route kan je tevens downloaden om offline te kunnen zien, naar jezelf of je vrienden mailen of online delen. Geen fietshouder voor je smartphone? Stop dan je oortjes in en volg de instructies in het Nederlands, Frans, Engels of Duits. Geschikt voor iPhone, Android en Windows. De app kreeg begin 2019 een make-over en een modernere vormgeving. Ook toegevoegd: een ‘melder’ die je laat weten wanneer je van je route afwijkt en een ‘fietsradar’ die je – mits toestemming van zowel jou als de andere gebruikers uiteraard – laat weten wie van je fietsknoopvrienden ook aan het fietsen is. www.fietsknoop.be

Meer handige apps

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 − een =