Home Featured Gezocht en gevonden, dankzij komoot: je volgende bikepackingavontuur!

Gezocht en gevonden, dankzij komoot: je volgende bikepackingavontuur!

0
Gezocht en gevonden, dankzij komoot: je volgende bikepackingavontuur!

Bikepacken? Daar mag je ons elke ochtend voor wakker maken. Een fijne revelatie is de gloednieuwe bikepackingcontent op het inspirerende route- en navigatieplatform komoot. We vonden er spannende routes voor beginnende en ervaren bikepackers en gravelfans. Onze fiets en een routeplan, meer hebben we niet nodig om er een avontuurlijk weekend of een avontuurlijke week van te maken.

Misschien eerste eens uitleggen hoe dat werkt, komoot. Moest je deze app nog niet hebben ontdekt. Zeer simpel eigenlijk: download de komoot-app of surf naar komoot.nl, maak een account aan en je bent zo vertrokken. De basisversie is gratis. Voor meer functies, spraaknavigatie en offline regiokaarten zijn er betalende versies. Far Out-lezers kunnen gebruikmaken van de kortingscode verderop in dit artikel voor een gratis regiopakket.

komoot bikepackingAvonturen vinden, kan per sport. En gloednieuw is dus de knop ‘Bikepacken’. We waren al fan van komoot, maar nu nog meer. Wat we fijn vinden aan op stap gaan met komoot, is dat het niet gaat om de prestatie. De inspiratie krijg je voorgeschoteld, maar verder fiets je in je eigen tempo, stop je waar en wanneer je wil, en deel je je avonturen met wie je wil.

Bikepackinginspiratie opdoen

App op je telefoon of komoot open in je browser? Gebruik dan de groene knop ‘Vind je volgende avontuur’, selecteer vervolgens bikepacken en laat de app weten waar je heen wil om te zoeken naar een perfecte tour. Bikepackingcontent vinden op komoot is zo makkelijker dan ooit. Er zijn tal van routecollecties met vertrekpunten min of meer in de buurt en nog honderden andere collecties over de hele wereld.

Een handige shortcut in de browserverise is de link: www.komoot.nl/discover/bikepacken. Vervolgens selecteer je de regio om door kant-en-klare collecties te snuisteren. Elk avontuurlijk plan begint immers met een idee en de Collecties in komoot zitten vol mooie ideeën. Nog enkele ‘goed om wetens’ voor we je enkele van onze favorieten voorschotelen:

  • Dagetappes en andere nuttige info

Elke Collectie bevat een overzicht van alle dagetappes (of een verzameling Tours die je makkelijk samenvoegt tot een meerdaagse tocht), een verhaal over het avontuur, en handige informatie. Handig om uit te vinden of dit de route voor jou is.

  • Je favoriete Collecties opslaan voor later

Heb je een interessante Collectie over bikepacken gespot, of een route die je misschien wil rijden? Dan kan je de Collectie opslaan in je eigen profiel door de Collectie te openen en vervolgens op het opslaan-icoontje te klikken.

  • Routes aanpassen naar wens

Een toffe tocht gevonden, maar start die net over de grens, dan kan je hem customizen en vertrekken vanaf jouw deur. Is de bikepackingroute te lang? Evenmin een probleem. Gewoon de waypoints verslepen en de route is in no time naar wens aangepast.

Gezocht en gevonden: bikepackingavontuur!

De Stoneman Arduenna in Oost-België

Dat de Ardennen een fantastische bikepackingregio is, laat geen twijfel. Jesko von Werthern fietste de Stoneman Arduenna in Oost-België. Net als andere Stonemanroutes kan je de Arduenna in 1, 2 of 3 dagen voltooien. Maar gezien de lengte – 179 km – lijkt drie dagen ons een goed plan. Starten doe je in Malmedy. Onze favoriete etappe is dag twee, van Herresback naar Ouren, waar je nog net niet het drielandenpunt aantikt (dat is voor dag drie). Reken op mooie singeltrails, rustige landwegen, enkele dichte bossen, prachtige uitzichten en weinig ander volk.

Green Divide screenshotDe Green Divide in Nederland

Deze volledige versie van deze fantastische route – met 307 km de langste groene route van Nederland – hebben we alvast op onze lijst gezet voor de vroege lente. Wil je hem deze herfst al doen, dan vind je de alternatieve Brown Divide nu in de collectie, die delen van het Kroondomein vermijdt. Van 15 september t/m 24 december zijn grote delen van dit gebied namelijk dicht, ondanks de slepende discussie over die jaarlijkse afsluiting ter bescherming van de “persoonlijke levenssfeer” van de koninklijke familie. Maar dat is een heel andere soort divide… Als alternatief kan je uiteraard ook losse etappes rijden, de Heuvelrug Divide bijvoorbeeld telt 108 km en rijgt prachtige stukje natuur aaneen.

GRATIS regiopakket voor Far Out-lezers

Ga naar www.komoot.nl/g en voer de code FAROUT21 in om je gratis regiopakket met offline kaarten te kiezen (ter waarde van € 8,99). Let erop dat je de URL ook de “/g” op het einde bevat! De code is enkel voor nieuwe gebruikers. Na het klikken op deze link kun je een account aanmaken.

Je eigen bikepackingavontuur maken en delen

Wil je liever zelf een bikepackingroute maken en delen, dan kan dat op dezelfde manier als het plannen van eendaagse fietsroute (zie het YouTube-filmpje hieronder voor praktische tips), alleen langer. Voor het zelf plannen van meerdaagse tochten met etappes heb je een Premium-account nodig, waarmee je een lange routes heel simpel in voor jou geschikte kleine stukken knipt. In de gratis versie kan je eventueel wel etappe per etappe als afzonderlijke tochten plannen, dat is alleen iets meer werk. Wat ons betreft zijn de uitgebreide mogelijkheden van komoot de prijs van de Premium-versie meer dan waard.

Een meerdaags bikepackingavontuur deel je in een in het gewenst aantal dagen in. Komoot geeft je dan een inschatting van het aantal fietsuren per dag, de kilometers en de hoogtemeters. Dit kan je verder finetunen naar wens en de start- en eindpunten aanpassen. Met de knop “Accommodaties” vind je slaapplekken in de buurt.

Klaar? Dan maakt komoot automatisch een Collectie aan. Elke etappe is afzonderlijk opgeslagen als tocht. Rest er enkel: je tocht doen en je ervaring delen! Zo geef je terug aan de komoot-community en bouw je het platform mee uit.

#bikepacking #komoot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf + twintig =