Home Featured Komoot community van buitenliefhebbers groeit… en snel!

Komoot community van buitenliefhebbers groeit… en snel!

0
Komoot community van buitenliefhebbers groeit… en snel!

Tien jaar jong en goed op weg naar de 15 miljoen regelmatige gebruikers. Dat kan tellen voor de ‘kleine community van buitenliefhebbers’. De focus van route- en navigatieapp komoot op beleving in plaats van prestatie raakt bij heel wat wandelaars, lopers, fietsers en mountainbikers duidelijk een gevoelige snaar. Het maakt van komoot ook zoveel meer dan een handige navigatieapp en routeplanner.

Het plezier van het ontdekken van nieuwe paden, het delen van favoriete routes en higlights en eindeloos veel inspiratie op te doen… Daar kan geen King of Queen van de Mountain tegenop. Zeker niet als je net als Far Out van een resem verschillende buitenactiviteiten houdt en net zo graag je achtertuin verkent als Verweggistan. Vandaar dat we maar al te graag verder kennismaken met het ‘Instagramplatform’ voor buitenavonturiers: komoot.

Inspirerende tours en collecties

Laat ons meteen met de deur in huis vallen met een van de topfeatures van komoot: inspirerende routes en collecties. Je typt je locatie in, klikt op het gewenste sporticoontje (wandelen, hardlopen, toerfietsen, mountainbiken, wielrennen) en ‘zoekt’. Vervolgens kan je eenvoudig aangeven hoe lang je tocht mag duren, hoe makkelijk of zwaar hij mag zijn, en je krijgt meteen een rits aan tours voorgeschoteld. Die kan je gewoon van A naar B volgen, of van A tot Z aanpassen naar wens. Superfijn zijn de tips, foto’s en beschrijvingen van andere komooters. Die geven je een goed idee of de route aansluit bij wat je zelf graag doet.

Daarnaast vinden we het heerlijk struinen in de vele collecties. Niet alleen van fervente komoot-gebruikers en komoot-pioniers, maar ook collecties van toeristische regio’s of outdoormerken en sportfabrikanten die hun beste selectie posten. Zie je een wandeling of fietstocht die je graag wil maken, dan sla je de route gewoon op in je eigen profiel. Ook leuk: een regio die je goed kent opnieuw ontdekken. Want zelfs al denk je dat je elk paadje in je eigen achtertuin al hebt gezien, dan nog kom je via de komoot-community soms voor mooie verrassingen te staan. Zo ontdekten we paadjes die we anders nooit waren gepasseerd en bijzondere bezienswaardigheden in onze buurt waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden.

Makkelijker dan ooit routes plannen

Enkele basics van het routeplannen bespraken we in een vorig artikel (waarin je trouwens ook een kortingscode vindt voor een gratis regiopakket t.w.v. € 8,99). Wat ongetwijfeld opvalt: komoot is een geavanceerde routeplanner en – nog belangrijker – zo gebruiksvriendelijk als het maar zijn kan. Persoonlijk vinden we het nog steeds het handigst om een nieuwe route te plannen op een computerscherm. Als je de route wat wil tweaken, verleggen en waypoints wil toevoegen, is een wat groter scherm makkelijker dan het gefriemel op een telefoon. Hoef je niet te friemelen, dan werkt je iPhone of Android natuurlijk net zo goed.

Simpel gezegd kies je een begin- en eindpunt, selecteer je je vehikel naar keuze (de benenwagen of een tweewieler), stel je je fitnessniveau in en komoot doet de rest. Vervolgens kan je of de voorgestelde route volgen of het traject personaliseren en eigen waypoints toevoegen. Als je een bepaald klim wil maken bijvoorbeeld of op een bepaalde plek wil stoppen voor een picknick of een koffiebreak.

Het community-aspect van komoot betekent dat je van A tot Z geniet van de tips en kennis van andere gebruikers. Heeft iemand een supertof segment gemarkeerd of een leuk cafeetje gevonden? Dan komt dit als highlight (rode stip) op of in de buurt van je route tevoorschijn en kan je je route eenvoudig iets verleggen. Hiervoor hoef je alleen op de highlight te klikken en dan toe te voegen aan route selecteren om de highlight op te nemen in je route.

Verschillende kaarten en meer details

De kaarten van komoot, en dus ook de routeplanner, gebruiken kaartgegevens van de open-source websites Open CycleMap en OpenStreetMap. Dit wil zeggen dat als je een fout op de kaart tegenkomt, zoals een ontbrekende straat of incorrecte toegangsinformatie, je dit eenvoudig kan laten aanpassen. Zo maak je samen met de community de gratis kaarten steeds beter. Een fout aanpassen kan op twee manieren: of je geeft hem door aan het editor-team van komoot door op het uitroepteken rechtsonderaan in de routeplanner te klikken. Of je edit de map zelf of voegt een comment toe via je eigen (gratis) OpenStreetMap-account. Aanpassingen in OpenStreetMap vinden vanzelf hun weg naar komoot via wekelijkse updates.

In de betalende versie van komoot kan je ook sportspecifieke kaarten oproepen, namelijk een wandelkaart, fietskaart en een mountainebikekaart. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘Singletrack Scale’ de moeilijkheidsgraad van een singletrail aangeeft? S0, S1 en S2 trails zijn voor vrijwel elke offroad fietser goed te doen, terwijl S3, S4 en S5 trails eerder zijn weggelegd voor meer ervaren mountainbikers tot experts. Wel zo handig om hier rekening mee te houden als je een ambitieus tochtje plant. Idem dito voor wandelkaart, die de Swiss Alpine Club Hiking Scale (T0, T2, T3) hanteert om de moelijkheidsgraad aan te duiden. Voor de fietskaart is er ook een overlay met alle fietsknoopunten.

Het detailniveau waarop je je route kan finetunen, is opmerkelijk. Is een bepaald segment vrij steil, dan kleurt het bijvoorbeeld rood en kan je inzoomen op dat segment door op het hoogteprofiel te klikken. Zie en wens je een alternatief, dan verleg je de route gewoon – indien mogelijk uiteraard. Anders is het gewoon tandenbijten. Verder kan je ook nagaan welke wegtypes er op je pad liggen, om bijvoorbeeld asfalt al dan niet te vermijden of meer singletrails toe te voegen.

5 handige features om te ontdekken

 • Turn-by-turn-navigatie

De turn-by-turn-technologie van komoot is uitzonderlijk goed. Om hiervan gebruik te maken moet je eerst de regio waarin het startpunt van je route ligt ontgrendelen. Eenmaal ontgrendeld, kun je de route ook downloaden voor offline gebruik. Handig als het signaal wegvalt of voor de gemoedsrust als je in Verweggistan bent, en wel zo fijn voor mensen met een beperkte internetbundel. En als je toch moet afwijken van je geplande route, leidt de app je vanzelf terug. Wat ook heel fijn is aan komoot: je kunt ter plekke je route aanpassen en de nieuwe route naar je navigatie-apparaat sturen of in de app navigeren.      

 • Weersverwachting

Niet zeker over het weer? Geen probleem voor Premium-gebruikers, komoot informeert je tijdens het plannen en navigeren over de weersvoorspelling op je route. Ook de windrichting komt op de kaart tevoorschijn. Handig als je een bepaalde lus makkelijk kan omkeren of je een kustroute plant waarbij je erg bent blootgesteld aan de elementen.

 • komoot koppelen aan Garmin, Wahoo, Sigma, Lezyne of je smartwatch

Fantastisch nieuws voor Garmin en Wahoo gebruikers! Je kan gelijk welke Garmin of je Wahoo Elemnt, Elemnt Bolt of Elemnt Roam namelijk naadloos aan je komoot-account linken en routes automatisch synchroniseren. Maak je via komoot aanpassingen aan je route, dan zie je de nieuwe route met een paar klikken direct op je navigatiescherm en kun je weer verder. Verder is komoot ook perfect geïntegreerd met Sigma en Lezyne-computers alsook smartwatches van Samsung en de Apple Watch.

 • Superhandige hulpgidsen

Wil je alles uit komoot halen wat erin zit (veel)? Dan komen de handige hulpgidsen goed van pas. ‘Optimaal gebruikmaken van highlights’, ‘Het gebruiken van de komoot-kaart’, ‘Routetips’, ‘Moeilijkheidsgraden van MTB-singletrakcs’ en meer. Of voor de privacybewuste gebruiker ‘Het beheren van je privacy-instellingen’. Ook op het YouTube-kanaal van komoot vind je heel wat tips alsook routes van komoot-pioniers.

 • Meerdaagse tochten

Wederom een Premium-feature, maar wel een die onmisbaar is voor bikepackers, tourfietsers en liefhebbers van meerdaagse wandel- of huttentochten. Je kan kiezen uit honderden reeds bestaande meerdaagse tours en die verder personaliseren, of zelf een tour uitstippelen, bijvoorbeeld op basis van een bestaand gpx-bestand. Het aantal dagen pas je in een klik aan en accommodaties voeg je zo toe. Die staan immers reeds al waypoint gemarkeerd op of in de buurt van je route. Je route onderweg aanpassen, is vervolgens zo gebeurd.

De wereld onder je voeten

De meerdaagse tochten smaken naar meer. Verwegbestemmingen zitten er momenteel jammer genoeg niet in, wat natuurlijk niet wil zeggen dat we niet alvast mogen beginnen dromen. Welke bestemming je ook kiest, bijna zonder uitzondering zul je zien dat iemand je voor is geweest en een mooie route heeft vastgelegd met foto’s van hun hoogtepunten. En als zij dat niet hebben gedaan, dan kan jij natuurlijk een nieuwe route creëren en deze met anderen delen. Inspiratie opdoen en andere komooters inspireren, luidt de boodschap van komoot.

Far Out heeft trouwens zopas een eigen komoot-account aangemaakt. De pagina ziet er nog maagdelijk uit, maar zullen we gaandeweg vullen. Wil je ons volgen, dan vind je ons via ons e-mailadres: redactie[at]farout.be. Ons Far Out-team is de app momenteel ook aan het testen. Binnenkort hierover meer.

Gratis, regio of Premium?

Goede vraag. De basisversie van de app en website is gratis. Bij het aanmaken van een komoot-account krijg je de eerste regio bovendien ook gratis. Zo kan je komoot eerst testen en proberen, bijvoorbeeld in je eigen gemeente of stad. Wil je komoot in meerdere regio’s offline kunnen gebruiken, dan schaf je extra regio’s aan voor € 3,99. Zo beschik je ook daar over turn-by-turn spraaknavigatie, offline kaarten en gebruik op praktisch alle navigatie-apparaten. Wil je in een klap een heel gebied ontgrendelen, bijvoorbeeld voor langere tochten, dan kies je Regiopakket voor € 8,99. De hele wereld ontdekken? Voor de prijs hoef je het niet te laten; na een eenmalige betaling (dus geen fee) van slechts € 29,99 is het Wereldpakket voor altijd van jou.

Het Wereldpakket is ook onderdeel van komoot Premium, een abonnementsformule van een koffie per maand (€ 4,99). De Premium-versie biedt je bovenop alle andere functies:

 • een uitgebreide verzekering met de internationale verzekeraar AXA Assistance: 24 uur per dag telefonische assistentie, dekking voor schade en diefstal, fietsreparaties onderweg, noodgedwongen overnachtingskosten, vervangende fietsen, ophaalservice langs de weg, werelddekking voor opsporing en redding, en vervoer naar huis bij ongelukken in het buitenland;
 • sportspecifieke kaarten voor hiken, fietsen en mountainbiken;
 • de meerdaagse routeplanner voor het plannen van (grensoverschrijdende) meerdaagse tochten;
 • dynamische on-tour weerberichten;
 • persoonlijke collecties;
 • alsook kortingen bij een aantal buitensportretailers.

Ook een tof kerstcadeautje voor buitensporters en outdoorliefhebbers trouwens: je kan hen een komoot-waardebon schenken.

Meer informatie op de website van komoot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

17 + twee =